Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sprickan i regeringen – om minkfarmerna

Det fanns inget lagligt stöd att besluta avlivning av 14 miljoner minkar.
Vice statsminister och miljöminister Isabella Lövin, MP.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Jordbruksminister Jennie Nilsson, S.
Foto: JENS CHRISTIAN

Det är inte aktuellt att stänga svenska minkfarmar. Det säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till Expressen efter kraven från MP och V.

– Man har agerat på ett bra sätt och belagt alla minkfarmar med restriktioner. Vi ska inte arbeta med förbud mot enskilda näringar, säger Jennie Nilsson.

Miljöpartiet vill stänga alla minkfarmar i Sverige efter att coronasmitta har upptäckts på tio farmar. 

– Vi måste stänga ner så fort som möjligt, säger Isabella Lövin (MP), språkrör och miljö- och klimatminister.

Miljöpartiet kräver att hela den svenska minknäringen avvecklas och alla farmar stängs så fort som möjligt.

– Det är ohållbar djurhållning som har orsakat nästan alla pandemier. Svininfluensan, fågelinfluensan och även coronapandemin, säger Isabella Lövin.

I Sverige finns ett 40-tal minkuppfödare. Coronasmitta har hittats på tio farmar, alla i Blekinge.

Miljöpartiet har under lång tid varit emot minkfarmar och på olika sätt försökt lägga ner dem.

– I nuläget ser vi också att farmerna är en farlig källa till virusspridning, så nu finns det ytterligare skäl till att titta på hur vi kan stänga minkfarmerna. Det är avgörande att vi håller oss till försiktighetsprincipen mitt i en pandemi, säger Isabella Lövin.

Hon vill se över lagar och förordningar för att stänga farmerna så fort som möjligt.

– Jag ser med stor oro på att viruset har muterat på minkfarmar i Danmark och vad det kan betyda för att utveckla vaccin och immunitet.

Danska regeringen tvingades backa

Danmark har haft coronasmitta på över 200 av sina 1 100 minkfarmar. Där har olika former av muterade virus påträffats hos både minkar och människor. Det fick Danmarks statsminister Mette Frederiksen att i förra veckan kräva att alla 15 miljoner danska minkar ska avlivas, även avelsdjuren.

Men på tisdagen tvingades den danska regeringen backa, eftersom man inte fick stöd i Folketinget. Det har lett till en hetsig politisk debatt i grannlandet.

– Jag hoppas att vi ska få en majoritet i Sveriges riksdag för att stänga minkfarmarna. Det är flera länder som har gjort det i vår närhet. Norge, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Tjeckien, Österrike, Kroatien. Det är dags att även Sverige tar det beslutet, säger Isabella Lövin, som också vill titta på hur minkuppfödarna ska ersättas vid en nedläggning.

Svenska regeringen splittrad

Men regeringen är inte överens. Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) säger att myndigheterna har bra rutiner för att hantera smittan.

– Det är väldigt viktigt att man har ett tydligt fokus och rätt prioritering i det här läget. Vi är mitt i en pandemi och vi behöver göra rätt saker i varje givet läge för att hantera smittspridning och värna djur och människors hälsa. Det gör vi, säger Jennie Nilsson.

Hon säger samtidigt att frågan om minkfarmar är kontroversiell och väcker starka känslor.

– Det är en debatt vi ska ha över tid, men som är oberoende av covid.

Hur ser du på Isabella Lövins argument om att minkfarmar ökar risken för pandemier?

– Dålig djurhållning, framför allt i Asien, är sannolikt kopplat till den här pandemin och också till fågelinfluensan. Att på alla sätt säkerställa att man har en god djurhållning med tuffa krav är en prioriterad fråga som det inte finns någon åsiktsskillnad i.

Din bild är att det inte är dålig djurhållning på svenska minkfarmar?

– Sverige har och ska ha en tuff djurskyddslagstiftning. Det gäller all djurhållning, också minkfarmar, säger Jennie Nilsson.

Även Vänsterpartiet kräver nedläggning av minkfarmar och kommer att ta upp frågan på onsdagens partiledarmöte.


Se mer:

Expressen/Sifo: Svag start för nya V-ledaren Dadgostar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.