Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven om klimatomställningen

Löfven talade på invigningen av SSU:s kongress i Karlstad.
Stefan Löfven och Philip Botström från kongressen 2017.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Philip Botström.Foto: SVEN LINDWALL

SSU:s förbundskongress har dragit i gång. 

Under invigningen höll statsminister Stefan Löfven ett tal för sitt ungdomsförbund. 

– Klimatkrisen. Det är bara att bestämma sig. Klimatomställningen måste göras. Det är bara så. Det är därför jag är så glad att ni engagerar er så tydligt, säger han. 

Fredag eftermiddag i ett regnigt Karlstad. 

Stefan Löfven ska snart tala inför 350 av de SSU-medlemmar som har samlats för helgens förbundskongress. 

Temat för i år är ”Framåt tillsammans - en jämlik, demokratisk och grön framtid.”

Nu ska ungdomsförbundet rösta om vem som ska fortsätta som ordförande, men också diskutera kongressbeslut utifrån bland annat områden som rör demokrati, global ekonomi, miljö och klimat, och flyktingpolitik. 

Men först är det dags för invigning. Ungdomsförbundet applåderar och jublar medan SSU:s vallåt från förra året pumpas ut ur högtalarna. 

Philip Botström, ungdomsförbundets ordförande, går upp i talarstolen. 

– Sverige behöver en socialdemokratisk regering igen. Ja, så sjöng vi oss igenom hela valrörelsen i höstas, säger han. 

– Vi hjälpte att lyfta vårt parti. Utan er insats kamrater, SSU:are, hade Stefan Löfven inte kunnat vara statsminister i dag. 

Löfven: ”Klimatomställningen måste göras”

Under kongressen väntas SSU ta fram ett handlingsprogram med särskild fokus på miljö- och klimatfrågan. 

– Socialdemokraterna måste bli Sveriges största klimatrörelse. Vi kräver en förändring, säger Philip Botström och menar att dagens klimatpolitik är otillräcklig. 

Förbundets ordförande talar vidare om helgens kongress – den 40:e som anordnas.

– Tiden är inne för den unga socialdemokratin ska ta strid. Vi ska tänka större än partiet och de gamla rävarna i LO. Om inte nu – när? Om inte vi – vilka? Till alla er här inne – vilka är vi egentligen, vilka vill vi vara? 

– Nu är det dags, kamrater, att vi kör i gång. 

Under jubel och applåder går Stefan Löfven upp i talarstolen. 

– Hur kan det komma sig att ni sitter här när ni hade kunnat nattbada med kompisar? Varför debattera arbetsmarknaden när man kan ha en seg mysig sovmorgon? Det är det jag vill prata om i dag: Varför är vi politiskt engagerade? 

Stefan Löfven talar om klyftor i samhället, om undersköterskor som ”sliter ryggen av sig” medan rika ”gömmer pengar i skatteparadis”, om rasismen som gör att ”vissa aldrig får ett svar när de söker bostad på Blocket”, samtidigt som ”vissa partier nu kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna”. 

Han talar även om klimat- och miljöfrågan som är central under helgens kongress. 

– Klimatkrisen. Det är bara att bestämma sig. Klimatomställningen måste göras. Det är bara så. Det är därför jag är så glad att ni engagerar er så tydligt. 

”De som köper droger är medskyldiga”

Stefan Löfven pratar om kampen mot gängkriminalitet – och understryker att det inte går att bekämpa utan att man ser de bakomliggande strukturerna. 

– Ungdomar i området där framtidstro och inkomster är lägre än genomsnittet kan ofta se droghandel som en utväg bort ifrån fattigdomen. Det här slutar oftast först när en mamma får ett samtal från polisen. Ett samtal ingen mamma någonsin ska behöva få. Som säger att sonen aldrig kommer att gå klart skolan, utan måste begravas, säger han. 

Då narkotikahandeln ligger till grund för många av konflikterna är därför de som köper och använder sig av droger en del av problemet, menar Löfven, och lyfter fram tv-serien ”Störst av allt” som utspelar sig i det rika maktsamhället Djursholm utanför Stockholm. 

– Han eller hon som använder narkotika är medskyldiga till det här. Den som lägger pengar på att köpa knark bidrar till skjutningarna i miljonprogramsområdena. 

”Bekämpa antisemitism” 

I slutet av sitt tal berättar Stefan Löfven att han som statsminister lovat Hédi Fried och andra förintelseöverlevare att göra allt han kan som statsminister att stoppa antisemitismen. 

Det är även SSU:s uppgift att arbete mot detta, understryker han: 

– Rasism kan också leta sig in i rum som försöker bekämpa den. I det ingår antisemitism. Det finns i högern, det finns i vänstern. 

Stefan Löfvens tal avslutas med stående ovationer från ungdomsförbundet. 

– Jag tackar för att ni har lyssnat på mig och önskar er en fantastisk kongress, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.