Stad i USA förbjuder könsspecifika ord

En anslagstavla i staden Berkeley som snart kan komma att fyllas med en rad nya formuleringar, efter stadens nya språkregler. Foto: JEFF CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN

Ord som brandman, gravid kvinna och bror stoppas i staden Berkeley i USA.

De ersätts i stället av mer könsneutrala varianter. 

– Kvinnor och icke-binära personer är lika förtjänta av representation, säger den lokala politikern Rigel Robinson enligt Independent.

Politiker i Berkeley i norra Kalifornien har listat runt 40 engelska ord som ska bytas ut i det lokala offentliga språkbruket.  

Exempelvis ska gravida kvinnor på företag refereras till som ”gravida anställda”. Brandman blir brandbekämpare. Det engelska ordet ”manpower” (arbetskraft på svenska) ska ersättas med ”workforce”. Syster och bror byts ut mot syskon.

Lagen gäller för alla områden som staden beslutar över, däribland trafik, sophantering, hälso- och miljöregler och bygglov, skriver New York Times.

Bort med han och hon

Även han och hon ratas för att i största möjlig mån ersättas med titeln på personen i fråga. Om exempelvis en kvinnlig advokat omnämns ska inte ”hon” användas, utan ”advokaten”.

Tanken bakom stadsrådets enhälliga beslut är att stärka jämlika förutsättningar och representation bland stadens invånare.

– Ditt kön har ingen betydelse för om du kan utföra ditt arbete eller ta emot tjänster, säger den lokala politikern Lori Droste till New York Times. 

Ris och ros på Twitter

Reaktionerna har varit delade. En del hyllar beslutet och kallar det en ”seger” och ”banbrytande”. Andra skriver på Twitter att politikerna borde ägna sig åt ”viktigare saker” och att den nya lagen bara flyttar fokus från de verkliga problem som kvinnor tampas med, skriver Independent

Det som beslutats i Kalifornien har flera gånger tidigare spridit sig i till andra delar av landet, bland annat beslutet att förbjuda rökning på restauranger, och tillåta högersvängar vid rödljus.

2017 blev Kalifornen den första amerikanska delstaten att införa icke-binära könsmarkörer på personbevis.