Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SSU-profilernas skarpa kritik – slutar i protest

Här är tre inrikesnyheter att hålla koll på.
Tiba Awni, ordförande i SSU Malmö, slutar. Foto: PRIVAT
Alva Dahn slutar och riktar samtidigt skarp kritik mot SSU. Foto: SSU

Två framträdande SSU-medlemmar har lämnat ungdomsförbundet i protest efter att inte ha ingått i valberedningens förslag till en ny förbundsstyrelse. 

Skarp kritik om patriarkala strukturer inom förbundet lyfts i samband med avhoppen. 

Förra veckan lade SSU:s valberedning fram ett förslag till en ny förbundsstyrelse som ska väljas senare i höst. 

Efter beskedet har nu två framträdande medlemmar – Alva Dahn, SSU:s tidigare distriktsordförande i Stockholms län, och Tiba Awni, ordförande för SSU i Malmö – valt att lämna ungdomsförbundet med omedelbar verkan. 

Båda kandiderade till förbundsstyrelsen men ingick inte i valberedningens förslag. 

I torsdags meddelade Alva Dahn att hon avslutar sitt engagemang inom SSU efter nästan tio år. I ett inlägg på Facebook riktar hon skarp kritik mot ungdomsförbundet, som hon menar inte är skonat från patriarkala strukturer.

SSU-profiler lämnar i protest

”Tyvärr räckte inte alla verktygslådor i världen för att stoppa att kompetenta kvinnor, som inte ber om ursäkt för att de är just kompetenta kvinnor, även denna gången inte anses tillräckliga i relation till mediokra män”, skriver hon.

– Jag kan inte se mig själv i spegeln om jag fortsätter att jobba för ett förbund som inte erkänner min kompetens och det jobb jag gör i relation till andra, säger Alva Dahn till Expressen.

– Det som är symptomatiskt är att kvinnor gärna får jobba med organisation medan män får jobba med politisk utveckling. Jag har pratat mycket manligt kodade frågor, som utrikespolitik och arbete. Det är inte uppskattat ur en strukturell synvinkel. 

Alva Dahn fick medhåll från tidigare S-ministern Helene Hellmark Knutsson, som petades i samband med regeringsbildningen. Hon riktade skarp kritik mot en ”grabbig nätverksstruktur” inom Socialdemokraterna.

– Vi kan inte fortsätta så här, vi kommer tappa så många duktiga personer, säger Hellmark Knutsson till SvD.

”Kvinnor som vågar ta plats väljs bort” 

Även Tiba Awni meddelade i ett Facebook-inlägg under tisdagen att hon nu lämnar SSU efter valberedningens förslag. Där skriver hon bland annat att hon ”har fått nog” av den tystnadskultur som hon anser råder inom ungdomsförbundet. 

”Händer detta på grund av patriarkala strukturer där vi ser hur allt fler kvinnor som vågar ta plats väljs bort och tystas ner? Är det på grund av rasistiska strukturer, där jag själv har upplevt rasism gång på gång inom organisationen, och försökt lyfta upp med förbundets ledning utan att uppnå något resultat?”, skriver Tiba Awni i inlägget. 

När det i höstas blåste kring SSU Skåne skrev Kvällsposten att Tiba Awni hade bjudit in en radikal predikant till ett SSU-samtal.

– Hade jag vetat att han stod för radikala åsikter skulle SSU Malmö självfallet inte bjuda in honom, sa hon då.

I inlägget där Tiba Awni meddelar att hon lämnar SSU skriver hon också att valberedningen haft invändningar på grund av medierapporteringen:

”Man ansåg att SSU förbundet inte har kompetensen eller verktygen att hantera en eventuell reaktion av media, i relation till att jag skulle stå med på valberedningens förslag. Denna avvägning gjordes trots att den nationella granskningsfunktionen inte fann något avvikande med mitt medlemskap och mina förtroendeuppdrag inom SSU i samband med mediadrevet”, skriver Tiba Awni. 

”Nöjd med vårt förslag”

Alva Dahn understryker att hon och Tiba Awani delvis fokuserar på olika saker i och med avhoppen.

– Jag lämnar arbetet med kongressen för att kongressen och kommande styrelse ska kunna fokusera på sakfrågan och inte hamna i personfrågor. Detta handlar inte, och har aldrig handlat om, mig som person. Det handlar om en samhällsstruktur som vi vill bekämpa. Då måste vi våga jobba även på hemmaplan, säger Alva Dahn.

Enligt Niklas Säwén, ordförande för S i Sundsvall och sammankallande för SSU:s valberedning, har antalet nomineringar varit betydligt fler än antalet platser i förbundsstyrelsen. 

– Det är klart att alla inte kan komma med i förslaget. Men har man varit aktiv under många år i SSU förstår jag att man kan bli besviken, säger han. 

Niklas Säwén framhåller att elva av sexton personer i valberedningens förslag är kvinnor, och att flera har utomnordisk bakgrund.

– Jag är väldigt nöjd med vårt förslag, säger han. 

Expressen har sökt Tiba Awni.