Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SSU:s ordförande Philip Botström avgår

Philip Botström omvaldes som SSU-ordförande 2019. Se rapporteringen därifrån.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

SSU:s förbundsordförande Philip Botström lämnar posten på ungdomsförbundets kongress i augusti.

”Det är dags för ett generationsskifte”, säger han i en kommentar.

2015 valdes den då 24-årige Botström till SSU-ordförande, bland annat med fokus på att reformera det fria skolvalet. Snart sex år senare menar Philip Botström att han under åren påverkat moderpartiet i den frågan.

”Under mitt år som ordförande har hela SSU blivit mycket mer vänster i välfärdsfrågor och den ekonomisk jämlikhetspolitiken. I debatten om att reformera skolvalet och ungas psykiska ohälsa har vi lyckats pusha Socialdemokraterna i rätt riktning”, säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Krävt sänkt skatt

Botström omvaldes på kongresserna 2017 och 2019. Redan 2019 bestämde han sig för att inte kandidera igen nästa gång, och nyligen fick SSU:s valberedning det officiella beskedet.

”Jag vill att SSU:s medlemmar ska få tid och förutsättningar till en mer öppen och transparent valberedningsprocess än vi haft innan”, säger Philip Botström.

Philip Botström har under tiden som ordförande bland annat krävt en mer generös invandringspolitik, sänkt skatt, mer pengar till välfärden och mer ambitiösa klimatmål.

Skåne- och taxiskandaler

I januari 2017 ledde hans resa från konferensen Folk och försvar i Sälen till ett möte i Stockholm till skandalrubriker. För att hinna fram i tid tog han en taxi för 7 900 kronor – betalat av SSU – men dök inte upp på mötet. Anledningen var enligt Botström själv att han drabbats av utmattningssyndrom. Agerandet kritiserades i medier av Stefan Löfven och senare betalade Botström själv för resan.

Som SSU-ordförande fick han också hantera en skandal i ungdomsförbundets Skånedistrikt, som kopplats till islamism, homofobi, antisemitism och kvinnoförtryck. Botström uppmanade lokala företrädare att avgå, och hotade med att dra in finansieringen.

På kongressen 2021 kommer även SSU att få en ny förbundssekreterare, då Andrea Törnestam inte ställer upp för omval.

Debatt om gängvåld: Benjamin Dousa (Muf) och Philip Botström (SSU) tidigare i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.