Ametist Azordegan gick till hårt angrepp på Janne Josefsson på Twitter efter onsdagens "Uppdrag granskning". "Kan inte Janne Josefsson bara komma ut som nazist/SVP en gång för alla?" skriver hon bland annat. Foto: Sigge KlemetzAmetist Azordegan gick till hårt angrepp på Janne Josefsson på Twitter efter onsdagens "Uppdrag granskning". "Kan inte Janne Josefsson bara komma ut som nazist/SVP en gång för alla?" skriver hon bland annat. Foto: Sigge Klemetz
Ametist Azordegan gick till hårt angrepp på Janne Josefsson på Twitter efter onsdagens "Uppdrag granskning". "Kan inte Janne Josefsson bara komma ut som nazist/SVP en gång för alla?" skriver hon bland annat. Foto: Sigge Klemetz
"Jag är inte nazist. Jag är inte med i Svenskarnas parti. Jag är journalist", säger Janne Josefsson till Expressen.se. Foto: Jan Wiriden"Jag är inte nazist. Jag är inte med i Svenskarnas parti. Jag är journalist", säger Janne Josefsson till Expressen.se. Foto: Jan Wiriden
"Jag är inte nazist. Jag är inte med i Svenskarnas parti. Jag är journalist", säger Janne Josefsson till Expressen.se. Foto: Jan Wiriden
Några av Ametist Azoredegans kommentarer på Twitter.Några av Ametist Azoredegans kommentarer på Twitter.
Några av Ametist Azoredegans kommentarer på Twitter.

SR-profilens angrepp på Josefsson: Nazist

Publicerad

Frilansjournalisten Ametist Azordegan som bland annat jobbar för Sveriges Radio gick till hårt angrepp mot public service-kollegan Janne Josefsson på Twitter i kväll efter "Uppdrag granskning".

"
Kan inte Janne Josefsson bara komma ut som nazist/SVP en gång för alla?" skriver hon bland annat.

– Jag är inte nazist. Jag är inte med i Svenskarnas parti. Jag är journalist, säger Janne Josefsson till Expressen.se.

Ametist Azordegan är musikjournalist och jobbar bland annat för Sveriges Radio. I kväll kritiserade hon "Uppdrag granskning" i mycket kritiska ordalag. Förutom att anklaga Janne Josefsson för att vara nazist i smyg attackerar hon också hans program i allmänhet.

"Janne Josefsson är bland det SÄMSTA som hänt demokratin OCH Public Service" skriver hon på Twitter.

Kvällens "Uppdrag granskning" handlade om våld från vänsterextremistiska organisationer som AFA och Revolutionär front. Förra veckan tog programmet upp Svenskarnas parti som är uttalat nazistiska. Ametist Azordegan är också kritisk mot hur SvP-medlemmen bemöttes i programmet.

"Jag trodde aldrig att en reell nazist (SVP) skulle få gråta ut i Public Service, utan kritiska frågor från journalisten. Hejdå" skriver hon på Twitter.

 

 

Kritik som programledaren Janne Josefsson reagerar starkt på.

– Det fick hon ju! Jag pratade med henne. "Är inte ni ett nazistiskt parti?", "är ni inte rasbiologer?". Jag frågade polisen om man inte kan förstå att folk blir arga på nazisterna, och polisen bemötte detta. Vill man göra det enkelt för sig, kan man ju föreställa sig att jag är nazist, säger han.

 

Vill du ha pushnotiser med nyheter direkt i din Iphone? Ladda ner vår app.
De senaste nyheterna – i din Android. Ladda ner appen här.

 

Han tar inte illa vid sig över påhoppet, han är "van att kallas för allt möjligt", säger han, och han kommer inte att agera mot Ametist Azordegan eller Sveriges Radio.

– Jag svarar dig nu, det räcker. Hon får tycka precis vad hon vill. Det är det som är yttrandefrihet, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte vem hon är eller vad hon står för. Jag kan bara säga: Jag är inte nazist. Jag är inte med i Svenskarnas parti. Jag är journalist och jag står för det här programmet, hur mycket påhopp jag än får.

Sent i kväll hörde Ametist Azordegan av sig till Expressen.se och sa att hon inte har några ytterligare kommentarer, utöver det hon skrivit på Twitter. Och i sin sista tweet backar hon lite:

"Detta får alltså bli en sak mellan mig och Janne... Men jag tror inte han är så brydd om hur jag ironiserar över honom faktiskt."

 

 

Tidigare i år tog Soran Ismail timeout från Sveriges Radio på grund av att han uttryckt politiska värderingar i "Morgonpasset" i P3. Han ska komma tillbaka till kanalen efter valet.

Ansvariga Sveriges Radio har avböjt att kommentera bråket.

Vid 23.30-tiden på onsdagskvällen var de två inledande inläggen på Twitter om Janne Josefsson borttagna från Ametist Azoredegans Twitterkonto.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag