Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S: Besked om Nato kan komma 24 maj

Socialdemokraterna har diskuterat Natofrågan under fredagen.
Natos flagga. Arkivbild.
Foto: TOMS KALNINS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna har inte kommit fram till ett beslut i Nato-frågan – trots fredagens maratonmöte med riksdagsgruppen.

I stället ska nu dialog föras med partidistrikten så att ett beslut kan fattas av partistyrelsen tidigast 12 maj – men mer troligt 24 maj.

– Fokus för de här diskussionerna har så klart varit vad som är bäst för Sveriges säkerhet, nu, framöver och i framtiden, säger Tobias Baudin (S), partisekreterare. 

Under fredagen har Socialdemokraterna hållit stormöte i Sverige riksdag för att diskutera medlemskap i militäralliansen Nato. 

Under mötet diskuterades för- och nackdelar med svenskt medlemskap och hur hotbilden mot Sverige påverkas av att vara inne i eller utanför militäralliansen. 

Mötet utmynnade inte i att partiet – som fram till för några veckor sedan varit motståndare till Nato-medlemskap – gav ett besked kring hur det ställer sig in frågan. 

S-dialoger om Nato ska pågå till 12 maj

I stället påbörjar partiet nu en ”dialog” med partidistrikten och medlemmarna som kommer att pågå fram till den 12 maj. 

– Dialogen ska vara klar den 12 maj och efter 12 maj inleder vi vår beslutandeprocess, säger Tobias Baudin. 

Partistyrelsen kommer fatta det slutgiltiga beslutet. Nästa planerade möte i styrelsen efter dialogrundan är inbokat den 24 maj. 

– Finns det behov kan vi kalla till ytterligare möten, säger Tobias Baudin. 

Redan dagen efter dialogrundan avslutas, den 13 maj, ska den säkerhetspolitiska analysgruppen lämna sin slutrapport som antas bli vägledande för Sveriges val i Nato-frågan. 

Margot Wallström gör comeback

Den 17-18 maj så kommer Finlands president Sauli Niinistö på statsbesök till Sverige. Sannolikt för att Finland och Sverige skulle kunna presentera en gemensam riktning kring Nato-medlemskap. 

– Självklart, hur Finland agerar kommer vara viktigt för oss, säger Tobias Baudin. 

Expressen har tidigare rapporterat om att Sverige och Finland hoppas kunna samordna Nato-ansökningar redan i maj. Det är oklart om Socialdemokraternas interna dialog kring medlemskapet kan göra så att den förhoppningen spricker. 

Partiet har utsett olika företrädare som ska sköta dialogerna med S-distrikten. Bland mer väntade namn som exempelvis justitieminister Morgan Johansson, utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist, finns även ett mer oväntat: Tidigare utrikesministern Margot Wallström. 

– Margot Wallström kommer att vara en av de centrala personerna som håller i dialogerna med partidistriktens styrelser, säger Tobias Baudin. 

S håller pressträff om Nato-mötet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.