Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SSU-valet var olagligt

SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi utsågs till ledamot av polisstyrelsen i Uppsala. Trots att han varken var svensk medborgare eller bodde i länet.
Den 19 december 2002 utsåg justitieminister Thomas Bodström (s) nuvarande SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi till ledamot av polisstyrelsen i Uppsala.
Därmed bröt Bodström mot lagen.
Bodström gav Shekarabi styrelseplats.
Ur paragraf 5, Polislagen: "De ledamöter som utses (i polisstyrelser) skall vara svenska medborgare och vara bosatta inom distriktet."Shekarabi var, när Bodström förordnade honom, iransk medborgare. Han blev svensk medborgare först den 26 augusti förra året. Ardalan Shekarabi uppfyller inte heller det andra villkoret i lagen. Sedan den 29 oktober förra året är han folkbokförd i Nacka men har behållit jobbet i Uppsalas polisstyrelse.

Ska ersättas av en annan

Ralf Hedin, kansliråd på justitiedepartementet, säger till Expressen: – Lagen är klar på denna punkt. Om man i efterhand upptäcker att fel begåtts, exempelvis att en person inte är svensk medborgare, ska vederbörande ersättas av någon annan. Regeringen förordnar ledamöter i polisstyrelser men det är de politiska partierna i varje län som föreslår namn till dessa styrelser. Staffan Yngve (s), ordförande för polisstyrelsen i Uppsala, säger till Expressen: – Var Ardalan inte svensk medborgare? Detta hade jag ingen aning om...det var fyndigt. Fyndigt?– Jag menar, det var fyndigt av dig att ta reda på detta. Varför var ni inte själva så fyndiga att ni tog reda på hans medborgarskap innan ni föreslog honom? – Vi utgick i från att han var svensk medborgare. Han hade ju varit här så länge. Varför föreslog ni Shekarabi till styrelsen?– Som socialdemokratisk kandidat var han utomordentligt väl meriterad, han var djupt engagerad i mångfaldsfrågor. Han bor ju inte ens i ert län. – Ardalan har precis meddelat mig att han önskar lämna detta uppdrag med motiveringen att han har flyttat till Nacka.

"Jag är bestört"

– Oj, oj, oj! Så kommenterar Cecilia Wikström, folkpartist och vice ordförande för polisstyrelsen i Uppsala, att Shekarabi utsetts på olaglig grund. – Jag är bestört över att Staffan Yngve inte har gjort några kontroller. Inte minst tycker jag det är oerhört klandervärt av Shekarabi att inte meddela att han var iransk medborgare och därmed inte valbar. Det här är väldigt konstigt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.