Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SSU-toppens nära vän släppte igenom kritiserade kampanjen

Botströms kampanj inför valet kostade en kvarts miljon
Philip Botström, ordförande i SSU.Foto: SVEN LINDWALL
Philip Botström. Foto: OLLE SPORRONG

Revisorn som släppte igenom Philip Botströms riksdagskampanj är nära vän med SSU-ordföranden.

Christian Norlin stod som referens på kampanjens fakturor varefter han granskade och kritiserade ekonomin inom SSU i Värmland, skriver Aftonbladet.  

I kritiken framkom dock inget om kampanjen för en kvarts miljon kronor, som Expressen tidigare har avslöjat.

Det var den 11 augusti som Expressens Federico Moreno kunde avslöja att Philip Botström, 28, fått mer än 250 000 kronor ur SSU Värmlands partikassa till sin personalvalskampanj inför riksdagsvalet 2018.

Avslöjandet kom bara timmar efter att SSU meddelade att Philip Boström omvaldes till förbundsordförande.

Inom förbundet har det stora bidraget till riksdagskampanjen väckt kritik.

– Det här är jättemycket pengar som dessutom lagts på förbundsordföranden som redan får mycket medialt utrymme, sa en SSU-källa till Expressen förra veckan.

Revisor kopplad till Botströms kampanj

Nu riktas även fokus mot Christian Norlin, socialdemokratisk kommunpolitiker i Karlstad och revisor inom SSU i Värmland. 

Enligt Aftonbladet skötte han fakturorna i kampanjen, varefter han granskade distriktets ekonomi. Han beskrivs samtidigt vara en nära vän till Philip Botström.

Tillsammans ska de två ha knackat dörr under Philip Boströms riksdagskampanj. Christian Norlin skrev även flertalet inlägg på Facebook där han uppmanade medlemmar att lägga sin röst på Philip Botström.

Kryssa Philip Botström till riksdagen”, skrev bland annat Christian Norlin.

Kritiserade pizzakostnader

När Christian Norlin sedan granskade SSU:s ekonomi i Värmland nämndes ingen kritik mot bidraget till Philip Botströms riksdagskampanj. Däremot lyftes synpunkter om distriktets kostnader vid sociala tillställningar.

– Distriktsstyrelsen avslutar i bland sina möten med att käka pizza, det är lite onödigt. Det är betydligt billigare att åka till Konsum och köpa fika, säger Christian Norling till Aftonbladet.

Enligt revisorn är kostnaden för personvalskampanjen rimlig efter att valrörelsekostnader, valaffischer, annonsering och hushållsutskick räknats in. Att han agerade som granskare av distriktets ekonomi samtidigt som han stod som referens på fakturorna ser han inte som något konstigt.

– Jag skötte den delen åt SSU då jag var den som ansvarade för det i partiet och hjälpte till eftersom jag hade den kontakten. Jag ser inget konstigt i att jag hjälpte dem med det, säger han till Aftonbladet.