Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SSU skakas av bidragsskandal

Anklagat förbund. SSU skakas nu av ännu en skandal då ungdomsförbundet i Norrbotten anklagas för att ha fuskat till sig miljonbelopp i form av bidrag. Bilden är tagen från SSU-kongressen 2007 och personerna på bilden har inget med den aktuella händelsen att göra. Foto: Leif R Jansson

SSU i Norrbotten anklagas för bidragsfusk i stor skala.

Ungdomsförbundet kan ha lurat till sig miljonbelopp, skriver Piteå-Tidningen.

- Vi ser otroligt allvarligt på detta om det skulle stämma, säger Juan-Pablo Roa, politisk sekreterare i SSU till Expressen.

Tidigare SSU-skandaler

2004

SSU-basen Ardalan Shekarabi avslöjas med att ha finansierat sin personvalskampanj med pengar som skulle gått till ett integrationsprojekt. Via ett hemligt kampanjkonto använde han pengarna till bland annat resor och restaurangbesök.

2005

SSU anmäls för medlems- och bidragsfusk i stor skala. Det visar sig att en stor del av medlemmarna varken är aktiva, betalar avgift eller vill vara medlemmar. Till slut frias SSU från misstankarna.

2006

SSU:s ordförande Anna Sjödin grips av polis efter ett bråk på krogen Crazy Horse i Stockholm. Hon döms till böter och skadestånd för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, förolämpning och egenmäktigt förfarande.

En politisk och ekonomisk skandal skakar SSU Norrbotten. Distriktets ordförande tvingades avgå tidigare i år sedan Piteå-Tidningen (PT) avslöjat att det socialdemokratiska ungdoms­förbundet ägnat sig åt systematiskt bidragsfusk.

Enligt de första uppgifterna i mars rörde det sig om att man lurat till sig 200 000 kronor från landstinget.

Nu uppger tidningen att det i själva verket kan röra sig om miljonbelopp.

Välkomnar undersökning

Till Expressen säger Juan-Pablo Roa, politisk sekreterare i SSU centralt:

- SSU i Norrbotten har tagit initiativ till en internutredning i samarbete med landstinget. Vi välkomnar den undersökningen och följer den.

- Den tidigare ordföranden valde att ta timeout. Vi har förtroende för den nuvarande styrelsen i Norrbotten som till­sattes 2012 och för att de sköter det på ett bra sätt, säger han.

Frida Heikki avgick som ordförande i SSU Norrbotten i juni i år efter att ha tagit en timeout i maj.

- Det är viktigt att de utreder det och att de tittar närmare på ansökningarna, säger hon.

Enligt PT var det påstådda bidragsfusket snarare regel än undantag. SSU ansökte varje år om bidrag för ett 40-tal kurser. Men i själva verket hölls inte mer än 10-14 kurser årligen.

Pengarna SSU Norrbotten tillskansade sig har gått till att finansiera arvoden och löner inom förbundet, skriver PT.

Kan ha pågått länge

SSU Norrbotten polisanmälde sig själva efter tidningens avslöjande i mars. Landstinget granskar förbundets studieredovisningar för 2009-2010. Men nu uppger PT att fusket kan ha pågått sedan 2004.

I en intervju med Expressen säger riksdagsman Fredrik Lundh Sammeli (S) som var ordförande i SSU Norrbotten 2002-2005:

- Fusk är oacceptabelt. Det är bra att SSU agerar. Min bild är inte att det förekom fusk under min tid i organisationen, säger han.

Landstinget i Norrbotten reagerar skarpt på PT:s avslöjanden.

- Rent allmänt kan jag ju säga att om det skulle visa sig att vi från landstinget betalt ut bidrag på felaktiga uppgifter så är det fullständigt oacceptabelt, sade landstingsrådet Kent Ögren till Piteå-Tidningen efter avslöjandet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!