Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spritstopp för turister – turistöarna har fått nog

Tre utrikesnyheter från dagen.
Nu hoppas de spanska myndigheterna få stopp på alkoholflödena på turistorterna.Foto: STOCK ADOBE
Genrebild från spansk strand.Foto: SHUTTERSTOCK

Spanien har tröttnat på fulla turister. 

Nu inför tre spanska orter på Mallorca och Ibiza stränga alkoholregler med bland annat totalstopp för barrundor och ”happy hour” – och saftiga böter för den som trotsar reglerna.

Nu är det sluthärjat på turistorterna. 

Det hoppas i alla fall myndigheterna på Mallorca och Ibiza att de nya stränga reglerna gällande alkoholkonsumtion ska leda till. Reglerna gäller för S'Arenal och Magaluf på Mallorca, samt West End i San Antonio på Ibiza, skriver bland annat brittiska The Independent.

Flera populära tidsfördriv förbjuds nu: bland annat partybåtar, barrundor och ”happy hour” hos barerna. Turister förbjuds också köpa alkohol i området mellan 21 på kvällen till 08 på morgonen, enligt Reuters.

Böter på uppemot 600 000

Utöver det förbjuder man också att hoppa mellan balkonger och ner i exempelvis hotellpooler, en företeelse som genom åren har kostat flera turisters liv. 

För den som trotsar de nya reglerna kan slaget bli hårt: böter på uppemot 60 000 euro, motsvarande 600 000 kronor, väntar då. 

De lokala myndigheterna säger i ett uttalande på fredagen: 

– Reglerna syftar till att skapa en mer hållbar och respektfull turismmodell när det kommer till miljö, livskvalitet hos invånarna och turistupplevelsen. 

Vill begränsa ”fylleturismen”

De lokala myndigheterna har länge velat ta krafttag mot turisterna och har även tidigare försökt begränsa fylleturismens framfart i de mest populära orterna.

Enligt myndigheterna har öarnas rykte ”påverkats negativt på grund av otillbörligt beteende som ofta är kopplat till alkoholmissbruk i vissa turistområden på Mallorca och Ibiza”. 

De nya lagarna träder i kraft efter helgen, och ska tills inga andra bud ges gälla fram till 2025 – men om de visar sig vara framgångsrika kan giltighetstiden förlängas.

Se vart svenskarna reser mest

Direkt med Niklas Svensson - om våra resvanor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.