Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SSU-förslaget: Förbjud flyg mellan Sveriges storstäder

Philip Boström är ordförande i SSU. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Inrikesflyg på Malmö Airport. Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Ett flygförbud mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Det är en av SSU:s motioner som medlemmarna kommer att rösta om under helgens kongress i Karlstad.

Nu vill ungdomsförbundet se ett krafttag från Socialdemokraterna i miljö- och klimatfrågan. 

– Man har gjort alldeles för lite, säger Philip Botström, ordförande för SSU. 

Under helgen samlas drygt 350 SSU-medlemmar för kongressen i Karlstad. 

Nu ska ungdomsförbundet rösta om vem som ska fortsätta som ordförande, men också diskutera kongressbeslut utifrån bland annat områden som demokrati, global ekonomi, miljö och klimat. 

Ett av förslagen är ett flygförbud mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. 

SSU:s nuvarande ordförande Philip Botström tror att det är en fråga som kommer att bli väldigt omdebatterad på kongressen. 

– Det är bra om ny teknik kan minska flygets utsläpp, men vi måste även minska det onödiga flygandet mellan Sveriges största städer. I praktiken kommer det också kräva stora investeringar i både järnvägsunderhåll och höghastighetsbanor, säger han.

Satsar på klimatfrågan

Enligt Philip Botström vill SSU se till att Socialdemokraterna blir Sveriges största klimatrörelse. Därför lägger man under kongressen nu ut ett nytt handlingsprogram med särskild fokus på miljö- och klimatfrågan. 

– Socialdemokratin har gjort alldeles för lite. Det finns inget parti i Sveriges riksdag som driver en tillräckligt offensiv miljö- och klimatpolitik, säger han.

– Under alldeles för lång tid har våra politiker på högerkanten pratat om att marknaden ska lösa alla utmaningar och problem vi står inför – det har bevisligen inte fungerat. I andra ringhörnan har vi haft en ibland rabiat miljörörelse som hänvisat allt ansvar till oss som individer, att man ska källsortera eller sluta flyga. 

Men Philip Botström tror att båda läger har fel.

– Jag tror att vi behöver se klimatutmaningen som en samhällsutmaning som vi endast kan lösa tillsammans, och då krävs det investeringar.

SSU:s ordförande ser även att det är en fråga som är viktig bland unga väljare.

– Ska Socialdemokraterna kunna vara ett parti som både är intressant bland unga väljare, men också en relevant politisk aktör de kommande åren, måste vi ta ett nytt helhetsgrepp om miljö- och klimatpolitiken, säger han.

Muf: ”Bedriver plakatpolitik”

I en debattartikel i SvD riktar nu Josefin Wicklund, ledamot i rikskommittén Moderat Skolungdom, och Olivia Bergström, 1:e vice distriktsordförande Muf Uppsala, kritik mot SSU:s förslag som de menar är ”plakatpolitik”.

Enligt ungdomspolitikerna skulle ett flygförbud mellan Stockholm, Malmö och Göteborg försvåra för företagsamheten och vardagen för människor i Sverige.

”Människor som jobbar i andra städer än där de bor och har familjen kommer att tvingas säga upp sig eller flytta. Var du föds kommer att avgöra vilka möjligheter du har.”, skriver de.

”Det är märkligt att SSU, som säger sig ogilla klassklyftor, driver förslag som skulle öka klassklyftorna så drastiskt.”