SSU Stockholm kallade till möte för "rasifierade". Foto: Skärmdump FacebookSSU Stockholm kallade till möte för "rasifierade". Foto: Skärmdump Facebook
SSU Stockholm kallade till möte för "rasifierade". Foto: Skärmdump Facebook
Lena Rådström Baastad säger att Socialdemokraterna aldrig skulle kalla till ett sådant möte. Foto: Victor Svedberg / SOCIALDEMOKRATERNALena Rådström Baastad säger att Socialdemokraterna aldrig skulle kalla till ett sådant möte. Foto: Victor Svedberg / SOCIALDEMOKRATERNA
Lena Rådström Baastad säger att Socialdemokraterna aldrig skulle kalla till ett sådant möte. Foto: Victor Svedberg / SOCIALDEMOKRATERNA

SSU-distriktets plan: Möte för "rasifierade"

Publicerad

SSU Stockholm ska anordna en diskussionskväll där bara de som definierar sig som ”rasifierade” är välkomna.

Under träffen kommer man diskutera ”islamofobin i icke-vita samhällen”, skriver man i evenemangsbeskrivningen.

Mötet och formuleringen har nu mottagit kraftig kritik.

"Socialdemokraterna skulle inte anordna den typen av möte", skriver partisekreterare för Socialdemokraterna, Lena Rådström Baastad, i en kommentar till Expressen.

Den 19 september kommer SSU Stockholm att anordna en diskussionskväll på Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen i Stockholm. Vid träffen kommer ordförande för Sveriges Unga Muslimer, Rashid Musa, att tala om ”islamofobin i icke-vita samhällen och hur det kan uttrycka sig”, skriver man i Facebook-evenemangets beskrivning.

I en tidigare version av evenemanget, som SVT Nyheter tagit del av, skrev man i stället: ”Evenemanget är separatistiskt för rasifierade”.

Rasifierad är ett begrepp som de senaste åren börjat användas inom bland annat genus- och antirasistiska kretsar. Språkrådet tog upp begreppet i nyordslistan år 2014. Där definierar de ordet som en beskrivning av en person som på grund av sitt utseende blir tillskriven ”en viss rastillhörighet” och vissa egenskaper som förknippas med den.

Ordförande i SSU Stockholm, Maria-Elsa Salvo, är medveten om kritiken.Foto: Ssu / SSU

Man har sedan ändrat detta till att evenemanget endast är till för medlemmar eller potentiella medlemmar i SSU Stockholms separatistiska nätverk för rasifierade. Men trots att man nu ändrat beskrivningen har evenemanget och SSU Stockholm fått motta kraftig kritik.

"Avskyvärt att SSU Stockholm gör skillnad på människor på grund av hudfärg. Hoppas att SSU Sverige tar avstånd från denna rasism", skriver ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund i Storstockholm, Mathilda Laestadius på Twitter.

 

 

 

 

"Endast vissa hudfärger är välkomna"

Även en av Moderaternas riksdagsledamöter, Hanif Bali, är kritisk. Han har tidigare varit integrationspolitisk talesperson för partiet, men sitter nu i näringsutskottet. På sin Facebook-sida skriver han om mötet.

"SSU Stockholm anordnar ett seminarium om "Islamofobi" där endast vissa hudfärger är välkomna att delta. Låt mig repetera, Sveriges Regeringspartis ungdomsförbund har hudfärgseparerade politiska möten", skriver han i inlägget.

Den borgerliga opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell har skrivit en debattartikel på SVT Opinion om händelsen.

– Jag tycker vi behöver ha ett samhälle där vi inte fokuserar på vad folk har för etnicitet, kön och hudfärg. Den utveckling vi ser är helt bedrövlig. Jag trodde vi hade kommit längre, säger hon till Expressen.

 

 

 

 

Något som man har sysslat med länge

Ordförande i SSU Stockholm, Maria-Elsa Salvo, är medveten om kritiken.

"Den är ett bevis på att vi behöver bli tydligare med varför vi väljer att arbeta med separatism som en antirasistisk strategi, hur det stärker vår organisation och gör den mer demokratisk och inkluderande", skriver hon i ett mejl till Expressen.

Det separatistiska nätverket för rasifierade är till för de som själva definierar sig som rasifierade. På sin hemsida skriver SSU Stockholm att det finns flera andra sätt att engagera sig i verksamheten om man definierar sig som ”vit”.

Rebecca Weidmo Uvell är kritisk.Foto: Pressbild / PRESSBILD

"Det var inte SSU Stockholm som uppfann separatism som strategi för organisering. Att engagera sig separatistiskt är något som rättighetsrörelsen gjort i alla tider för att skapa utrymme för att lyfta diskriminering eller organisera sig. Till exempel finns separatism för kvinnoförbund, nätverk och tjejjourer. Många som blir utsatta för rasism eller annan diskriminering letar efter forum och sammanhang att vara trygga i. Det erbjuder vi genom vårt nätverk", skriver Maria-Elsa Salvo i sitt mejl och fortsätter:

"Vi sätter inte etikett på någon utan låter alla definiera sig själva. Är man medlem i SSU Stockholm och upplever att man missgynnas strukturellt av sin rasifiering är man välkommen att engagera sig i nätverket."

 

 

 

 

Alla välkomna

Informationskvällen anordnas av SSU Stockholm, som ingår i Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU. Förbundsordförande i SSU, Philip Botström, är medveten om mötet och kritiken som riktats mot det.

"Alla som delar våra värderingar är välkomna till SSU:s aktiviteter. I det här specifika fallet handlar det om att SSU Stockholm tänkt ordna en aktivitet som riktar sig till medlemmar som utsätts för rasism i samhället. Men, ingen medlem får utestängas från vår verksamhet. Om jag får kännedom om att medlemmar inte har fått delta på aktiviteter, då kommer jag agera mot det", skriver han i en kommentar till Expressen.

Mötet kommer att hållas i hörsalen på Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen i Stockholm. Socialdemokraternas Lena Rådström Baastad skriver i ett meddelande till Expressen att SSU är en fristående organisation och att det i första hand är en fråga för SSU.

Philip BotströmFoto: Simon Röder / SSU

"Men Socialdemokraterna skulle inte anordna den typen av möte eftersom vi tycke att viktiga frågor ska kunna diskuteras av alla, oavsett bakgrund", står det i uttalandet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag