Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Springare tar avstånd från Facebookgruppen

Peter Springare tar avstånd från gruppen som startats i hans namn.Foto: Sven Lindwall
Peter Springare skriver om gruppen i ett Facebook-inlägg.Foto: Skärmdump

Facebookgruppen "Stå upp för Peter Springare" har nästan 200 000 medlemmar.

Nu tar polisen Peter Springare, 60, avstånd från gruppen som har startats i hans namn.

I ett inlägg skriver Springare att gruppen manifesterar "främlingsfientliga, rasistiska och andra nedvärderande uttalanden."

"Ja nu blir man trött igen."

Så inleder den uppmärksammade polisen Peter Springare ett nytt inlägg på Facebook. Han skriver att han tvingas ta avstånd från "nazism, rasism och näthat".

Efter att Springare drog i gång en häftig diskussion om invandring och brottslighet har han fått hård kritik och anklagats för rasism, där bland andra kriminologiprofessor Leif GW Persson sa att Springare gav en missvisande bild av helheten och att han skulle "hålla käften" om vad han gjorde på sitt jobb.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har krävt en ursäkt från polisen, efter ett uppföljande inlägg där Peter Springare skrev om att "förinta alla vänsterextrema journalister".

Nu bemöter han anklagelserna – och skriver om Facebookgruppen som startades för att visa stöd till Örebropolisen. "Stå upp för Peter Springare" har i skrivande stund över 198 000 medlemmar.

Tidskriften Expo skriver att Springare ”hyllas på diverse högerextrema sajter och organiserade högerextremister postar inlägg i stödgruppen på Facebook. Länkarna som de delar går till nazistiska och högerextrema sajter som Nordfront, Motgift och Fria Tider”.

Nu tar Peter Springare avstånd från och uppmanar följare att lämna gruppen.

Peter Springare: Inget utrymme för rasism

"Vad gäller den stora supportergruppen 'Stå upp för Peter Springare' som finns på Facebook och som har runt 200 000 medlemmar, så kan jag konstatera att den uppenbarligen helt har spårat ur", skriver Peter Springare i ett inlägg på Facebook.

Han fortsätter:

"Jag har tidigare inte haft tid och möjlighet att i detalj följa den gruppen, men har gjort så de senaste två veckorna. Vad jag då sett är att gruppens skapare (PM) och hans administratörer helt verkar ha tappat greppet och släpper in rena rasistiska och främlingsfientliga inlägg. Inlägg som inte har det minsta med mig och mina intensioner att göra."

 

LÄS OCKSÅ: Springare öppnar för att bli riksdagsman

 

Peter Springare skriver att flertalet medlemmar står upp för honom, men att det "inte finns utrymme för rasism och främlingsfientlighet".

"Jag betackar mig därför från att mitt namn skall stå för en grupp som manifesterar främlingsfientliga, rasistiska och andra nedvärderande uttalanden om invandrare eller andra personer."

Uppmanar medlemmar att lämna gruppen

Peter Springare avslutar sitt inlägg genom att uppmana medlemmar i gruppen att "söka sig till andra mer seriösa grupper".

 

LÄS OCKSÅ: Peter Springare anmäls efter Facebookinlägg

 

En person skriver i Springares kommentarsfält att han är en tidigare administratör på Facebookgruppen "Stå upp för Peter Springare". Han bekräftar Springares beskrivning om det som sker i gruppen.

"Jag var en av moderatorerna som försökta hålla rent och rensa bland rastiska inlägg och följa gruppens regler, som var tydliga men att rasism inte tolererades", skriver personen.

– Det var väldigt mycket, det blev jobbigt. Det var chockerande över hur arga folk var, säger han.

Den tidigare moderatorn berättar att många inlägg var av extrem karaktär. Han anser att gruppens regel om nolltolerans mot rasism inte följdes.

– Väldigt många gjorde reklam för rasistiska och nazistiska grupper. De flesta vet väldigt lite men har ändå många åsikter. Det blev rent hat mot muslimer och utlänningar.

Gruppens grundare: "Alla stora grupper får handskas med rasism"

På onsdagseftermiddagen har Facebookgruppen bytt namn. Patrik Markström, som startade gruppen i februari, skriver i ett mejl till Expressen att Peter Springare "svamlar" i sitt inlägg på Facebook.

Har du några tankar kring det han skriver om att rasism och främlingsfientlighet tillåts förekomma i gruppen?

"Alla stora grupper får handskas med rasism. Vi jobbar dygnet runt med moderering och raderar medlemmar som inte kan uppföra sig. Tror inte Springare är så erfaren med politisk debatt i grupper på Facebook och detta är en gigantisk grupp."

Varför bytte du namn på gruppen?

"För att Peter Springare ville det."

Patrik Markström skriver i sitt mejl till Expressen att han "ser inga länkar till extrema organisationer".

Expressen söker Peter Springare.