SS-chefen Himmler – besatt av det ockulta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En gasledning leddes in till rummets mittpunkt, en konstruktion tänkt att kunna hålla en ”evigt brinnande eldslåga” vid liv i slottet Wewelsburg.
Massiva murar binder samman tre kraftiga torn. I mitten finns en borggård. Det nuvarande slottet byggdes under renässansen.

SS-chefen Heinrich Himmler var besatt av forngermansk mytologi och det ockulta.

Han planerade att förvandla slottet Wewelsburg till mittpunkt i Tredje riket och förvarningsplats för den heliga graal, som han anlitat en författare att hitta.

När andra världskriget gick mot sitt slut gav Himmler order om att alla spår av kultplatsen skulle utplånas.

Schutzstaffel – Nazitysklands SS – är en av de mest avskyvärda organisationer som någonsin plågat mänskligheten. Den började som en liten paramilitär vaktstyrka som hade till uppgift att skydda nazistpartiets möten och bekämpa motståndare med våld – men växte till den kanske mäktigaste maktapparaten efter nazistpartiet.

SS kom att omfatta hela det statliga polisväsendet i Tyskland och i ockuperade länder under andra världskriget. Det var SS som fick i uppgift att genomföra Adolf Hitlers raspolitik och som ansvarade för koncentrations- och förintelselägren.

Heinrich Himmler, SS-chef.
Foto: Getty images

Över elva miljoner människor mördades, däribland sex miljoner judar.

Även den fruktade hemliga polisen Gestapo ingick i SS. Och organisationens tentakler sträckte sig ända in i krigsmakten där SS militära del, Waffen-SS, utvecklades till en fjärde försvarsgren i den tyska armén.

SS högste chef var Heinrich Himmler. Mannen som bar ansvar för miljoner människors död hade ett bisarrt intresse för mysticism, det ockulta och just symboler.

Himmler, likt många andra nazister, sökte bevis i den forngermanska historien för den ariska rasens påstådda överlägsenhet.

Organisationens uniformer var fulla av symbolism. Till exempel SS-logotypen bestod av två blixtar som hämtats från forntidens runskrift. Särskilda SS-högtider med hedniskt ursprung infördes. Bland annat firades vinter- och sommarsolståndet.

Tysklands diktator Adolf Hitler.
Foto: Getty images

I början på 1930-talet hittade Himmler en kultplats där mördarorganisationens elit kunde träffas för möten och hemliga ritualer. Men han smidde ännu större planer för det gamla slottet…

1934: Ondskan flyttar in

Byn Wewelsburg ligger ungefär 50 kilometer öster om Dortmund och har gett namn åt traktens slott.

Området är lummigt och grönt. Det vilar ändå någonting dystert över de gamla slottsbyggnaderna. Massiva murar binder samman tre kraftiga torn. I mitten finns en borggård. Det nuvarande slottet byggdes under renässansen.

1934 flyttade ondskan in.

Efter nazisternas maktövertagande på 1930-talet fick SS-chefen upp ögonen för Wewelsburg.

För Himmler var platsen perfekt.

Slottet ligger i det område som utgjorde "Arminius gamla kärnland". För Himmler och nazisterna var det viktigt.

Arminius var en germansk krigshövding under antiken. Han ledde en allians av stammar som tillfogade det romerska imperiet ett förödande nederlag i Teutoburgerskogen år 9 e.Kr. då tre legioner utplånades.

Slottet Wewelsburg.
Foto: Wikimedia commons

Leasades ut till SS – för en riksmark i året

Himmler besökte Wewelsburg den 3 november 1933 och bestämde sig direkt. Han ville köpa eller hyra slottet.

SS-chefens arkitekt började genast skissa på en ombyggnad. Platsen skulle passa utmärkt till att bli en ledarskapsskola för SS-män.

De lokala myndigheterna var inte särskilt sugna på att upplåta de historiska byggnaderna till SS. Det spelade ingen roll. Himmler fick igenom sin vilja. 1934 skrev parterna under ett avtal. Slottet leasades ut till SS på 100 år mot en blygsam årlig hyreskostnad på en riksmark.

I september samma år tog Himmler officiellt över Wewelsburg vid en storslagen ceremoni.

Men det som var tänkt att bli ett utbildningscenter för SS-officerare utvecklades snabbt i en helt annan riktning. Istället lades fokus på att skapa en kultplats, ett slags ideologiskt representationscentrum för SS.

Istället lades fokus på att skapa en kultplats, ett slags ideologiskt representationscentrum för SS.

Himmler var besatt av legenden om den heliga graal, den bägare ur vilken Jesus och lärjungarna drack under den sista nattvarden. Graalsagan är en viktig del i legenden om kung Arthur. Namn på platser i slottet hämtades från den berättelsen och annan mytologi. Ett av studierummen döptes kort och gott till "Graal". Andra fick heta "Kung Artur", "Kung Henrik", "Henrik lejonet", "Christofer Columbus", "Arier" och "Runor".

Även Hitler, som själv aldrig besökte slottet, gillade graalsagan. Hans favoritoperor var Richard Wagners "Lohengrin " och "Parsifal", båda med graalmotiv.

”Obergruppenführersaal” var tidigare ett kapell. Här fick det vitgrå marmorgolvets mitt mönstret av ett mörkgrönt solhjul.

Bröllop för SS-medlemmar

Rummen inreddes sparsamt med ekpaneler och dekorerades med runor, hakkors och andra nazistsymboler. På utsidan gjorde SS förändringar för att göra anläggningen mera borglik.

Här svors nya medlemmar in i organisationen och den som var med i SS kunde ingå äktenskap under särskilda bröllopsceremonier.

Himmler lät också bygga ett privat bankvalv i källaren i det västra tornet. Bara slottskommendanten och SS-chefen visste att valvet existerade.

Döda SS-medlemmars dödskalleringar fördes till slottet för att förvaras i en kista. Ringen – som SS-veteraner bar på fingret – var en personlig gåva från Himmler. Den fick aldrig säljas och skulle returneras vid dödsfall. Vart de cirka 11 500 ringarna som förvarades i Wewelsburg tog vägen efter kriget är oklart.

Himmler lät också bygga ett privat bankvalv i källaren i det västra tornet. Bara slottskommendanten och SS-chefen visste att valvet existerade. Vad som hände med dess innehåll efter krigsslutet är inte känt.

1939, samma år som andra världskriget inleddes, förbjöd Himmler alla publiceringar om platsen.

Översiktsbild över slottet och byn Wewelsburg.

Skulle bli "världens centrum"

För att finansiera projektet grundade SS-chefen år 1936 en förening för "utveckling och underhåll av tyska kulturreliker". I motsats till SS kunde föreningen lagligt ta emot donationer och lån. Fram till 1943 uppgick de totala kostnaderna för projektet till 15 miljoner riksmark.

Men Himmler hade ännu större planer. Han ville göra slottet till "världens centrum" efter Tysklands "slutliga seger" i kriget. Ritningar och modeller som överlevde kriget visar den tänkta anläggningens enorma omfattning.

Det var meningen att området – sett från ovan – skulle forma ett geometriskt mönster. I planerna ingick en 15–18 meter hög mur med 18 torn – 860 meter i diameter – som skulle bilda en trekvarts cirkel runt området.

Slottets norra torn skulle utgöra områdets absoluta mittpunkt. Skisserna från 1941 visar att de viktigaste byggnaderna skulle bilda formen av en pilspets.

Den lilla triangeln i mitten av cirkeln, pilspetsens spets, är slottet Wewelsburg. På den här ritningen ser man den tänkta omfattningen av det planerade området.

Bara en liten del av planerna blev verklighet. Mellan 1938 och 1943 utformades två rum i just det norra tornet med mytologiskt tema.

Taket i "valvet".

På marknivå, där det tidigare funnits en vattencistern, högg man i klippan ut ett cirkelformat valv efter forngrekisk modell som skulle föreställa en kupolformad gravkrypta. Golvet sänktes med 4,8 meter och förstärktes med betong. En gasledning leddes in till rummets mittpunkt, en konstruktion tänkt att kunna hålla en "evigt brinnande eldslåga" vid liv. Kupoltaket försågs med en stor svastika. Sannolikt var platsen tänkt att användas i samband med begravningsritualer.

Det andra rummet, det så kallade "Obergruppenführersaal" var tidigare ett kapell. Här fick det vitgrå marmorgolvet mönstret av ett mörkgrönt solhjul.

En modell av det planerade området.

Antlitade författare för att hitta graalen

Nazisterna plundrade besegrade länder på värdeföremål, konstskatter – och religiösa föremål.

Den "Heliga lansen" är även känd som Ödets spjut och Longinus lans. Det sägs vara det vapen med vilket en romersk soldat stack Jesus i sidan vid korsfästelsen.

Det finns minst två konkurrerande reliker som påstås vara just det spjutet. Enligt uppgift lär Hitler ha varit mycket intresserad av den version som fanns i Wien. När Österrike annekterades av Nazityskland 1938 fördes spjutet till Nürnberg och gömdes undan. Efter kriget återlämnades föremålet till Österrike.

Otto Rahn.
Foto: Wikimedia commons

Himmler ville kröna Wewelsburg med en egen super-relik.

Ingenting skulle passa bättre än den heliga graal.

För att utföra jobbet anlitade han en högst osannolik figur.

Författaren och arkeologen Otto Rahns liv gick ut på att hitta graalen. Enligt tidningen The Telegraph fungerade Otto Rahn som förebild till Steven Spielbergs filmkaraktär "Indiana Jones". Väldigt få detaljer är kända om Otto Rahns liv, men till utseendet var han inte särskilt lik Harrison Ford. Och i motsats till filmhjälten ledde graaljakten till Rahns död.


Väldigt få detaljer är kända om Otto Rahns liv, men till utseendet var han inte särskilt lik Harrison Ford. Och i motsats till filmhjälten ledde graaljakten till Rahns död.

På universitetet var Rahns stora inspirationskälla Heinrich Schliemann, den tyske arkeolog som genom att studera det grekiska eposet "Iliaden" lyckades lokalisera det antika Trojas ruiner, en stad man tidigare trott bara var en myt.

Rahn tänkte i liknande banor.

Han planerade att använda de medeltida sagorna som en slags guide för att hitta graalen. Spåren ledde honom till Sydfrankrike.

Sökandet efter graal misslyckades. Men Rahn var övertygad om att han hade rätt. Resultatet av resan blev en bok, "Kreuzzug gegen den Gral" (Korståg mot graalen), som gavs ut 1933.

Rahn sökte efter graalen i Sydfrankike, runt trakterna vid slottet Montsegur.
Foto: Wikimedia commons

Rahn fick ett mystiskt telegram

Det ena ledde till det andra.

En dag tog Rahn emot ett mystiskt telegram.

Han erbjöds en lön på 1000 riksmark i månaden för att skriva en uppföljare. Telegrammet saknade avsändare, men innehöll instruktioner. Rahn skulle bege sig till en särskild adress på Prinz Albrechtstrasse  i Berlin.

På plats måste Rahn ha fått en mindre chock. Den som tog emot honom i Berlin var Heinrich Himmler. SS-chefen var upprymd. Han hade inte bara läst Rahns bok, han kunde den utantill. För första gången i sitt liv hade Rahn mött någon som var mer besatt av graalen än vad han själv var.

SS-chefen var så säker på att Rahn hade rätt att han redan hade förberett en förvaringsplats till graalen – i Wewelsburg. Allt Rahn nu behövde göra var att det hitta den.

Otto Rahn anslöt sig till SS och blev fullvärdig medlem 1936. På gatan beklagade han sig för en vän som blivit förvånad över att se Rahn i svart SS-uniform. Enligt The Telegraph utbrast han: "En man måste ha mat på bordet. Vad skulle jag ha gjort? Tackat nej till Himmler?"

Graaljägaren hade nu tillgång till långt större resurser än tidigare. Men enligt en annan vän började Rahn inse att han tagit sig vatten över huvudet – och att han simmade med livsfarliga hajar som Himmler.

Rahn hittade aldrig graalen. Däremot skrev han en till bok som kom ut 1937, "Lucufers Hofgesind".  Himmler uppskattade boken. Han lät binda in 5000 exemplar i finaste läder och distribuerade den bland nazisteliten.

Otto Rahn var öppet homosexuell och rörde sig i antinazistiska kretsar. I normala fall hade detta varit mycket farligt i Nazityskland. Men som SS-medlem var Rahn till viss del skyddad – så länge cheferna uppskattade hans arbete...

I början av 1939 gjorde Rahn det otänkbara. Han sa upp sig. Det var både modigt och naivt.

Himmler började omvärdera rekryteringen. Kanske spelade besvikelsen över uteblivna resultat in. År 1937 skickades Rahn till koncentrationslägret Dachau på en tre månader lång kommendering som lägervakt. Detta var en första bestraffning.

I början av 1939 gjorde Rahn det otänkbara.

Han sa upp sig.

Det var både modigt och naivt. Graaljägaren skrev brev till Himmler. SS-chefen svarade att han accepterade Rahns avskedsansökan. Men tänkte Himmler verkligen låta honom löpa?

Vad som hände sen är inte helt klarlagt. Rahn ska ha pressats och hotats med att Gestapo var ute efter att mörda honom. Hans erbjöds en sista utväg – att begå självmord.

En kväll i mars 1939 klättrade Otto Rahn uppför ett snötäckt berg i Tyrolen i Österrike och lade sig ner för att dö i den iskalla luften. Kanske svalde han gift. Någon dödsorsak angavs aldrig. Följande dag hittades den frusna kroppen. Han blev 34 år gammal.

Spekulationerna om Otto Rahn frodas fortfarande. Vissa hävdar att han egentligen blev mördad – andra har förslagit det motsatta, att Rahn fejkade sin död för att undkomma SS.

Wewelsburgs bordggård. I dag är slottet bland annat museum.

Ville förstöra slottet

Om det någonsin funnits en graal låter vi vara osagt, men i Himmlers händer hamnade den aldrig.

Den slutseger som nazisterna drömde om förverkligades inte – och Wewelsburg blev aldrig Tredje rikets mittpunkt.

I mars 1945, när slutet närmade sig för Nazityskland, gav Himmler order om att förstöra slottet.  Men förrådet av sprängmedel var nästan tömt. SS-männen satte i stället eld på byggnaderna. De permanenta skadorna blev få.

Kort efter kriget fångades Himmler in av de allierades soldater. SS-chefen tog sitt liv genom att bita sönder en cyanidkapsel han haft gömd i sin mun.

Under åren 1948-1949 reparerades Wewelsburg. Ett år senare var slottet åter museum och vandrarhem.

1977 fick området status som krigsmonument. För att påminna om SS vidriga handlingar och vansinniga fantasier finns det en permanent utställning på slottet som går under namnet "SS ideologi och terror".

Källor: The Telegraph, Daily Mail, Sveriges radio, VG.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.