Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SR:s Cilla Benkö får Pontus Schultz-priset

Cilla Benkö tilldelas årets Pontus Schultz-pris. Foto: Olle Sporrong
"Det känns så klart superroligt", säger hon. Foto: Olle Sporrong

Sveriges Radios vd Cilla Benkö tilldelas årets Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv för sitt arbete med att bättra på jämställdheten inom företaget.

– Det känns så klart superroligt, säger hon.

För fjärde året i rad utdelades under måndagskvällen Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv.

Årets pristagare blev Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Juryns motiveringen lyder i utdrag: "När andra snackar har årets pristagare gjort det, lite i det tysta: Skapat en helt jämställd ledning" och vidare "Genom att konsekvent rekrytera den bästa kompetensen på alla nivåer, i stället för den som ser ut som tidigare talanger, har pristagaren uppnått imponerande siffror: 50 procent kvinnor i ledningsgruppen, och 50 procent kvinnor bland samtliga chefer".

Likaså uppmärksammas att jämställdhetsarbetet inte bara gäller rekryteringar och själva organisationen, utan också programutbudet, som speglar Sverige så som landet faktiskt ser ut.

Arbetat aktivt för mångfalden

Cilla Benkö medger efter prisutdelningen att hon aktivt drivit dessa frågor.

– Jag har aktivt drivit på mångfaldsarbetet, och det är ju vidare än bara jämställdhet. Kön är en sak, etnicitet är en annan sak, socioekonomisk bakgrund en tredje, och stad och land en fjärde, säger hon och utvecklar:

– Det är viktigt för oss, dels för att det blir en bättre arbetsplats där vi kommer att få fram fler och bättre och mer kreativa idéer, men också för att vi har ett uppdrag att vara hela Sveriges Sveriges radio.

– Ska vi lyckas med att få till ett utbud som speglar hela Sverige som det ser ut, så måste vi ha folk av olika bakgrund som är med och spånar idéer på ett morgonmöte till exempel, säger hon.

Strax efter priset tillkännagivits berättade Cilla Benkö om sin karriär inom media, hur hon tog sina första steg som sportjournalist, något som var ovanligt för kvinnor på den tiden.

Kultur- och demokrati­minister Alice Bah Kuhnke var på plats under ceremonin.

– Jag tycker att juryn som vanligt har gjort ett bra arbete. Man blir alltid lika imponerad när man får höra berättelserna om hur de här framstående personerna som lyfts av juryn faktiskt har tagit sig där de är, säger hon.

Omkom i cykelolycka

Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv delas ut årligen sedan 2012. Bland tidigare vinnare finns H&M-chefen Karl Johan Persson och företagskvinnan Antonia Ax:son Johnson.

Pontus Schultz var en entreprenör och medie- och näringslivsprofil som bland annat var chefredaktör för Veckans Affärer. Han omkom i en cykelolycka i augusti 2012 i Frankrike.

Lisen Schultz var gift med Pontus Schultz då han förolyckades, och hon har varit med och instiftat priset.

– Pontus hade blivit exalterad och entusiastisk över årets vinnare. Han hade blivit imponerad och stolt, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!