SR tillät utländska tekniker från Ryssland

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Sveriges Radio
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Cilla Benkö.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges Radio lät utländska it-tekniker röra sig fritt i byggnaden trots att de inte säkerhetsprövats. 

Det visar en granskning av DN som publicerades på måndagen. 

– Jag har ingen aning om vad de hade för access, säger SR:s vd Cilla Benkö till DN.

Våren 2014 upphandlade Sveriges Radio ett nytt textsystem – bolaget Dalet – för att förbättra det redaktionella arbetet.

Sammanlagt ska 27 medarbetare från Dalet ska ha deltagit i projektet och nu har DN:s reportrar Patrik Lundberg och Josefin Sköld kunnat identifiera att flera av dessa kommer från bland annat Israel, Ryssland och Frankrike.

DN:s granskning visar att SR inte säkerhetsprövade Dalet-teknikerna. 

De utländska it-teknikerna placerades i en byggnad mellan TV-huset och Radiohuset – Stenskjulet. Byggnaden ligger innanför det så kallade skalskyddet, som ska hindra obehöriga från att ta sig in i Radiohuset. 

Men Dalets tekniker fick passerkort och kunde därmed röra sig fritt i stora delar av Sveriges Radio, som klassas som ett skyddsobjekt. De hade även tillgång till SR:s lokala nätverk.  

Säkerhetsprövades aldrig  

Sveriges Radio är en del av det svenska totalförsvaret där P4 är Sveriges beredskapskanal med uppdraget att förmedla information från myndigheter. 

Enligt it-säkerhetsexperten Robert Malmgren, som DN har pratat med, finns det flera risker med it-teknikernas tillgång till byggnaden.

– Du kan ansluta utrustning till nätverket, få åtkomst till nät som inte är åtkomliga utifrån, ändra rättigheter och behörigheter, säger han.

DN kan också avslöja att en av de utländska it-teknikerna har arbetat för regimtrogna ryska medier, tv-kanalen RT som är en del av Kremls krigföring. 

– Om hans uppgivna cv är korrekt, så kom ryska försvaret 2012 fram till att hans lojalitet främst gick till rysk säkerhet, säger säkerhetsanalytikern Johan Wiktorin till tidningen.

Cilla Benkö: ”Hade ingen aning”

SR:s vd Cilla Benkö och programdirektör Björn Löfdahl har inte vetat om it-teknikerns bakgrund, enligt DN. Benkö uppger dessutom att frågan om utländska tekniker aldrig kom upp på hennes bord.

SR:s bedömning är att Dalets utländska it-tekniker inte har kunnat hantera säkerhetsklassad information och att det därför inte krävdes någon säkerhetsprövning. 

– Jag har ingen aning om vad de hade för access, mer än att de inte hade access till det som jag tyckte var viktigast att vi skyddar, säger Cilla Benkö.

Enligt henne har SR externa it-bolag som testar it-miljön kontinuerligt och de utländska it-teknikerna ska inte ha gjort någon skada.

I dag hade upphandlingen varit säkerhetsklassad, efter en lagändring 2018. Vid tillfället var den inte det. Projektet stoppades 2016 innan införandet av textsystemet, då det inte fungerade.

Se även: 

Debatten i P1 morgon spårade ur.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.