Anklagat förbund. SSU skakas nu av ännu en skandal då ungdomsförbundet i Norrbotten anklagas för att ha fuskat till sig miljonbelopp i form av bidrag. Bilden är tagen från SSU-kongressen 2007 och personerna på bilden har inget med den aktuella händelsen att göra. Foto: Leif R Jansson
Anklagat förbund. SSU skakas nu av ännu en skandal då ungdomsförbundet i Norrbotten anklagas för att ha fuskat till sig miljonbelopp i form av bidrag. Bilden är tagen från SSU-kongressen 2007 och personerna på bilden har inget med den aktuella händelsen att göra. Foto: Leif R Jansson

SSU skakas av bidragsskandal

Publicerad

SSU i Norrbotten anklagas för bidragsfusk i stor skala.

Ungdomsförbundet kan ha lurat till sig miljonbelopp, skriver Piteå-Tidningen.

- Vi ser otroligt allvarligt på detta om det skulle stämma, säger Juan-Pablo Roa, politisk sekreterare i SSU till Expressen.

En politisk och ekonomisk skandal skakar SSU Norrbotten. Distriktets ordförande tvingades avgå tidigare i år sedan Piteå-Tidningen (PT) avslöjat att det socialdemokratiska ungdoms­förbundet ägnat sig åt systematiskt bidragsfusk.

Enligt de första uppgifterna i mars rörde det sig om att man lurat till sig 200 000 kronor från landstinget.

Nu uppger tidningen att det i själva verket kan röra sig om miljonbelopp.

Välkomnar undersökning

Till Expressen säger Juan-Pablo Roa, politisk sekreterare i SSU centralt:

- SSU i Norrbotten har tagit initiativ till en internutredning i samarbete med landstinget. Vi välkomnar den undersökningen och följer den.

- Den tidigare ordföranden valde att ta timeout. Vi har förtroende för den nuvarande styrelsen i Norrbotten som till­sattes 2012 och för att de sköter det på ett bra sätt, säger han.

Frida Heikki avgick som ordförande i SSU Norrbotten i juni i år efter att ha tagit en timeout i maj.

- Det är viktigt att de utreder det och att de tittar närmare på ansökningarna, säger hon.

Enligt PT var det påstådda bidragsfusket snarare regel än undantag. SSU ansökte varje år om bidrag för ett 40-tal kurser. Men i själva verket hölls inte mer än 10-14 kurser årligen.

Pengarna SSU Norrbotten tillskansade sig har gått till att finansiera arvoden och löner inom förbundet, skriver PT.

Kan ha pågått länge

SSU Norrbotten polisanmälde sig själva efter tidningens avslöjande i mars. Landstinget granskar förbundets studieredovisningar för 2009-2010. Men nu uppger PT att fusket kan ha pågått sedan 2004.

I en intervju med Expressen säger riksdagsman Fredrik Lundh Sammeli (S) som var ordförande i SSU Norrbotten 2002-2005:

- Fusk är oacceptabelt. Det är bra att SSU agerar. Min bild är inte att det förekom fusk under min tid i organisationen, säger han.

Landstinget i Norrbotten reagerar skarpt på PT:s avslöjanden.

- Rent allmänt kan jag ju säga att om det skulle visa sig att vi från landstinget betalt ut bidrag på felaktiga uppgifter så är det fullständigt oacceptabelt, sade landstingsrådet Kent Ögren till Piteå-Tidningen efter avslöjandet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag