Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sprickan i C om migration: ”Talar inte för hela partiet”

MP överväger att lämna regeringen ifall S gör upp om en bred överenskommelse om migrationen
Tim Svanberg, ordförande för Centerpartiet i Ronneby, vill strama åt invandringen.Foto: Privat
Centerpartisten Eric Luth berättar att han helt bytt fot i migrationsfrågan.Foto: Privat
Partiledaren Annie Lööf vill se en bred överenskommelse om migrationspolitiken.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

På tisdagen rapporterade Expressen om uppropet ”Centerpartister för asylrätt”, där partimedlemmar kräver en fortsatt generös invandringspolitik.

Det har fått andra centerpartister att ilskna till.

Tim Svanberg, ordförande för Centerpartiet i Ronneby, menar att en majoritet av gräsrötterna snarare vill strama åt invandringen.

– De har all rätt att ha ett engagemang i de här frågorna, men att de talar för hela partiet är inte korrekt, säger han.

Redan i höstas sa Centerledaren Annie Lööf till Expressen att man siktar på en blocköverskridande överenskommelse i migrationspolitiken.

I den högaktuella migrationskommittén har Moderaterna drivit på för volymmål och begränsad försörjning vid familjeåterförening. Det har lett till att en flyktingvänlig gräsrotsrörelse inom Centerpartiet har startat ett uppror för att ”påminna” partiledningen om att inte gå med på en sådan restriktiv politik.

Peter Johansson, kommunfullmäktigeledamot i Krokom, är en av medlemmarna i gruppen ”Centerpartister för asylrätt”. ”Det var en bra idé för oss centerpartister att påminna och backa upp vår partiledning om det här med asylrätten och den humanistiska migrationspolitik som vi står för”, säger han.

Uppropet har väckt ilska inom de delar av partiet som förespråkar en stramare migrationspolitik. En av dem är Tim Svanberg, ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Ronneby i Blekinge.

– Det finns en grupp i partiet som har starka åsikter och som hörs ganska mycket i debatten. Men det finns också en annan stor grupp i partiet som vill att vi ska bli mer pragmatiska i migrationsfrågorna. Den gruppen har inte synts lika mycket.

Tim Svanberg har reagerat starkt på att det flyktingvänliga upproret gett sken av att de talar för hela gräsrotsrörelsen.

– Jag tycker att det är helt fel. 

”Kommer bli ännu värre framöver”

Tim Svanberg berättar att hans övertygelse om en stramare migrationspolitik bland annat grundas på integrationsutmaningarna i kommunpolitiken hemma i Ronneby. Statsbidragen efter flyktingkrisen 2015 är slut sedan länge, men de stora kostnaderna kvarstår.

– Vi har fått prioritera oerhört hårt, och det kommer bli ännu värre framöver.

Han fortsätter:

– Vi behöver fokusera på personerna som redan har kommit hit.

Tim Svanberg anser att den flyktingvänliga falangens hållning i migrationsfrågan ligger närmare Miljöpartiets, och att den inte delas av majoriteten av Centerpartiets medlemmar. Han är själv förespråkare av både volymmål och begränsad försörjning vid familjeåterförening, två skärpningar som han menar inte riskerar att kränka asylrätten.

– Det finns en missuppfattning där man tror att ett volymmål är ett volymtak. Om man skulle ha ett volymtak, exempelvis om max 5 000 kommer in och resten får ett nej, så skulle det däremot strida mot asylrätten, säger Tim Svanberg.

Centerpartisten som bytte fot

Eric Luth var tidigare vice ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund och stod på plats tio i valet till Europaparlamentet 2019. Han berättar att han under de senaste åren har bytt uppfattning i migrationsfrågan. Från att ha ”stått på barrikaderna och propagerat för fri invandring” förespråkar han nu en åtstramning av migrationspolitiken.

Eric Luth kampanjar för Emmanuel Macron i Paris för C:s räkning.

– Jag bodde ett tag i Akalla i Stockholm och i Malmö. Då blev jag medveten om en del problem som jag inte hade förstått fanns i det svenska samhället.

Han fortsätter:

– Jag tror att invandring på många sätt är väldigt positivt för Sverige, men det måste vara hållbart. Det har uppstått problem både i kommuner som har haft ett väldigt stort flyktingmottagande, och i storstädernas förorter. Det är problem som vi inte har sett tidigare, och som politiken måste ha kapacitet att hantera.

”Vore dåligt för Sverige”

Eric Luth säger att han successivt har dragit ner på sitt engagemang i Centerpartiet. Dels av privata anledningar, men även på grund av missnöjet han kände när Annie Lööf ställde sig bakom Stefan Löfven som statsminister. Nu hoppas han att partiet ska nå en överenskommelse med Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Jag tror att det vore dåligt för Sverige om man inte bidrog till en överenskommelse, säger han.

Vänsterledaren ser en möjlig riksdagsmajoritet med C, MP, S, V och möjligen L

LÄS MER: Uppror bland C-gräsrötter om flyktingar 

LÄS MER: S-ideologernas skarpa utspel om migrationen 

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Moderatledaren vrålade – sedan sprack regeringen 

LYSSNA: Verkställande utskottet, Expressens podcast om politik: ”Spricker regeringen nu?” 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.