Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Staden bombas – Olha, 21, bor i tvättbjörnskaféet

Myroslava förlorade sin son i kriget: ”Trodde inte det kunde hända”.
”Vi måste leka med dem och mata dem.”, säger Olha om tvättbjörnarna Lisa och Bart. Att lämna dem är inget alternativ.
Foto: Privat
Några av alla som kommit till tvättbjörnskaféet, som nu blivit till ett skyddsrum.
Foto: Privat
Gatan utanför.
Foto: Privat
Ett annat hus i närheten.
Foto: Privat

Olha, 21, driver ett tvättbjörnskafé i centrala Charkiv.

De har skapat ett stort skyddsrum av källarlokalen medan husen beskjuts utanför.

Häromdagen bytte hon olja mot bröd med några i kvarteret.

– Pengar är inget värt något längre, säger Olha.


ViIl du få allt det senaste om konflikten mellan Ryssland och Ukraina? Ladda ner Expressens app för Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.

Miljonstaden Charkiv har varit en av de allra hårdast drabbade av Rysslands attacker.

Mitt i staden leder en trappa ner till Olhas kafé. 

Där kan besökarna umgås med två tvättbjörnar. Så är det fortfarande. Men sedan kriget bröt ut har de öppnat upp för alla som behöver skydd i källarlokalen.

Igår var 23 personer där. De sov på golvet. Skyltfönstren på nästan alla affärer längs gatan är trasiga, berättar 21-åriga Olha. Boulevarden som tidigare kantats av stora trädkronor täcks av bråte. Häromdagen besköts grannhuset.

– När det hände vibrerade det i golvet.

Byteshandel i staden

Chefen sprang ut och försökte hjälpa en kvinna innan räddningstjänsten kom. När han kom ner i kaféet igen var hans vita mjukisbyxor blodiga.

– Alla dagar är fruktansvärda. Staden har bombats i väst och öst och de senaste dagarna har det hänt i de centrala delarna av staden. Vi är rädda för att vårt hus står på tur, säger Olha, som tidigare berättat för DN om situationen i Charkiv.

För tre dagar sedan tog de sig till en stor mataffär, en av få som fortfarande håller öppet. Den fick stänga när en stor explosion skedde intill.

Nu sker byteshandel i staden. I dag bytte de olja mot bröd med några i närheten.

– Nu är pengar inte värt något längre. Bara mat, medicin och annat, säger Olha.

”Jag brukade driva det här kaféet, men nu vet jag inte längre hur det kommer bli. Nu är jag bara människa.”, säger Olha.
Foto: Privat
”Om jag går ut på gatan ser jag förstörda hus och trasiga fönster”, säger hon, och skickar sedan den här bilden.
Foto: Privat
Chefens byxor efter att han hjälpt en kvinna på gatan.
Foto: Privat

Kollar om vännerna lever

Hon planerar att stanna där hon är. Källarkaféet känns fortfarande som den säkraste platsen just nu, både för henne och tvättbjörnarna, som lokalen är anpassad efter.

– Vi vet inte vad vi skulle göra med dem om vi kom till ett annat ställe. De är stora och kan öppna dörrar, för de är väldigt intelligenta djur.

Precis som många andra Expressen pratat med känner Olha en stor overklighetskänsla. För tio dagar sedan drev hon ett kafé, allt var som vanligt i Ukrainas näst största stad. 

– Jag trodde aldrig att det här skulle kunna hända mig. Det är 2000-talet. Det är inte normalt att civila dör för att en person vill utöka sitt territorium. Jag känner mig bara tom inombords, och så klart vi är alla väldigt rädda. Alla går upp på morgonen och kollar med alla de känner om de fortfarande lever.Se mer:

Vågar inte hämta vännerna: ”Rädda för bilbomber” • Varning för starka bilder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.