Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

St Patrick's day firas med fest och grön öl

Här firas St Patricks' day i Dublin. Foto: Niall Carson / AP TT NYHETSBYRÅN
St Patrick's day är Irlands nationaldag. Foto: Niall Carson / AP TT NYHETSBYRÅN
Regeringsbyggnaden upplyst i grönt. Foto: Nurphoto/Rex/Shutterstock / NURPHOTO/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

I dag firas St Patrick's day på olika platser i världen med fest och grön öl.

Hundratusentals festar bland annat i New York, där det nyligen blivit lättare att dricka offentligt.

Redan den 7 mars ändrade staden sina bestämmelser när det gäller sådana "livskvalitetsbrott", skriver The Guardian.

Den 17 mars, alltså i dag, är det Irlands nationaldag, eller St Patrick's day som dagen också kallas. Dagen firas med pompa och ståt i Irland, men högtiden har också blivit stor i den amerikanska staden New York. Hundratusentals människor vallfärdar till staden varje år för att festa och dricka grön öl, rapporterar The Guardian.

Men i år kommer också de som väljer att komma till staden att kunna festa än mer avslappnat än tidigare. New York har nämligen ändrat sina lagar när det gäller alkoholkonsumtion på allmän plats. Lagarna kring att urinera på allmän plats har också de ändrats, skriver The Guardian. De nya bestämmelserna innebär att de som till exempel dricker alkohol på allmän plats inte riskerar att omhändertas, utan de kommer i stället att få en stämning.

Samarbete mellan polis och åklagare

De nya bestämmelserna trädde i kraft den 7 mars i år. Bestämmelserna är ett gemensamt initiativ mellan New Yorks polis och Manhattans distriktsåklagare. Orsaken ska vara att polisen ska kunna fokusera på mer allvarlig brottslighet. Dessutom skulle också trycket på domstolarna kunna komma att minska.

De nya bestämmelserna har också kritiserats. Enligt kritikerna är det inte säkert att de leder till någon förändring i arbetsbördan, då polisen inte alltid omhändertar de som brutit mot de gamla reglerna.

Finns begränsningar

Men trots de nya bestämmelserna är ändå drickandet i staden begränsat till viss del. Det är bland annat förbjudet att dricka på stadens tunnelbanetåg.

St Patrick's day firas också i andra städer i världen där befolkningen består av en stor del Irlandsättlingar. Dagen firas självklart också i Irlands huvudstad Dublin.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!