Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SR-profilen sörjer sina döda kollegor i Syrien

Cecilia Uddén.Foto: Mattias Ahlm/Sr

Sveriges radios mångåriga Mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén kom i måndags tillbaka från Syrien.

Nu sörjer hon sina döda kolleger.

- Det är så in i helvete tragiskt att personer som Marie Colvin och Anthony Shadid - briljanta, lysande journalister och sanningsvittnen - har mist livet i denna syriska konflikt, säger Uddén till Expressen.se.

Cecilia Uddén lämnade själv Syrien i måndags efter att ha rapporterat från huvudstaden Damaskus i en vecka. Hon reagerar på uppgifterna om sina döda kolleger, både i dag och när Anthony Shadid, journalist för bland andra New York Times, dog i förra veckan.

Uddén och Sveriges radio valde att inte ta samma väg in i landet som de nu döda kollegerna.

- Jag försökte inte ens åka till Homs. De journalister som åker till Homs nu åker via Libanon med den fria syriska armén. Det var det Marie Colvin hade gjort, och det gjorde också Anthony Shadid när han åkte in i Idlib i norra Syrien.

- Då åker man inte in på ett officiellt visum utan smugglas in i landet. Det valde vi att inte göra. Vi bedömde det för riskabelt. Jag vågade inte, helt enkelt. Mina barn förbjöd mig, säger Uddén.

"Svårt att få visum"

Cecilia Uddén kan tänka sig att åka tillbaka till Syrien - om hon lyckas få visum igen.

- Det är svårt att få visum. Jag fick visum nu för första gången sedan revolten började.

Vad får oppositionen att fortsätta trots att regimen slår ner allt gång på gång?

- De är övertygade om att det inte finns någon väg tillbaka. Skulle de sluta nu skulle allt bli mycket värre än det var innan revolten började. De allra flesta säger att då kommer vi att få uppleva ett ännu värre förtryck.

Kan oppositionen klara det här på egen hand, eller krävs det någon typ av internationellt ingripande?

- Jag tror inte att oppositionen kan klara det på egen hand rent militärt, men samtidigt så är det tveksamt om en militär intervention är det som krävs från omvärlden. Jag vet inte. Folk i Syrein känner sig besvikna och uppgivna. De menar att det kommer en dag när världssamfundet måste ingripa på ett eller annat sätt, säger Uddén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.