Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sprickan mellan C och L i synen på Moderaterna

Annie Lööf gästade ”Direkt med Niklas Svensson” och där fick hon fråga hur hon vill att en regering ska se ut efter valet 2022.
Ulf Kristersson och Moderaterna är samlade för partistämma i Västerås torsdag-söndag.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf (C).Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Nyamko Sabuni (L).Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Det har den senaste tiden blivit allt tydligare att Centerpartiet och Liberalerna drar åt olika håll i svensk politik.

Den Sifo-mätning som Expressen publicerade på torsdagsmorgonen visar också att partiernas sympatisörer har olika syn på Moderaterna och Socialdemokraterna. 

– Den nya blockgränsen som vi håller på att få går de facto mellan Liberalerna och Centerpartiet, säger Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala nyhetsbyrån.

I en rad stora politiska tvistefrågor har Centerpartiet och Liberalerna hamnat på motsatt sida under den senaste tiden.

Det handlar bland annat om gängkriminaliteten, där L hoppades av samtalen med regeringen tillsammans med M och KD medan Centern stannade kvar och gjorde upp med de rödgröna.

Även i fråga om nya höghastighetståg har L hamnat på kollisionskurs med övriga januaripartier, och partiets ifrågasättande av jätteinvesteringen har fått Miljöpartiet, men även Centern, att ilskna till rejält eftersom satsningen står inskriven i januariavtalet.

Ett annat aktuellt exempel rör energipolitiken och synen på kärnkraften, där L placerar sig allt tydligare tillsammans med M, KD och SD.

L-källa: ”Väldigt irriterat”

Även när det gäller reformeringen av Arbetsförmedlingen, som är Centerns hjärtefråga, gnisslar det enligt vad Expressen erfar mellan C och L. 

– Det är stora spänningar och väldigt irriterat, säger en källa inom Liberalerna.

Expressen har också rapporterat om att tunga företrädare i Liberalerna tolkat partiledaren Nyamko Sabunis olika utspel och markeringar mot januarisamarbetet, som en del av en strategi som syftar till att distansera sig från S och närma sig M.

Samtidigt är Centern det parti som kanske mer än något annat försvarar januariavtalet.

Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala Nyhetsbyrån, är inne på samma linje och menar att de uppblossade konflikterna mellan C och L inte är någon slump. 

– Centerpartiet tycks vara det enda parti som funnit sig tillrätta i januarisamarbetet och det enda parti som riktigt gillar det, säger han.

C-väljare misstror M

Att C och L drar åt olika håll syns också tydligt i de två partiernas väljargrupper. I Expressens nya Sifo-mätning har väljarna fått svara på frågan vilket förtroende de har för Socialdemokraterna och Moderaterna, och skillnaderna mellan de två partierna är markanta.

Endast 29 procent av L-väljarna uppger att de har förtroende för Socialdemokraterna – motsvarande siffra bland C-väljarna är klart högre, 39 procent.

Samtidigt uppger en majoritet av L-väljarna, 57 procent, att de har ganska stort eller mycket stort förtroende för Moderaterna. Bland C-väljare är förtroendesiffrorna för Moderaterna betydligt lägre: Bara 32 procent av C-väljarna har förtroende för Moderaterna – alltså 25 procentenheter lägre än motsvarande siffra i L och 7 procentenheter lägre än C-väljarnas förtroende för Socialdemokraterna.

Förtroendet för Moderaterna

Andel som uppger att de har mycket stort eller ganska stort förtroende för Moderaterna.

Totalt: 35 procent

Män: 40 procent

Kvinnor: 31 procent

L-väljare: 57 procent

C-väljare: 32 procent

KD-väljare: 67 procent

S-väljare: 7 procent

V-väljare: 0 %

MP-väljare: 10 procent

SD-väljare: 45 procent

Källa: Sifo

Att Centerpartiet och dess väljare vänder sig bort från M allt mer är dock inget som enbart faller på Centern. Moderaterna har på senare tid i allt större utsträckning också vänt sig mot Centerpartiet i debatten. När regeringen presenterade sin budget man tagit fram tillsammans med C och L var det i stor utsträckning Centerreformerna som Moderaterna valde att lyfta fram och kritisera.

När Annie Lööf på onsdagen gästade ”Direkt med Niklas Svensson” i Expressen TV fick hon frågan om det spelar någon roll för henne om det blir en S-ledd eller M-ledd regering efter valet 2022. Hon undvek att svara direkt på frågan:

– Jag vill ha en regering som genomför borgerlig, liberal politik. Det har vi den här mandatperioden, och det hade vi för några år sedan. För mig är det viktigt att ha politikens innehåll i centrum.

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Allmänheten 18-79 år

Frågor:

Hur stort förtroende har du för Moderaterna?

Hur stort förtroende har du för Socialdemokraterna?

Hur stort förtroende har du för regeringen?

Hur stort förtroende skulle du ha för en regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna med passivt stöd från Sverigedemokraterna?

Undersökningsperiod: 11-14 Oktober 2019.

Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.

Antal genomförda intervjuer: 1 548

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, region och parti i senaste riksdagsval.

Beställare: Expressen.

Se hela intervjun med Annie Lööf här

I Expressen TV:s dagliga nyhetsprogram, ”Direkt med Niklas Svensson”, pratade Annie Lööf bland annat om Sverigedemokraternas opinionsframgångar och om sin roll efter valet 2022.