Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sri Lankas president utropar seger

Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa utropade på tisdagen seger i det 25 år långa inbördeskriget mot de tamilska rebellerna. 

- Vi har fullständigt befriat landet från Tamilska tigrarnas terrorism, sade han i ett tv-sänt tal i parlamentet.

Han sade att regeringen nu kontrollerar hela landet.

 Armén sade i måndags sade att den slagit ner det sista motståndet och för första gången kontrollerar hela landet sedan 1983. Det var då som LTTE:s kamp för en tamilsk stat trappades upp till det krig som kom att skörda över 70 000 människoliv.

 Slutstriden har stått på en liten landremsa i nordöstra Sri Lanka dit rebellarmén tvingats retirera.


Tamiler förnekar ledares död

 De tamilska rebellerna i Sri Lanka förnekade på tisdagen att deras ryktbare ledare Velupillai Prabhakaran har dödats av regeringsstyrkorna.

 "Vår älskade ledare lever och är i säkerhet. Han kommer att fortsätta att leda kampen för värdighet och frihet för det tamilska folket" hette det i ett uttalande på den rebellvänliga hemsidan Tamilnet.

 Regeringsarmén hävdade att Prabhakaran dödades när han försökte fly undan striderna i en ambulans.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.