Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SR-chefen slår tillbaka – efter kraven på utredning

Islamisten är skriven hos reporterns mamma, avslöjar Doku.
SR:s vd Cilla Benkö.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Raad Al-Duhan är dömd för att ha mordhotat Expressen-journalisten Anna Gullberg.
Foto: JORGEN SVENDSEN / ARBETARBLADET

Sveriges Radios vd Cilla Benkö går till motangrepp mot kraven på en extern utredning. 

Bakgrunden är avslöjandet om att en SR-reporter har en relation med islamisten Raad Al-Duhan. 

”En extern utredning av vår publicistik bryter mot grundlagen”, skriver SR-chefen på SvD debatt.

Det var i förra veckan som tidningen Doku avslöjade att en reporter på Sveriges radio har en relation med islamisten Raad Al-Duhan. Reportern avslutade sin tjänst i oktober, men hade i sin bevakning gjort flera inslag om islamister som bedömts utgöra hot mot rikets säkerhet, enligt lagen om särskild utlänningskontroll (LSU), däribland om just Al-Duhan.  

Efter avslöjandet har flera personer, så som säkerhetsexperten Wilhelm Agrell, krävt att Sveriges radio låter göra en extern och oberoende utredning av hanteringen av SR-reportern. 

Vd:n Cilla Benkö avfärdar möjligheten att göra en extern utredning och hänvisar till att det skulle riskera källskyddet. 

Riskerar källskydd

”Sveriges Radio liksom andra medieföretag är skyddat av Tryckfrihetsförordningen/Yttrandefrihetsgrundlagen som skyddar källor, meddelare och uppgiftslämnare. Ingen får undersöka hur Sveriges Radios reportrar arbetar.”, skriver hon i SvD och slår fast att källor aldrig ska behöva oroa sig för att röjas. 

SR-chefen bemöter även de krav som förts fram om att utredningen också ska omfatta säkerhetsarbetet i medieföretaget. Benkö skriver att hon är trygg med det säkerhetsarbete som gjorts, och menar att en eventuell granskning ska göras av länsstyrelsen, som är SR:s tillsynsmyndighet.  

Vill inte avpublicera

Cilla Benkö bemöter även kritiken som förts fram mot att inslagen som SR-reportern medverkat i, fortfarande ligger kvar. Hon välkomnar att inslagen tillfogats en kompletterande text, men avfärdar att de ska avpubliceras. 

”I efterhand ska det vara möjligt att gå tillbaka och lyssna, att bilda sig en egen uppfattning även över inslag som kritiseras. Tänk om de nu aktuella inslagen i Sveriges Radio hade raderats. Vem som helst hade då kunnat påstå vad som helst om vad som hade sänts, eller inte sänts.”, skriver hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.