Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SSU Stockholms kritik mot regeringen

Regeringen driver en rasistisk migrationspolitik, skriver SSU Stockholm på sin Facebooksida.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen driver en rasistisk migrationspolitik.

Det skriver SSU Stockholm på sin Facebooksida och uppmanar regeringen att ändra sin politik eller avgå.

"Migrationsöverenskommelsen och regeringens senaste migrationspolitiska förslag är i sin helhet borgerlig och i praktiken rasistisk politik."

De här hårda orden inleder ett uttalande som SSU Stockholms distriktsstyrelse antog på onsdagen och som har publicerats på SSU Stockholms Facebooksida.

Enligt SSU Stockholm kompromissar regeringen med de grundläggande socialdemokratiska idealen.

"Regeringen är vald att föra en socialdemokratisk politik. Tänker de inte göra det bör de avgå", avslutas uttalandet.

Hanna Jokio är distriktsordförande för SSU Stockholm.

– Vi vill ju inte att regeringen avgår. Vi tycker inte att det här är en socialdemokratisk politik, och ska man sitta i regeringen är det rimligt att man bedriver en socialdemokratisk politik. Men vi har inget krav om avgång.

Ni skriver att regeringens politik är "i praktiken rasistisk". Vad är det som är rasistiskt?

– Det är ett väldigt starkt uttalande. Det vi menar är snarare att man genomför som vi inte tycker att socialdemokratin ska stå för.

Så ni menar inte att politiken är rasistisk?

– Vi är kritiska mot att det här kan spela rasistiska partier i händerna, att man gör uppgörelser med alliansen om migrationspolitik, att det är en rasistisk struktur som kan bli matad.

Är det lämpligt i politikens värld att man skriver något som man inte riktigt menar?

– Det är ett uttalande som vi har gjort och vi står för det. Men det är också på en nivå som kanske kan tolkas lite annorlunda i media och av personer utanför vårt parti.

Ser du några problem med det?

– Inte i nuläget, nej.

"Regeringen är vald att föra en socialdemokratisk politik", skriver ni. Glömmer ni inte något? Det finns ju några miljöpartister också.

– Ja ja, absolut, och det finns ju kritik från Grön ungdom också.

Johan Sjölander är kommunsekreterare i Stockholms arbetarekommun, alltså Socialdemokraternas lokala partiorganisation. Han tycker att uttalandet är "väldigt hårt formulerat".

– Det finns en oro och frustration, inte minst bland unga socialdemokrater, över den politiska utvecklingen i stort i Sverige. Att SSU är kritiska till migrationspolitiken är ingen nyhet.

De skriver att regeringen bedriver en i praktiken rasistisk politik.

– Jag tycker att formuleringarna är olyckliga och olämpliga. När jag har pratat med SSU:arna ansikte mot ansikte så är det mer den här oron över utvecklingen och man är kritisk mot sakförslagen. Man är orolig för rasismen i samhället, men man menar inte att regeringen är rasistisk.

Har du uppmanat dem att ändra sina formuleringar?

– De bestämmer själva vad de vill kommunicera på sin Facebooksida.

Mårten Eismark, pressekreterare för SSU:s förbundsstyrelse, skriver i ett sms att SSU inte står bakom SSU Stockholms uttalande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.