Mats Engman (stora bilden) kontaktades av Rikskriminalen som ville ha ett brådstörtat sammanträde. Anledningen: ett säkerhetsföretag ned kopplingar till SSG och FRA misstänks vara infiltrerat av rysk underrättelsetjänst och organiserad brottslighet. Arne Andersson (lilla bilden) från Rikskriminalen kontaktade Mats Engman. Foto: FÖRSVARETS BILDBYRÅ och POLISEN
Mats Engman (stora bilden) kontaktades av Rikskriminalen som ville ha ett brådstörtat sammanträde. Anledningen: ett säkerhetsföretag ned kopplingar till SSG och FRA misstänks vara infiltrerat av rysk underrättelsetjänst och organiserad brottslighet. Arne Andersson (lilla bilden) från Rikskriminalen kontaktade Mats Engman. Foto: FÖRSVARETS BILDBYRÅ och POLISEN

SSG-företag infiltrerades

Publicerad
Uppdaterad
Ett säkerhetsföretag med kopplingar till FRA och det hemliga elitförbandet SSG misstänks vara infiltrerat av grov organiserad brottslighet och rysk underrättelsetjänst.
Rikskriminalen har varnat Musts ledning att försvarshemligheter kan läcka ut till tungt kriminella.
Musts ledning vill inte kommentera vilka åtgärder man vidtaget.
Expressen har tagit del av ett förhör som hölls i år med dåvarande tjänsteförrättande chefen för Must, brigadgeneral Mats Engman.
Han beskriver under förhöret att han i juli förra året kontaktades av polisöverintendent Arne Andersson från Rikskriminalen som ville ha ett brådstörtat sammanträde.
Under mötet konfronterar Arne Andersson Must med flera omskakande uppgifter om ett visst säkerhetsföretag.
Mats Engman säger själv i förhören att säkerhetsföretaget anställt officerare som tillhört Försvarsmaktens elitförband, bland annat SSG, Särskilda Skyddsgruppen och jägarförband. Men han nämner också att säkerhetsföretaget har eller har haft kopplingar till FRA, Försvarets Radioanstalt.

Kopplingar till morddömda

Under mötet tog Arne Andersson och hans kollega fram underlag för att visa vad som fått dem att kontakta Must och slå larm. Andersson hävdade, enligt Engman, att säkerhetsföretaget i sin tur samarbetar intimt med ett annat företag inom bevakningsbranschen som Rikskriminalen spanat mot.
- I det företaget, som hade kopplingar till säkerhetsföretaget, fanns i sin tur kopplingar till grov organiserad brottslighet i Stockholmsområdet och även personer som var morddömda. Det var rätt allvarliga saker, säger Mats Engman i förhöret.
Ett av Arne Anderssons huvudbudskap till Must var att Rikskriminalen och Försvarsmakten hade ett gemensamt problem.
- De här människorna som kommer från våran värld, alltså från Försvarsmakten, är ju personer som fått lära sig en massa saker som varken vi eller polisen vill ska komma ut och bli en del av den organiserad brottslighetens metoder och kunskaper. De hade också vissa misstankar, men jag tror inte det var klarlagt, att det fanns kopplingar till rysk underrättelsetjänst, uppger Engman i samma förhör.

Bekräftar mötet

Ingen från Must har velat ge några officiella kommentarer till Expressen men i en skrivelse till Expressen bekräftar Försvarsmakten att mötet ägt rum.
Must vill inte tala om vilka åtgärder man vidtagit.
Expressen har varit i kontakt med det utpekade säkerhetsföretaget och erbjudit bolagets vd att kommentera Rikskriminalens misstankar. I samtal med Expressen säger vd:en att den verksamhet som i dag bedrivs i bolaget granskats och godkänts av länsstyrelse och polis. Han beskriver det som att bolaget genomgått ett "stålbad".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag