SR-profilens angrepp på Josefsson: Nazist

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ametist Azordegan gick till hårt angrepp på Janne Josefsson på Twitter efter onsdagens "Uppdrag granskning". "Kan inte Janne Josefsson bara komma ut som nazist/SVP en gång för alla?" skriver hon bland annat.
Foto: Sigge Klemetz
"Jag är inte nazist. Jag är inte med i Svenskarnas parti. Jag är journalist", säger Janne Josefsson till Expressen.se.
Foto: Jan Wiriden
Några av Ametist Azoredegans kommentarer på Twitter.

Frilansjournalisten Ametist Azordegan som bland annat jobbar för Sveriges Radio gick till hårt angrepp mot public service-kollegan Janne Josefsson på Twitter i kväll efter "Uppdrag granskning".

" Kan inte Janne Josefsson bara komma ut som nazist/SVP en gång för alla?" skriver hon bland annat.

– Jag är inte nazist. Jag är inte med i Svenskarnas parti. Jag är journalist, säger Janne Josefsson till Expressen.se.

Ametist Azordegan är musikjournalist och jobbar bland annat för Sveriges Radio. I kväll kritiserade hon "Uppdrag granskning" i mycket kritiska ordalag. Förutom att anklaga Janne Josefsson för att vara nazist i smyg attackerar hon också hans program i allmänhet.

"Janne Josefsson är bland det SÄMSTA som hänt demokratin OCH Public Service" skriver hon på Twitter.

Kvällens "Uppdrag granskning" handlade om våld från vänsterextremistiska organisationer som AFA och Revolutionär front. Förra veckan tog programmet upp Svenskarnas parti som är uttalat nazistiska. Ametist Azordegan är också kritisk mot hur SvP-medlemmen bemöttes i programmet.

"Jag trodde aldrig att en reell nazist (SVP) skulle få gråta ut i Public Service, utan kritiska frågor från journalisten. Hejdå" skriver hon på Twitter.


https://twitter.com/ametistametist/statuses/464125083121123329

Kritik som programledaren Janne Josefsson reagerar starkt på.

– Det fick hon ju! Jag pratade med henne. "Är inte ni ett nazistiskt parti?", "är ni inte rasbiologer?". Jag frågade polisen om man inte kan förstå att folk blir arga på nazisterna, och polisen bemötte detta. Vill man göra det enkelt för sig, kan man ju föreställa sig att jag är nazist, säger han.


Vill du ha pushnotiser med nyheter direkt i din Iphone? Ladda ner vår app.
De senaste nyheterna – i din Android. Ladda ner appen här.


Han tar inte illa vid sig över påhoppet, han är "van att kallas för allt möjligt", säger han, och han kommer inte att agera mot Ametist Azordegan eller Sveriges Radio.

– Jag svarar dig nu, det räcker. Hon får tycka precis vad hon vill. Det är det som är yttrandefrihet, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte vem hon är eller vad hon står för. Jag kan bara säga: Jag är inte nazist. Jag är inte med i Svenskarnas parti. Jag är journalist och jag står för det här programmet, hur mycket påhopp jag än får.

Sent i kväll hörde Ametist Azordegan av sig till Expressen.se och sa att hon inte har några ytterligare kommentarer, utöver det hon skrivit på Twitter. Och i sin sista tweet backar hon lite:

"Detta får alltså bli en sak mellan mig och Janne... Men jag tror inte han är så brydd om hur jag ironiserar över honom faktiskt."


https://twitter.com/ametistametist/statuses/464135604889210880

Tidigare i år tog Soran Ismail timeout från Sveriges Radio på grund av att han uttryckt politiska värderingar i "Morgonpasset" i P3. Han ska komma tillbaka till kanalen efter valet.

Ansvariga Sveriges Radio har avböjt att kommentera bråket.

Vid 23.30-tiden på onsdagskvällen var de två inledande inläggen på Twitter om Janne Josefsson borttagna från Ametist Azoredegans Twitterkonto.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.