Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sprickan om strejken: ”Vilda och olovliga”

Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

Facket tar skarpt avstånd från den vilda strejken som pågår bland lokförare i Stockholms pendeltrafik. 

Samtidigt driver de att Arbetsmiljöverket förbjuder ensamarbete på tågen.

– Vårt sista hopp är att politikerna ändrar sig, säger tågvärden och skyddsombudet Nuru Magram.

Under måndagen stod pendeltågen stilla, förarhytter tomma och under morgonens rusningstrafik lyste informationstavlor med inställda avgångar rött. De drygt 400 000 Stockholmspendlarna vaknade upp efter påsklovet till en vild strejk bland lokförare. 

De strejkande lokförarna kräver att få tillbaka tågvärdarna på pendeltågen och att ensambemanning av tågen ska förbjudas. Vid en olycka eller ett tekniskt fel kommer tågförarna framöver att ha ensamt säkerhetsansvar för upp till 1 800 passagerare. 

I stället ska lokförarna få kameror, larm och annan teknik för att garantera säkerheten.

– Säkerheten på tågen är ett för stort ansvar för en människa att bära. Man skulle aldrig göra så här mot en läkare eller en polis. Till och med sopåkare är två. Varför ska en lokförare vara ensam?, säger tågvärden och huvudskyddsombudet Nuru Magram på pendeltågens fackförbund, ST Pendeln.

Tågvärden och huvudskyddsombudet Nuru Magram på pendeltågens fackförbund, ST Pendeln.

Hon har vänt sig till Arbetsmiljöverket i hopp om att få stopp på ensambemanningen. Riskerna med avvecklingen av tågvärdarna har inte analyserats tillräckligt, menar hon, och radar upp flera exempel på kritiska situationer som kan uppstå under en arbetsdag.

– Jag har fått dödshot, sett slagsmål, öppen droghandel i tågvagnarna och stök med ungdomsgäng. Det kan också handla om sabotage, evakuering av resenärer eller påkörningar. Nu ska lokföraren hantera allt detta ensam. 

På torsdag kommer Arbetsmiljöverket att utföra en andra inspektion och träffa huvudskyddsombuden samt arbetsgivaren MTR.

Demonstranter på Stockholms centralstation under måndagsmorgonen.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Utreds igen

Det var 2021 som den dåvarande majoriteten i region Stockholm – fyra borgerliga partier och Miljöpartiet – bestämde att ersätta tågvärdarna på SL:s pendeltåg med kameror. I valrörelsen tog oppositionen strid mot beslutet. Men när sedan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet – med stöd av Vänsterpartiet – fick majoritet efter valet blev det ändå ett vallöfte som gick upp i rök. Förslaget utreddes återigen och här står vi nu. 

Vid sidan av strejken sitter arbetsgivaren MTR och fackförbundet Seko i förhandlingar – och är starkt kritiska till det som pågår. 

– Vi tar självfallet alltid avstånd från vilda strejker oavsett var, när och hur dessa genomförs eller planeras. Den svenska modellen bygger på att vi som fackförbund förhandlar med arbetsgivarorganisationer om villkoren för våra medlemmar och när vi väl har ett kollektivavtal på plats så råder fredsplikt på avtalsområdet, säger Jonas Pettersson, kommunikationschef på fackförbundet Seko.

– Lösningen på detta är inte att delta i vilda och olovliga aktioner. 

Men att strejken är avtalsstridig förtar inte det ansvar arbetsgivaren MTR och den politiska majoriteten har, menar fackförbundet ST, som just nu driver flera tvister mot operatören MTR.

– MTR och ansvarig politiker, Anton Fender, hävdar att det här är minutiöst utrett. Jag vill hävda att bara det faktum att Arbetsmiljöverket gör en inspektion talar emot det. Vi sitter nu i förhandling med MTR om utredningen som gjorts angående ensambemanning, där vi anser att de hindrat skyddsombuden att utföra sitt uppdrag, säger Tomas Fröstberg, ombudsman och regionalt skyddsombud på fackförbundet ST. 

”Gör allt för att det här ska upphöra”

Kaoset i pendeltågstrafiken började redan i början på året. Efter beslutet i februari att slopa tågvärdarna sjukskrev sig 35 lokförare, vilket ledde till inställda avgångar och förseningar. Från och med mars minskade MTR ner tågvärdarna i pendeltrafiken till hälften. I höst ska tågvärdarna helt avvecklas. 

Under måndagens morgontimmar var bara 30 procent av tågtrafiken i rullning, enligt arbetsgivaren MTR. Vad strejken kostar MTR är för tidigt att svara på, menar operatörens presschef Erik Söderberg är för tidigt att svara på. Fokus just nu ligger på att strejken stoppas så snart som möjligt.

– Vi gör allt vi kan för att det här ska upphöra.

Anton Fendert (MP), trafikregionråd i region Stockholm.
Foto: Pressbild/Miljöpartiet

Till Expressen säger Anton Fendert (MP), trafikregionråd i region Stockholm, att politiken ”inte kommer att böja sig för strejken”. 

– Det här är en stridsåtgärd som inte kan tolkas på annat sätt än att det är ett utpressningsförsök med Stockholms pendlare som gisslan. Det här är helt lönlöst. Den här veckan skulle vi ha gått mot en bättre pendeltågstrafik med fler pendeltåg än förra veckan, så det framstår ju som att man valt vecka med kirurgisk precision för att få så stor påverkan på resenärerna som möjligt.

Kan du förstå kritiken som har framförs?

– Jag kan förstå att det finns en oro, men det här har utretts väldigt väl och jag känner mig trygg i att vi fattar beslutet på en bra grund. Vi kommer ta resurser som vi tidigare lagt på tågvärdar och i stället satsa 13 000 extra timmar i månaden på annan synlig personal i tågtrafiken. 


OM STREJKEN

■ Innan helgen ska 150 lokförare på pendeltågen i Stockholm ha bestämt sig för att gå ut i vild strejk från och med måndag.


■ Strejken planeras pågå från 03.00 måndag 17 april och pågå i tre dagar, till och med onsdag den 19 april klockan 23.59.


■ Lokförarna kräver att få tillbaka tågvärdarna på pendeltågen som man år 2021 beslutade för att avveckla. Planen är att lokförarna själva både ska köra och övervaka tågen med hjälp av monitorer.


■ Får lokförarna igenom kravet om att ta tillbaka tågvärdarna kommer strejken avbrytas. 


■ MTR:s interna information till tunnelbaneanställda

”Vi vill göra vårt bästa för att hjälpa de resenärer som drabbas av eventuella störningar på pendeltåget på grund av en vild strejk att ändå kunna ta sig till skola och jobb med Tunnelbanan. För att klara det måste vi ha våra tunneltågförare och medarbetare på plats i tid. Vi ville därför påminna om vikten av att planera sin resa till jobbet för att komma i tid, så att Tunnelbanan kan gå som vanligt och hjälpa de resenärer som reser med tunnelbanan i stället för pendeltåget på grund av eventuella störningar.

 Eftersom vi ännu inte omfattningen på en eventuell vild strejk så är det omöjligt att nu säga exakt hur resenärerna påverkas eller vilka alternativa färdsätt som rekommenderas. För aktuell trafikinformation hänvisar vi till sl.se.” skriver Towe Widermar Gerdin, kommunikationsansvarig för tunnelbanan hos MTR. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.