SSU i Piteå misstänks för stort bidragsfusk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Sedan ett par veckor utreds SSU i Norrbotten för bidragsfusk i miljonklassen. Nu visar en granskning från Piteå-tidningen att den lokala SSU-föreningen också fuskat systematiskt och fått pengar för påhittade kurser.

Under samma tidsperiod, 2004–2010, som distriktsförbundet fått för stora bidrag av landstinget, ska den lokala SSU-föreningen ha lurat till sig skattemedel från kommunen på över 600 000 kronor genom påhittade utbildningar och kursverksamhet.

70 procent av de redovisade utbildningarna de sökt bidrag för, via Piteå kommuns kultur- och fritidsförvaltning, är direkt påhittade.

En närmare granskning visar att SSU Norrbotten och SSU Piteå sökt bidrag till exakt samma påhittade utbildningar och fått bidrag från landstinget respektive kommunen.

Kurser som aldrig har genomförts

2009 fick exempelvis SSU Piteå 107 250 kronor i ledarutbildningsbidrag. De redovisade runt 20 kurser för året, allt från kampanjutbildningar till sommarkurser och projektledarutbildningar. Men runt hälften av dessa är direkt fabricerade och har alltså aldrig genomförts, enligt Piteå-tidningen.

– Om uppgifterna stämmer är det allvarligt. Det kan i så fall bli en fråga för rättsväsendet att titta närmare på, säger arbetarekommunens ordförande Bengt Ek till tidningen, enligt TT.

Sammantaget har SSU Piteå under de aktuella åren erhållit 868 400 kronor. Med en "fuskprocent" på cirka 70, borde den riktiga siffran i stället ha legat runt 260 000 kronor, rapporterar Piteå-tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.