Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sprickan i C: Uppror på gräsrotsnivå om flyktingar

Miljöpartiet gillar inte S bud till migrationskommittén.
C-ledaren Annie Lööf vill se en bred och blocköverskrivande överenskommelse om migrationspolitiken.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Centerpartisten Peter Johansson är en av många som har anslutit sig till initiativet.Foto: Privat
Facebookgruppen Centerpartister för asylrätt bildades nyligen. Där har hittills samlats drygt 500 centerpartistiska gräsrötter som förenas i ”kampen för asylrätt, mot volymmål och för rätten till familjeåterförening”.
Bild från Facebook-gruppen Centerpartister för asylrätt.

I den uppmärksammade migrationskommittén har Moderaterna bland annat krävt att volymmål ska införas. 

Centerpartiet är med och förhandlar, vilket har lett till att partimedlemmar samlats på gräsrotsnivå för att ”påminna” ledningen om att inte gå med på en stram flyktingpolitik.

– Det finns en liten oro för att det kan gå åt det hållet, säger Peter Johansson, fullmäktigeledamot i Krokoms kommun.

I en intervju med Expressen i oktober berättade C-ledaren Annie Lööf att man är beredd att kompromissa med övriga riksdagspartier om en ny migrationspolitik.

Detta innefattade bland annat Moderaterna, ett parti som under de senaste åren har förespråkat en betydligt stramare politik på området.

– Framförallt vill vi ha breda och blocköverskridande uppgörelser nu. Vi vill ha en migrationslagstiftning som ligger i linje med övriga EU-länders, sa Annie Lööf då.

För drygt en vecka sedan, den 22 juni, dementerade Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Jonny Cato uppgifter i Aftonbladet om att partiledningen nu var redo att gå Moderaterna till mötes i migrationskommittén.

M har bland annat krävt ett volymmål för flyktingmottagandet. 

Gräsrötterna protesterar

Nu har ett uppror bland partiets gräsrötter blommat upp genom Facebook-gruppen ”Centerpartister för asylrätt”. I gruppen har över 500 personer samlats i vad de kallar för ”kampen för asylrätt, mot volymmål och för rätten till familjeåterförening”. Otaliga medlemmar skriver om anledningarna till att de en gång gick med i Centerpartiet, och många menar att det handlade om kampen för ett öppet samhälle med ett generöst flyktingmottagande.

En av grundarna till gruppen berättar att man startade initiativet för att ”samla kraft och gemenskap bland medlemmarna när trycket är stort”. På frågan om vad man tycker om uppgifterna om Centerpartiets nya migrationspolitik uteblir dock svaret.

Peter Johansson är fullmäktigeledamot i Krokoms kommun i Jämtland. Han är med i gruppen och beskriver sig som en ”ivrig och värderingsstyrd centerpartist”. 

Peter Johansson kampanjar inför EU-valet våren 2019.Foto: Privat

Vill stänga ute SD

– Jag gick med för att jag tycker att det var en bra idé för oss centerpartister att påminna och backa upp vår partiledning om det här med asylrätten och den humanistiska migrationspolitik som vi står för.

– Jag känner mig ändå väldigt trygg med att Annie Lööf, Anders W Jonsson och Jonny Cato driver en humanistisk och medmänsklig migrationspolitik, säger Peter Johansson.

Peter Johansson vill se en överenskommelse som präglas av respekt för asylrätten – så länge SD hålls utanför. Han tycker däremot inte att Centerpartiet ska gå Moderaterna till mötes gällande volymmål.

– Det går inte att sätta ett volymmål på lidandet, säger Peter Johansson.

C-kvinnan: ”Så jävla mycket hat”

En annan som stöder initiativet, en kvinna med förtroendeuppdrag för Centerpartiet i en stad i södra Sverige, vill vara anonym.

– Så fort du uttalar stöd för asylrätten får du så jävla mycket hat, säger kvinnan.

Genom sitt stöd till initiativet vill hon förtydliga var partiets gräsrötter står i frågan om migration.

– Det har florerat mycket rykten om att Centerpartiet helt har svängt om. Den här gruppen har skapats för att visa vad vi står för. Det är också ett sätt för oss på gräsrotsnivå att visa stöd för våra företrädare vid förhandlingsbordet.

Du skulle inte beskriva det som en protest mot ett potentiellt scenario där Centerpartiet går Moderaterna till mötes?

– Jag har inte fått indikationer på att vi är på väg att sätta oss med Moderaterna. Men det är klart att det vi gör är att visa var vi står, och det kan man tolka på olika sätt, förklarar C-kvinnan.

 

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Med ett volymmål går u-svängen i mål

LÄS MER: Efter hotet från Miljöpartiet – då kan Stefan Löfven tvingas avgå 

LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podcast om politik: Vilken Sverigebild sprider regeringen? 

 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Så här sa Annie Lööf om C:s migrationspolitik i september 2019:

Så här sa Annie Lööf om C:s migrationspolitik i september 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.