Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sprickan i S – de går emot Andersson om skatten

Ordförande (S) Göteborg, Mattias Jonsson, möter (L) ekonomisk-politiske talesperson, Mats Persson, om fastighetsskatten.
Finansminister Magdalena Andersson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
S-politikern Carl Lindberg vill att en fastighetsskatt införs.
Foto: Press/Göran Ekeberg / Press/Göran Ekeberg
Sara Axelsson Gustafsson, ordförande i Arboga arbetarekommun
Foto: Facebook

Socialdemokratiska kommunpolitiker går emot finansminister Magdalena Andersson, visar en enkät från SVT. 

En majoritet av kommunpolitikerna vill se en ny fastighetsskatt. 

– Har man råd att bo i ett fint hus så kanske man också har råd att betala mer i skatt, säger Sara Axelsson Gustafsson, ordförande för Socialdemokraterna i Arboga till SVT.

Finansminister Magdalena Andersson har meddelat att regeringen inte vill återinföra fastighetsskatten. Senast i förra veckan sa hon till TT att fastighetsskatten är alldeles för ”impopulär” och statsminister Stefan Löfven slog i ett Facebook-inlägg fast att det inte ska bli någon ny fastighetsskatt.

SVT har gjort en enkät som gått ut till landets ledande socialdemokratiska kommun- och regionpolitiker. 58 procent av de 157 politiker som besvarade frågan vill införa en fastighetsskatt. Därutöver vill en majoritet av lokalpolitikerna återinföra värnskatten och införa en progressiv kapitalskatt. Frågor som lär bli viktiga under partiets kongress i november, där partiets politik spikas inför valrörelsen.  

”Vinna väljare”

S-politikern Sara Axelsson Gustafsson bedömer att det är värt att gå fram med förslag om höjda skatter, trots risken att det kan skrämma bort väljare. 

– Jag tycker att det är otroligt viktigt att Socialdemokraterna går till val på den politik som vi vill föra och den politik som vi tror på, säger hon till SVT. 

Hon får medhåll av Carl Lindberg, förste vice ordförande i kommunfullmäktige i Uppsala, som beskriver beskattningen för ägande och kapital som ”oerhört generös”. 

– I bästa fall kan man vinna väljare på detta om man kan argumentera för att det är mer rättvist att ha en fastighetsskatt än att inte ha det, säger han till SVT.

Anderssons svar efter budgetkritiken

”Större krispaket än någon annan regering någonsin gjort”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.