Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SR stänger av Soran Ismail under valet

Foto: Anna-Karin Nilsson

Soran Ismail får inte arbeta för Sveriges Radio under valrörelsen. Anledningen? Han är för politisk.

– Jag är i karantän helt enkelt. Jag har skrivit under för hela året, men jag får inte jobba, säger han i sitt senaste podcastavsnitt.

Komikern Soran Ismail deltar regelbundet i Morgonpasset i P3 där han är sidekick till programledarna. Kontraktet sträcker sig året ut, men från och med 25 februari är han portad från Sveriges Radio.

I podcasten "Till slut kommer någon att skratta" berättar 26-åringen att han placerats "i karantän" av Sveriges Radio. Public Service-kanalen anser att han är för politisk för att vara programledare under valrörelsen.

– Från 25 februari får jag inte höras på Sveriges Radio, säger han i podcasten.

Var med i SD-skandal

Bland annat var Soran Ismail inblandad i en hätsk diskussion med tre ledande Sverigedemokrater på Kungsgatan sommaren 2010, i det som Expressen senare avslöjade som järnrörsskandalen.

Han har också öppet kritiserat partiets politik ett flertal gånger. Något som nu alltså kostar honom platsen i P3.

Ismail berättar att han har kommit överens med kanalen, men att han inte haft så mycket att säga till om i processen.

"Ska inte propagera"

Lotta Mossberg, kanalchef på P4 Radio Stockholm, är också ansvarig för sändningarna i P3.

Hon säger att SR inte belägger någon med munkavle.

– Men jag resonerade med honom, att om han vill fortsätta agera politiskt, och vara den han är, så skulle det inte passa ihop med att jobba under valrörelsen hos oss.

Soran Ismail själv ska också ha varit delaktig i beslutet, och det hela uppges ha gått odramatiskt till.

– Han kommer tillbaka när valet har varit. Men det är svårt att ha en programledare hos oss som propagerar. Det är något som politikerna ska göra, säger Lotta Mossberg.

Tar tillbaka starka ord

Lotta Mossberg hade i en intervju, tidigare i dag, uttalat sig om att Soran Ismail vill mörda Sverigedemokrater. Uttalandet ångras nu i ett pressmeddelande:

"Uttalanden i media av mig som 'Soran har sagt att han vill mörda Sverigedemokraterna' och 'Soran propagerar mot Sverigedemokraterna' är olyckliga, felaktiga och jag vill verkligen be om ursäkt för dessa formuleringar", skriver Lotta Mossberg, enligt Dagens Media.

Expressen har tidigare sökt Soran Ismail för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.