Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sprickan växer mellan Ekström och Skolverket

Det vet vi om KU-utredningen. Ludde Hellberg: ”Ganska säkert lögnanklagelser mot Anna Ekström”.
Sparka eller avgå? Tunga röster kräver nu att Anna Ekström agerar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Skolverkets gd Peter Fredriksson tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström (S) under en gemensam pressträff i december.
Foto: Linnéa Wannefors/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prememorian från Riksrevisionens besök på Utbildningsdepartementet i november 2020.
Regeringens PM som publicerade 4 december 2019.

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson kallas nu till utbildningsutskottet för att svara på exakt vad han informerat utbildningsminister Anna Ekström om under ett möte i december 2019.

Samtidigt utvidgar konstitutionsutskottet sin granskning av ministern, efter anklagelser om att hon ljugit för riksdagen.

– Jag ser framför mig att ytterligare utredningsåtgärder behöver vidtas efter det som framkommit de senaste veckorna, säger Karin Enström (M), ordförande i KU.

Sedan Expressens avslöjande förra sommaren om att Sverige brutit mot reglerna i PISA 2018 har Anna Ekström konsekvent sagt sig ha fullt förtroende för Skolverket och dess generaldirektör Peter Fredriksson. Men när Riksrevisionen presenterade sin kritiska PISA-rapport i slutet av april lade Ekström ansvaret för misslyckandet på Skolverket – och bad att få återkomma rörande sitt förtroende för Fredriksson efter att hon hunnit analysera uppgifterna i rapporten.

– I dagsläget har jag förtroende för Peter Fredriksson, sa Ekström då.

Nyligen uppdagades en ny spricka mellan ministern och generaldirektören.

Under den pågående KU-granskningen av Ekström har det framkommit att ministern och Skolverket har olika uppfattningar om vad som sagts under ett möte på Utbildningsdepartementet den 2 december 2019, vilket Ekot först rapporterade.

Ekström säger att hon under mötet inte informerades om att det saknades utrikes födda elever i PISA-urvalet, vilket är en tydlig indikation på att för många elever undantagits från från att skriva provet. Skolverket hävdar att ministern visst informerades under mötet.

– Det stämmer inte, har Ekström sagt till Expressen om Skolverkets påstående.

Utredning mot Ekström utvidgas

Och nu kallas alltså Skolverkets gd Peter Fredriksson till riksdagens utbildningsutskott för att frågas ut om PISA-hanteringen.

– Vi noterar att ord står mot ord mellan Skolverket och utbildningsministern när det gäller underlaget och problemet med överexkludering av elever, självklart måste vi i utskottet följa upp detta, säger Roger Haddad (L), förste vice ordförande i utbildningsutskottet.

Samtidigt meddelar KU att den pågående utredningen av Anna Ekströms agerande kring PISA kommer utvidgas med anledning av uppgifter som framkommit de senaste veckorna.

– Utskottet har beslutat att inte behandla ärendet i vårens granskningsbetänkande, säger KU-ordförande Karin Enström (M).

Den hårdaste kritiken mot Ekström gäller att hon haft tillgång till interna promemorior där hennes egna tjänstemän varnat för att Sverige brutit mot reglerna i PISA, genom att felaktigt undanta en stor andel elever från att skriva provet. Mer än ett halvår efter att hon läste den första promemorian hävdade Ekström i ett skriftligt svar till riksdagen att hon inte ”haft några uppgifter som skulle antyda att elever exkluderats på felaktiga grunder”.

Grundlagsexperten: ”Riktat stark kritik”

Grundlagsexperten Nils Funcke menar att Ekström kan få hård kritik av KU.

– KU har tidigare riktat stark kritik mot statsråd som inte har ordning och reda på departementet och inte ser till att de är tillräckligt informerade. Och naturligtvis – om det är så att ett statsråd medvetet undanhåller uppgifter eller låter bli att lämna uppgifter, då renderar ju det kritik, säger Nils Funcke.

I frågan där ord står mot ord mellan Ekström och Skolverket menar Funcke att KU:s bedömning kommer avgöras av vad det finns för bevisning.

– Vem av dem bedömer man har störst stöd för sin uppfattning? Finns det någon form av dokumentation från det här mötet, från någon av de närvarande? Det är väl en fråga som KU bör utreda, säger Nils Funcke. 

På initiativ av SD har det skett diskussioner inom oppositionen om att rikta ett misstroendevotum mot Ekström. Efter att ministern nyligen blixtinkallades till riksdagens utbildningsutskott sa Christian Carlsson (KD):

– Skolverket har felat, regeringen har mörkat och utbildningsministern har ljugit för riksdagen.

Ulf Kristerssons kritik mot Anna Ekström

När de två PISA-promemoriorna blev kända i slutet av april sa Moderatledaren Ulf Kristersson till Expressen:

– Visste hon om detta så har hon aktivt vilselett svenska folket om resultaten. Det är extremt allvarligt.

Ekström har sedan dess bekräftat att hon läste den första promemorian redan i december 2019, dagarna efter att PISA-resultaten presenterades. Hon har inte kunnat svara på om hon tagit del av den andra promemorian.

Expressens ledarsida har krävt att Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson ska sparkas med anledning av PISA-haveriet, och DN:s ledarsida har konstaterat att ”det lutande Pisatornet kastar en allt längre skugga över utbildningsministern”.

Lämnar inget rakt svar

Utbildningsminister Anna Ekström säger i en skriftlig kommentar till Expressen att hon välkomnar KU:s granskning.

På frågan om Ekström står fast vid att Skolverket under mötet den 2 december 2019 inte nämnde att det saknades utrikes födda elever i PISA-urvalet lämnar ministern inget rakt svar, utan skriver:

”Skolverket gick igenom PISA-resultaten vid mötet, och trots den höga exkluderingsgraden var de tydliga med att deras bedömning var att provet hade genomförts på ett korrekt sätt och att resultaten var tillförlitliga. Skolverket har inte vid något tillfälle sagt till mig att de ska ha misstänkt att exkluderingsgraden var för hög, tvärtom”.

Expressen har sökt Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

Slutsatserna av KU:s granskning av Ekström kommer som tidigast att inkluderas i höstens betänkande.


TV: Så reagerar M, KD och V på de nya uppgifterna om PISA

”Vill dölja att man inte lyckats” • ”För mycket fokus på resultaten”.

LÄS MER: Sveriges PISA-framgång bygger på falska siffror

LÄS MER: Hemliga PISA-rapporterna slog larm om stora brister

LÄS MER: Ministerns tjänstemän larmade om fel i PISA

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.