Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SR-anställda i upprop mot rasism på bolaget

39 medarbetare på Sveriges Radio har fått nog. De anser att SR både diskriminerar vid olika rekryteringar, underbevakar nyheter som rör minoriteter, och inte tar rasism på allvar.
Programledaren Kodjo Akolor är en av de som skrivit under uppropet.Foto: Eero Hannukainen/TT / ©Eero Hannukainen
Sveriges Radio.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

39 medarbetare på Sveriges Radio har fått nog. 

De anser att SR både diskriminerar vid olika rekryteringar, underbevakar nyheter som rör minoriteter, och inte tar rasism på allvar.

– Jag och mina kolleger på Radio Sweden har fått frågor om vi känner någon som säljer vapen, och om jag känner någon som tuggar drogen kat. Jag tror inte att mina kolleger hade sagt såna saker till en vit kollega, säger Mona Ismail Jama, en av initiativtagarna, till DN.

Men SR:s vd Cilla Benkö hävdar att mycket i uppropet inte stämmer.

SR anklagas av sina egna medarbetare bland annat för att inte bevaka frågor som rör minoriteter, och att många grupper är ”gravt underrepresenterade” bland de anställda. 

Inledningen av uppropet

”Vi skriver med anledning av att den senaste tidens protester och samtal, under Black Lives Matter, har blottat allvarliga och djupgående problem som Sveriges Radio dras med. Problemen, som funnits länge men blivit extra synliga och påtagliga nu, rör både arbetsmiljön inom företaget och själva journalistiken.”, står det i uppropet som DN har läst.

Programledaren Kodjo Akolor är en av dem som skrivit under. Han säger till DN att det är ”vitt” på de flesta stora medieföretag och att SR inte representerar hela befolkningen.

– Jag behöver bara gå runt på kontoren på de stora medieföretagen för att se hur det ser ut. På DN, på Aftonbladet, på Expressen, på SVT, på TV4, på Kanal 5. Det ser exakt likadant ut bakom kameran och i chefsrummen – och i mångt och mycket även framför kameran.

Fått frågan om hon känner någon som säljer vapen

I uppropet står det också att svarta och andra rasifierade medarbetare känner sig ”ignorerade, misstänkliggjorda och ifrågasatta på redaktionerna”.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö, säger till DN att hon blev ”superledsen och jäkligt bekymrad” av uppropet, men att frågorna är prioriterade på SR. Hon säger att 26 procent av de anställda har utländsk bakgrund.

– Merparten av det som står i det här dokumentet stämmer inte, eller så saknas det relevant fakta. Och det är klart att det påverkar min syn på hur allvarligt problemet är, när jag märker att det finns faktafel i deras beskrivningar. Men oavsett faktafelen så är känslorna bakom sanna – vi har medarbetare som inte känner sig sedda.

Initiativtagaren för Black Lives Matter, Aysha Jones om organisationen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.