Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SR fortsätter spela – men ändrar juryn på P3 Guld

• Kidnappningen • Knivskärning på lyxrestaurang • Sköts av polis med elpistol.
Yasin Mahamoud är dömd till tio månaders fängelse för förberedelse till människorov.
Foto: Polisen
Sveriges Radios musikchef Anna-Karin Larsson.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Einár tog emot pris under P3 Guld 2020.
Foto: Tommy Holl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Aden x Asme, Einár, Molly Sandén och Dree Low på scenen i slutet av P3 Guld-galan i Partille arena i Göteborg 2020.
Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges Radio har fått kritik för att legitimera grov kriminalitet genom en okritisk inställning till kriminella rapartister.

Nu meddelar SR att P3 Guld-juryns medlemmar framöver inte ska få jobba med P3:s nyheter eller musikjournalistik.

Däremot kommer gangsterrap att fortsätta spelas lika mycket som tidigare i P3.

– Vi spelar musik som vi vet att vår publik behöver höra, säger Sveriges Radions musikchef Anna-Karin Larsson i ”Nordegren och Epstein” i P1.

För två veckor sedan rapporterade Expressen att fem av Sveriges mest spelade artister är rappare som antingen sitter i fängelse, sitter häktade eller är misstänkta för brott – samtidigt som kriminalitet är en bärande del i deras texter och image.

Mordet på Einár förra veckan har blåst nytt liv i debatten om kopplingen mellan gangsterrappens skildringar – glorifiering enligt vissa – av grov brottslighet och dess kopplingar till verklig kriminalitet.

SR:s försvar: Musik som vi tycker är relevant

Sveriges Radio har fått kritik för att ha ett okritiskt förhållningssätt till de kriminella artisterna, som i flera fall har belönats med priser, och för att deras musik spelas i P3.

Nu ändrar P3 reglerna för vem som får sitta i juryn för P3 Guld-galan. Men musiken kommer fortsätta spelas i Sveriges Radios kanaler, meddelar SR:s musikchef Anna-Karin Larsson i ”Nordegren och Epstein” på måndagen.

I Expressens mediepodd ”Lägg ut” sa Expressens redaktionschef Magnus Alselind, efter mordet på Einár:

– De som verkligen behöver ta sig en funderare i dag är public service. Sveriges Radio som har spelat det här, delat ut så mycket priser och gett så mycket okritisk uppmärksamhet. Jag säger inte att man inte skulle ha spelat det här, eller gett någon pris, men de har inte alls har satt det här i nog mycket sammanhang, Sveriges Radio, som varit jättenaiva.

”Skildringar av en väldigt hård värld”

I ”Nordegren och Epstein” i P1 togs kritiken upp. Musikchefen Anna-Karin Larsson försvarade SR:s linje. P3 har gjort granskande journalistik om ämnet, säger hon.

– Men sen har vi också ett annat uppdrag och det är att spela musik. Och där fortsätter vi att spela musik som vi tycker är relevant och bra för vår publik.

Hon anser inte att rapartisternas texter glorifierar gängbrottsligheten.

– Jag menar att det är skildringar av en väldigt hård värld.

– Hiphop är en sak. Gatuvåld är en annan sak. Det är skildringar av händelser som uppenbarligen händer på riktigt. Men det är skildringar.

Så görs P3 Guld-juryn om

Kulturskribenten och debattören Anna Björklund konstaterar i Fokus:

”Sveriges Radios P3 upphöjer och prisbelönar den nya svenska gangsterapen i rädsla att inte verka leva i samtiden. SVT har sänt dokumentärer om kända förövare där deras kriminalitet bara förstärker idolporträtten.”

Och när det gäller just priser ändrar SR alltså reglerna nu.

– Sitter man i juryn för en av P3 Gulds genrer, då ska man inte jobba med vare sig P3 Nyheter eller med någon annan form av musikjournalistik, säger Anna-Karin Larsson i ”Nordegren och Epstein”.

På P3 Guld 2021 fick Yasin pris för Årets artist och Årets hiphop/r’n’b, men kunde inte själv medverka eftersom han satt häktad för försöket att kidnappa Einár.

I juryn för Årets hiphop/r’n’b satt Johannes Cakar, som förra hösten gjorde en uppmärksammad intervju med Yasin för SVT.


Videoklippen uppges visa två beväpnade och maskerade män kort efter skjutningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.