Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SSU-ordföranden: ”Jag tog mig inte upp ur sängen”

Philip Boström, ordförande i Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU som i helgen håller kongress i Karlstad.Foto: PRESSBILD / PRESSBILD
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: SVEN LINDWALL

När han mådde som sämst orkade han inte kliva upp ur sängen.

Efter stor vånda valde han till slut att berätta om sin psykiska ohälsa.

 – Det var många som tyckte att det var första gången som jag var riktigt äkta och genuin och öppen, berättar Philip Botström, 28.

I helgen hoppas han bli omvald som SSU-ordförande.

Förra hösten var en dramatisk period för ungdomsförbundet SSU. 

I en granskning av Expressens reporter Federico Moreno avslöjades bland annat antisemitism och homofobi inom SSU Malmö och Skåne, något som ledde till att flera profilerade medlemmar tvingades lämna sina uppdrag. 

– Såklart att vi har dragit lärdomar, det måste man göra, men det är inget som har påverkat självförtroendet eller självkänslan, säger Philip Botström, som menar att SSU i dag mår bra.

I år firar han tio år inom SSU och fyra år som ungdomsförbundets ordförande. 

Men att det blev just socialdemokratin beskriver Philip Botström som ”lite av en slump”. Som tonåring var han varken särskilt intresserad av ideologi eller sakpolitik, och kommer inte heller från en familj med politisk bakgrund. 

Philip Boström med Muf-kollegan Benjamin Dousa i samband med en debatt i Expressen TV i maj.Foto: OLLE SPORRONG

Däremot var SSU det enda ungdomsförbundet som besökte Filipstad under hans uppväxt.

– Hade det varit Muf eller Grön ungdom hade jag kanske, Gud förbjude, gått med där i stället. Det jag var intresserad av när jag gick med i SSU var att det skulle ske mer saker hemma i min lokala ort. Jag tyckte att det hände alltför lite på fritiden, jag tyckte att det var problem i skolan – det var väldigt lokala och nära frågor som engagerade mig, säger han. 

Saknades förebilder 

I ungdomsförbundet fick Philip Botström äntligen träffa likasinnade. För första gången kunde han koppla ihop orättvisor han upplevt, både mot sig själv och mot andra, till konkret politik.

– För egen del kunde det handla om att bli kallad saker utifrån hur man såg ut och vad man hade för intressen. Jag insåg att det kanske inte räcker att knyta näven i fickan, man kanske måste ställa sig upp och göra sin röst hörd, säger han. 

– Det var i SSU jag fick möjlighet att förstå att det jobbiga jag upplevt kopplat till min homosexualitet eller påtvingade mansroll, inte är ett uttryck för att jag är konstig eller annorlunda, utan ett uttryck för större strukturer som plågar väldigt många unga i hela samhället.

Under sina år som politiskt aktiv har Philip Botström lyft fram mansrollen och problematiserat machorollen som han beskriver som destruktiv.

Philip Boström i årets Prideparad i Stockholm, tillsammans med finansminister Magdalena Andersson, infrastrukturminister Tomas Eneroth och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Själv upplevde han som tonåring att det saknades förebilder inom de här frågorna. Inte heller i skolan var det ett ämne man berörde. 

– När jag växte upp i Filipstad pratade vi aldrig om de här sakerna. Det fanns oskrivna regler alla förväntades följa, säger han.

– Väldigt många unga män i dag känner sig vilsna i sin manlighet. Vi matas från tidig ålder om att inte visa svaghet eller känslor, att vi ska vara stora och starka. Jag tror att många killar har svårt att leva upp till de här förväntningarna och också därför mår dåligt. Vi måste ha fler politiker som pratar om det i största allmänhet. 

”Ingenting kändes kul” 

En annan fråga som har varit viktig för Philip Botström att lyfta i politiken har nämligen varit psykisk ohälsa bland unga. 

Men vad ingen tidigare visste – varken vänner, familj eller medlemmarna i ungdomsförbundet – var att han själv led av utmattningssymptom och svår nedstämdhet.

– Det mest extrema var att jag vissa morgnar inte orkade ta mig upp ur sängen, säger han.

– Även om det inte skedde ofta var det kanske den yttersta konsekvensen av att vara stressad och utmattad. Jag mådde inte bra, ingenting kändes kul. Och det är ganska vanliga symptom när man mår dåligt eller är på väg att gå in i en utmattningsdepression, berättar han.

I början av 2017 hamnade Philip Botström i blåsväder efter att det uppmärksammats att han tagit en taxi från Sälen till Stockholm till en kostnad av 7 900 kronor. Anledningen var ett möte i Socialdemokraternas verkställande utskott som han, på grund av utmattningssymptom, sedan aldrig dök upp på.

Philip Botström intervjuas av Expressens Hanna Jakobson och Niklas Svensson under Folk och försvar i Sälen 2017. Mest uppmärksamhet fick dock Botström för taxiresan därifrån.Foto: SVEN LINDWALL

Där och då bestämde sig Philip Botström för att gå ut med sin psykiska ohälsa.

–Jag var jätterädd för vad människor skulle tycka. Inte bara politiska motståndare och människor i medier, utan så klart också mina medlemmar, säger han. 

– Skulle jag kunna sitta kvar som ledare? Skulle folk tycka att det var okej att ha en ledare som hade mått dåligt eller kanske skulle tvingas att sjukskriva sig? 

Men rädslan skulle visa sig vara obefogad. 

– Jag har nog aldrig, varken förr eller senare, mött så mycket uppbackning och support. Jag insåg att det inte är farligt att berätta om saker man mår dåligt över, saker man är osäker på. Det finns så mycket stöd och kärlek och hjälp att få, berättar Philip Botström. 

– Det var många som tyckte att det var första gången som jag var riktigt äkta och genuin och öppen – på ett sätt som man kanske inte hade upplevt att jag varit tidigare. Det blev verkligen en tankeställare för mig.

”Vi är inga robotar”

Sedan dess har Philip Botström anpassat sin vardag och sitt arbetssätt för att orka.

– Man kan inte vara på flera ställen samtidigt. Man kan inte hela tiden vara på topp. Det måste också vara okej att ibland vara trött, ibland ta paus, ibland visa att man är nere, säger han.

– Vi är inga robotar som är engagerade i politiken. Därför är det väldigt dumt att vi ibland försöker ge sken av att vi skulle vara någon form av övermänniskor.

Philip Boström inför en intervju i Expressen TV i september 2018.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Enligt Philip Botström finns det nämligen en tendens bland politiskt aktiva att ställa orimliga krav och förvändningar både sig själva, men också på varandra. 

– I mitt parti finns det också ibland en osund kultur av att man ska bita ihop och vara den här enskilda, starka folkrörelsehjälten som ska fixa och trixa och lösa alla stora utmaningar själv. Vi som rörelse borde förstå att det är endast tillsammans som man har möjlighet att komma framåt, säger han. 

Ska bli självständigare 

I helgen samlas över 350 SSU:are på förbundets kongress i Karlstad där förslag rörande allt från klimatpolitik till global ekonomi kommer att debatteras.

Och på söndag röstar medlemmarna om vem som ska fortsätta vara förbundets ordförande.

– Jag hoppas så klart att jag blir omvald. Jag vill fortsätta utveckla SSU, säger Philip Botström och tillägger:

– Vi ska vara en blåslampa mot Socialdemokraterna. SSU de kommande åren kommer att bli ett mycket argare och modigare – och ibland ett mer självständigt SSU.

Philip Botström

Ålder: 28 år 

Bakgrund: Växte upp i Filipstad i Värmland. Adopterad från Colombia. Studerat fristående universitetskurser, däribland praktisk filosofi, i Göteborg. Gick med i SSU:s styrelse 2013. 

Politisk förebild: ”Jag är inte supernostalgiskt lagd av mig, utan brukar snarare försöka inspireras av människor som är verksamma här och nu. En sådan person som jag tycker är häftig, som förenar värme och genuinitet med mod, är Margot Wallström, som dessutom är en god vän. Även om hon i sin roll som utrikesminister i Sveriges regering inte alltid ligger i linje med det som SSU tycker, tycker jag att hon är modig och gör ett fantastiskt jobb i sin roll.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.