Här firas St Patricks' day i Dublin. Foto: Niall Carson / AP TT NYHETSBYRÅNHär firas St Patricks' day i Dublin. Foto: Niall Carson / AP TT NYHETSBYRÅN
Här firas St Patricks' day i Dublin. Foto: Niall Carson / AP TT NYHETSBYRÅN
St Patrick's day är Irlands nationaldag. Foto: Niall Carson / AP TT NYHETSBYRÅNSt Patrick's day är Irlands nationaldag. Foto: Niall Carson / AP TT NYHETSBYRÅN
St Patrick's day är Irlands nationaldag. Foto: Niall Carson / AP TT NYHETSBYRÅN
Regeringsbyggnaden upplyst i grönt. Foto: Nurphoto/Rex/Shutterstock / NURPHOTO/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESRegeringsbyggnaden upplyst i grönt. Foto: Nurphoto/Rex/Shutterstock / NURPHOTO/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Regeringsbyggnaden upplyst i grönt. Foto: Nurphoto/Rex/Shutterstock / NURPHOTO/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

St Patrick's day firas med fest och grön öl

Publicerad

I dag firas St Patrick's day på olika platser i världen med fest och grön öl.

Hundratusentals festar bland annat i New York, där det nyligen blivit lättare att dricka offentligt.

Redan den 7 mars ändrade staden sina bestämmelser när det gäller sådana "livskvalitetsbrott", skriver The Guardian.

Den 17 mars, alltså i dag, är det Irlands nationaldag, eller St Patrick's day som dagen också kallas. Dagen firas med pompa och ståt i Irland, men högtiden har också blivit stor i den amerikanska staden New York. Hundratusentals människor vallfärdar till staden varje år för att festa och dricka grön öl, rapporterar The Guardian.

Men i år kommer också de som väljer att komma till staden att kunna festa än mer avslappnat än tidigare. New York har nämligen ändrat sina lagar när det gäller alkoholkonsumtion på allmän plats. Lagarna kring att urinera på allmän plats har också de ändrats, skriver The Guardian. De nya bestämmelserna innebär att de som till exempel dricker alkohol på allmän plats inte riskerar att omhändertas, utan de kommer i stället att få en stämning.

Samarbete mellan polis och åklagare

De nya bestämmelserna trädde i kraft den 7 mars i år. Bestämmelserna är ett gemensamt initiativ mellan New Yorks polis och Manhattans distriktsåklagare. Orsaken ska vara att polisen ska kunna fokusera på mer allvarlig brottslighet. Dessutom skulle också trycket på domstolarna kunna komma att minska.

De nya bestämmelserna har också kritiserats. Enligt kritikerna är det inte säkert att de leder till någon förändring i arbetsbördan, då polisen inte alltid omhändertar de som brutit mot de gamla reglerna.

Finns begränsningar

Men trots de nya bestämmelserna är ändå drickandet i staden begränsat till viss del. Det är bland annat förbjudet att dricka på stadens tunnelbanetåg.

St Patrick's day firas också i andra städer i världen där befolkningen består av en stor del Irlandsättlingar. Dagen firas självklart också i Irlands huvudstad Dublin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag