Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stabsläge på SÖS – brist på vårdplatser

Margarita Villalobos är sjuksköterska på SÖS.
Södersjukhuset i Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG
Södersjukhuset.
Foto: OLLE SPORRONG
Margarita Villalobo.
Foto: Privat

På söndagen gick Södersjukhuset i Stockholm upp i stabsläge på grund av brist på vårdplatser.
En läkare som arbetade natten till söndagen på akuten berättar om det kaotiska läget. 

– Vi hade en 97-årig patient som inte fick vård på 19 timmar, säger läkaren.

Nu meddelar sjukhuset att man återgår till normal beredskap.

Södersjukhuset i Stockholm gick under söndagen gått upp i stabsläge på grund av brist på vårdplatser. 

– Patienter får ligga i matsalen. Det finns inga toaletter. Och de känner att de är i vägen. Det är så frustrerande för oss som jobbar. Man blir ledsen, säger Margarita Villalobos, sjuksköterska på SÖS, till Expressen, som jobbat inom vården i 30 år.

På måndagen meddelade sjukhuset att de det särskilda beredskapsläget inte ska fortsätta. Sjukhusledningen sitter nu i möte för att analysera situationen vidare.

– Man kan utgå från att det inte är lika besvärligt som i helgen med vårdplatser, säger Liza Grenz, presskommunikatör på Södersjukhuset. 

Södersjukhusets vd Mikael Runsiö, som kommenterar läget i ett pressmeddelande, är självkritisk. 

– Så som det har varit i helgen ska det absolut inte vara, varken för patienter eller medarbetare. Vi satte in en rad åtgärder och gick upp i stabsläge som hade goda effekter på söndagen, men vi borde ha agerat redan i slutet av förra veckan, säger han.

Orsaken till krisen är enligt sjukhusledningen att vuxenakuten under förra veckan hade något fler sökanden än vanligt, i kombination med personalbrist på vårdavdelningar och många patienter med vinterkräksjuka. Framåt fredagen blev läget mycket ansträngt och på lördagen blev det än värre.

97-årig patient fick vänta minst 19 timmar

Sjukhusledningen uppger att 20 patienter väntade på vårdplats på lördagsmorgonen. Ambulanser styrdes under helgen om till Karolinska Huddinge och Danderyds sjukhus.

Trots det väntade ännu fler patienter på vårdplats på söndag morgon. Enligt uppgift till Expressen saknades 33 vårdplatser. 

Expressen har varit i kontakt med en läkare som jobbade på akuten natten till söndag. Läkaren vittnar om att man gång på gång riskerar patientssäkerheten på akuten. 

En 97-årig patient fick exempelvis vänta i mist 19 timmar på att bli inlagd.

– Jag överlämnade en patient som var över 90 år och hade blodförgiftning. Den patienten hade väntat på akuten sedan lunchtid och hade inte blivit inlagd när jag gick på morgonen vid sju dagen efter. Och jag vet fortfarande om den patienten har blivit inlagd. 

Läkaren säger att stabsläget på Södersjukhuset inte är oväntat. 

– Det klart att man får en klump magen när man går till jobbet och får se hur många patienter det är som väntar på vård. Detta händer allt för ofta.

Det gör Södersjukhuset nu

 En närakut och vuxenakut ska inrättas i samma lokaler så att patienter snabbt kan sorteras och de med lindrigare akuta tillstånd får rätt vård direkt.


 Särskilda vårdplatser för de allra äldsta patienterna ska skapas för att undvika att de får långa vistelsetider på akutmottagningen för vuxna.


 Färdigbehandlade patienter ska genom högre tillgänglighet hos primärvård och kommuner kunna skrivas ut alla dagar i veckan, året om.

”Det har blivit normalläge”

Ortopedläkaren Uffe Hylin arbetar på Södersjukhuset. Han säger också att stabsläget är väntat. 

– Det är ju något som var väntat. Vi har ju haft det så här länge. Nästan som att det har blivit normaltillstånd. 

Uffe Hylin säger att patientsäkerheten är hotad. 

– Folk får ligga i korridorer, i matsalen och i olika hörn där det inte finns någon som kan övervaka dem. Patienter kommer ju också till fel avdelningar, där personalen inte är koll på den medicin eller behandling som de ska ha. 

Uffe Hylin
Foto: Privat

”Vi hade nio patienter var”

Sjukhuset gick upp i stabsläge 12.50 på söndagen. 

Men Margarita Villalobos berättar att läget har varit kaotiskt hela veckan. Hon berättar också att patienter måste flyttas runt på olika avdelningar och att de inte får rätt hjälp. 

– Det är sorgligt. I går hade vi sjuksköterskor på akuten nio patienter var. Man ska ha max fem eller sex. Det är hemskt att behöva säga att patienter ska flytta på sig mitt i natten, för att någon som är mer sjuk måste få platsen, säger hon. 

”De som drabbas hårdast är de äldre och multisjuka”

Akil Awad, läkare på Södersjukhuset, säger till Expressen att situationen som sjukhuset nu har hamnat i belyser konsekvensen av en enorm vårdplatsbrist. 

– De som drabbas hårdast är de äldre och multisjuka. Att skylla på yttre omständigheter eller storhelger är absurt, denna situation är ständig återkommande. 

– På kort sikt måste man omedelbart dra tillbaks varslen, dra tillbaks anställningsstoppen och erkänna att patientsäkerheten brister. Det enda som i längden kan förebygga behovet av inneliggande vård är rejäla satsningar på vårdcentralerna, säger Akil Awad, läkare på Södersjukhuset och en av dem som startat Sjukvårdsuppropet i Stockholm

Är du drabbad? Hör av dig!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

Varit stabslägen förr

Stabsläge är den lägsta graden av de tre beredskapslägena på ett sjukhus. I januari 2019 gick Södersjukhuset vid två tillfällen upp i stabsläge på grund av brist på vårdplatser. Även i mars för två år sedan hände samma sak.

I januari i år larmade både anhöriga och personal om kaotiska förhållanden på Stockholms akutsjukhus, i synnerhet på Södersjukhuset. Då förklarade Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm, situationen med en rad olyckliga omständigheter, bland annat stor belastning på vården i kombination med it-störningar.

De tre olika beredskapslägena

 Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.


 Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa funktioner.


 Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Expressen har sökt finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) och hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) för kommentarer.

– Jag kan inte säga mer just nu då det är ett pågående arbete men sjukhusets ledning kan ge närmare svar om situationen och de åtgärder man vidtar”, skriver Anna Starbrink i ett skriftligt meddelande till Svenska Dagbladet. 

SÖS-chefen efter sjukhuskaoset: ”Besvärligt”

Mikael Runsiö är vd på SÖS.

Vårdpersonalen tvingades välja bort patienter – en dog

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.