Besökare till SSU:s hemsida möttes på söndagskvällen av en pyramid och de latinska orden "Novus ordo seclorum", som betyder "Den nya världsordningen".
Besökare till SSU:s hemsida möttes på söndagskvällen av en pyramid och de latinska orden "Novus ordo seclorum", som betyder "Den nya världsordningen".

SSU:s hemsida hackad

Publicerad
Uppdaterad
SSU:s och SD:s hemsidor är utsatta för angrepp.
Båda webbsidorna ligger nere.
- Vi kommer att polisanmäla det här, säger Ingela Nilsson, pressekreterare på SSU.
Besökare till SSU:s hemsida möttes på söndagskvällen av en pyramid och de latinska orden "Novus ordo seclorum", som betyder "Den nya världsordningen". Även interna mejl och lösenord fanns utlagda.
Vid 18.30-tiden stängde SSU ned sidan.
– Vi kommer att polisanmäla det här och ska undersöka vad som har hänt, säger Ingela Nilsson, pressekreterare på SSU.

SD:s webbsida överbelastad

Även SD har stora problem med sin hemsida. Den är utsatt för en så kallad Denial of service-attack, vilket innebär att den överbelastas av anrop från många datorer samtidigt.
– Ett stort antal datorer inom EU skickar information till hemsidan så att den blir överbelastad. Vi har hittat spår som tyder på att det är en samordnad attack. Det ser ut att vara ett beställningsjobb, säger SD:s pressekreterare Erik Almqvist.
Hemsidan har legat nere nästan hela tiden sedan i torsdags kväll.
– Så länge de håller på i det här tempot är det inte så mycket som går att göra rent tekniskt, än att försöka stänga ute nya attacker. Men det blir lite katt och råtta.

Ska polisanmäla

Även SD kommer att polisanmäla angreppet, så fort man har samlat in mer information. Partiet utgår ifrån att deras politiska motståndare ligger bakom attacken.
– Vi har tidigare varit med om politiska motståndare som försöker tysta oss. Vi tycker att det är tråkigt att man tar till sådana här metoder i stället för att ta debatten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag