Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Staaf: Jag är utsatt för en smutskastningskampanj

”Jag tror att det här är väldigt dåligt för polisen”
”Det är uppenbart att många män inte klarar att en kvinna får makt och inflytande”, säger Linda Staaf till DN.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polischefen Linda Staaf fick jobbet som underrättelsechef på Noa utan någon poliserfarenhet.

Under en period hade hon även en hemlig relation med Mats Löfving, då chef för Noa.

De senaste två åren upprättades det två polisanmälningar mot Löfving där brottsoffret var Staaf själv, något polisledningen avfärdade.

– Det är en smutskastningskampanj mot mig som kvinna och chef inom polisen. Fakta undanhålls och förvrängs, säger Linda Staaf i en intervju med Dagens Nyheter.

De senaste åren har det upprättats två polisanmälningar mot den ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving. Det utpekade brottsoffret var i båda fall Noas underrättelsechef Linda Staaf, vilket Expressen kunde avslöja.

Den första anmälan gjordes 2020 av chefen för särskilda utredningar, Ebba Sverne Arvill. Av anmälan framgick att Mats Löfving kunde ha gjort sig skyldig till misshandel av Linda Staaf.

Den andra anmälan kom i december 2021 och gjordes av polisens säkerhetschef Ari Stenman. Den gällde misstänkt grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.

Tredje anmälan

Båda anmälningarna lades ner av åklagare Anders Jakobsson vid särskilda utredningar.

Den 19 januari i år gjordes ytterligare en utredning om Staaf och Löfving. Vice överåklagare Bengt Åsbäck inledde då en förutredning om grovt tjänstefel.

– Det handlade om hur Linda Staaf fick sitt arbete på Noa och om det fanns ett förhållande mellan henne och Noa-chefen Mats Löfving, säger han.

Utredningen handlade också om Staafs internutbildningar – däribland hennes vapenutbildning.

Och det ifrågasättandet kritiserar nu Linda Staaf, i en intervju med DN.

”Smutskastningskampanj”

Hon säger till tidningen att hon blivit utsatt för ett drev och en ”smutskastningskampanj”.

– Det är uppenbart att många män inte klarar att en kvinna får makt och inflytande. Det som sker nu är skamligt, säger Linda Staaf till DN.

På frågan om vilka som ligger bakom smutskastningen svarar Staaf att det handlar om ett fåtal personer. Men hon vill inte peka ut några namn.

– Det är till exempel de som uttalar sig i media utan att ha tillräcklig insyn. 

Enligt Staaf har hon varit öppen med sina tidigare meriter. Hon säger också att flera höga polischefer inte gått polishögskolan. 

Under tiden som Mats Löfving var Linda Staafs chef höjde han även hennes lön. DN ställer frågan om lönehöjningen hade medderas relation att göra.

– Jag sätter inte min lön själv men känner inte till att det skulle ha skett några oegentligheter. Jag vill inte gå in närmare på det även om det har varit mycket ryktesspridning kring detta, säger Linda Staaf.

Staaf säger att hon inte utsatts för något brottsligt av Löfving, men anklagar honom för att ha betett sig ”respektlöst” mot henne. 

DETTA HAR HÄNT

1 mars 2015: Linda Staaf anställs som underrättelsechef på Noa. Beslutet tas av Noas dåvarande chef och ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving.

September 2020: Mats Löfving lämnar posten som Noachef och blir regionpolischef i Stockholm.

21 september 2022: Linda Staaf uppger att hon slutar på Noa. Staaf ska under 2023 i stället påbörja en anställning på polisenheten på justitiedepartementet.

5 december 2022: Expressen avslöjar att polisens säkerhetschef Ari Stenman i fjol polisanmälde ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.

Det utpekade brottsoffret var Noas underrättelsechef Linda Staaf.

Några dagar efter polisanmälan lade åklagare Anders Jakobsson ner ärendet och beslutade att inte inleda någon förundersökning.

9 december: Expressen avslöjar att chefen för särskilda utredningar Ebba Sverne Arvill under 2020 lämnade in en polisanmälan om misshandel. Den utpekade personen var Mats Löfving och brottsoffret Linda Staaf.

Åklagare Anders Jakobsson beslutar att inte inleda någon förundersökning.

9 december: Expressen avslöjar att rikspolischef Anders Thornberg kallas till justitieutskottet.

9 december: Vice överåklagare Bengt Åsbäck på särskilda åklagarkammaren granskar de nya uppgifterna om Löfving och Staaf som framkommit.

Forskaren och före detta polisen Stefan Holgersson har under lång tid granskat polisens interna arbete. I rapporten ”Hur efterlever polisen offentlighetsprincipen”, som publicerades för ett år sedan, kritiserar han bland annat den nationella polisledningen för vänskapskorruption.

Han tar upp Mats Löfving och Linda Staaf som exempel.

– Han beskrev i princip vilken bedragare jag var genom att hävda att jag skulle ha farit med osanning om mina meriter, sa Staaf om det till Expressen i måndags.

Holgersson menade å sin sida att hans kritik tar sikte på systemfel i polisledningen och inte enskilda personer.

– Det handlar om Polismyndighetens sätt att mörka och dölja där man inte följer offentlighetsprincipen utan är beredd att lämna missvisande information och faktiskt till och med ljuger. Hur de skyddar Staaf är ett exempel på detta, säger han.

Richard Jomshof (SD): ”Stämmer det så är det allvarligt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.