En skola där all undervisning bygger på socialism - det planerar SSU att starta i Borås. Foto: Mark Earthy
En skola där all undervisning bygger på socialism - det planerar SSU att starta i Borås. Foto: Mark Earthy

SSU vill starta socialistisk friskola

Publicerad
Uppdaterad
En socialistisk friskola i Borås.
Det hoppas SSU Södra Älvsborg uppnå när man på torsdag lämnar in sin ansökan till skolverket.
- Vi är övertygade om att få ja. Vi uppfyller i princip alla krav som ställs, säger Anders Östberg, ordförande i SSU Södra Älvsborg till Expressen.se.
SSU vill visa det ”absurda” i att ha dels kommunala och dels fristående skolor.
– Kapitalismen kan ses som en ideologi och de friskolor som går med vinst blir ofta beviljade tillstånd från skolverket. Vi vill med vår ansökan vidga perspektiven om hur systemet ser ut, säger han till Expressen.se

Trygghet och gemenskap

Anders Östberg poängterar att han egentligen är emot friskolor.
– Skolor ska inte konkurrera med varandra genom marknadsföring. Det ska inte skattepengar gå till. Det skolan ska syssla med är att ge eleven kunskap, säger han.
Friskolan i Borås kan starta hösten 2009 och ska kunna ta emot 20 till 60 elever.
Hur kommer eleverna märka att de går på en socialistisk skola?
– Det kommer de att märka genom att vi satsar på trygghet och gemenskap, något som många skolor brister i, säger han och fortsätter:
– Fast det långsiktiga målet är att det i framtiden bara ska finnas den gemensamma, kommunala skolan.
Men på vägen dit kommer ni att driva en socialistisk skola?
– Japp.

"Ploj"

Redan för fyra år sedan ansökte SSU om att få starta en friskola i Stockholm, men fick nej av skolverket.
Skolan skulle då präglas av demokratisk socialism och eleverna skulle få lära sig att marschera och att sjunga politiska kampsånger.
- Den gången var det kanske mer en ploj. Nu har vi en verkligt seriös ansökan med en ideologisk profilering där vi betonar allas lika värde, gemenskap och trygghet, säger Anders Östberg enligt TT.

Citerar partiboken

En av orsakerna till att skolverket sade nej förra gången var att det saknades religionsundervisning.
- Vi kommer att ha en viss form av religionsundervisning. Även Karl Marx var intresserad av religiösa frågor. Men, i stället för att citera bibeln kommer vi att citera partiboken, säger Anders Östberg till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag