Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SR-korrespondent deporterad från Syrien

Cecilia Uddén.Foto: Cornelia Nordström
Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN

Cecilia Uddén, Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern, har deporterats från Syrien, skriver kanalen på sin hemsida.

– Jag ombads att lämna landet och anklagades för osann rapportering, säger hon till Expressen TV.

Cecilia Uddén tvingades ut ur Syrien under torsdagen.

– Framförallt verkade det vara så att de hängt upp sig på att jag citerat twittrare från östra Aleppo, vilket alla internationella medier gör eftersom vi journalister inte får komma in i östra Aleppo, säger hon till Expressen TV.

"Protesterar mot beslutet"

"I dag tvingades vår korrespondent Cecilia Uddén lämna Syrien, efter att syriska myndigheter dragit tillbaka hennes journalistvisum och förvägrat henne rätten att rapportera från landet", säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö i ett uttalande.

"Vi protesterar mot beslutet och mot behandlingen av vår korrespondent. Att den syriska administrationen agerar på det här sättet mot en ackrediterad journalist som försöker utföra sitt arbete, är inte bara beklagligt utan upprörande".

Under gårdagen fick kanalen information om att hon inte längre var önskvärd i Syrien, och hon tvingades att stanna på sitt hotell. Hon beskriver det själv som en "hotellarrest".

"Tycker det är bedrövligt"

Cecilia Uddén befinner sig nu i Libanon och på frågan vad hon tänker om det som har hänt, svarar hon:

– Jag tycker det är bedrövligt. Det är katastrof att journalister inte får rapportera om en av vår tids stora tragedier. Aleppo har blivit symbol för ett fruktansvärt lidande.

"Sveriges Radio fortsätter att närbevaka Syrienkonflikten och kommer självklart att söka nya tillstånd för att åka in i landet och rapportera på plats", säger Cilla Benkö vidare i uttalandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.