Foto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson

SR stänger av Soran Ismail under valet

Publicerad

Soran Ismail får inte arbeta för Sveriges Radio under valrörelsen. Anledningen? Han är för politisk.

– Jag är i karantän helt enkelt. Jag har skrivit under för hela året, men jag får inte jobba, säger han i sitt senaste podcastavsnitt.

Komikern Soran Ismail deltar regelbundet i Morgonpasset i P3 där han är sidekick till programledarna. Kontraktet sträcker sig året ut, men från och med 25 februari är han portad från Sveriges Radio.

I podcasten "Till slut kommer någon att skratta" berättar 26-åringen att han placerats "i karantän" av Sveriges Radio. Public Service-kanalen anser att han är för politisk för att vara programledare under valrörelsen.

– Från 25 februari får jag inte höras på Sveriges Radio, säger han i podcasten.

Var med i SD-skandal

Bland annat var Soran Ismail inblandad i en hätsk diskussion med tre ledande Sverigedemokrater på Kungsgatan sommaren 2010, i det som Expressen senare avslöjade som järnrörsskandalen.

Han har också öppet kritiserat partiets politik ett flertal gånger. Något som nu alltså kostar honom platsen i P3.

Ismail berättar att han har kommit överens med kanalen, men att han inte haft så mycket att säga till om i processen.

"Ska inte propagera"

Lotta Mossberg, kanalchef på P4 Radio Stockholm, är också ansvarig för sändningarna i P3.

Hon säger att SR inte belägger någon med munkavle.

– Men jag resonerade med honom, att om han vill fortsätta agera politiskt, och vara den han är, så skulle det inte passa ihop med att jobba under valrörelsen hos oss.

Soran Ismail själv ska också ha varit delaktig i beslutet, och det hela uppges ha gått odramatiskt till.

– Han kommer tillbaka när valet har varit. Men det är svårt att ha en programledare hos oss som propagerar. Det är något som politikerna ska göra, säger Lotta Mossberg.

Tar tillbaka starka ord

Lotta Mossberg hade i en intervju, tidigare i dag, uttalat sig om att Soran Ismail vill mörda Sverigedemokrater. Uttalandet ångras nu i ett pressmeddelande:

"Uttalanden i media av mig som 'Soran har sagt att han vill mörda Sverigedemokraterna' och 'Soran propagerar mot Sverigedemokraterna' är olyckliga, felaktiga och jag vill verkligen be om ursäkt för dessa formuleringar", skriver Lotta Mossberg, enligt Dagens Media.

Expressen har tidigare sökt Soran Ismail för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag