Foto: Jens L'Estrade
 Foto: Jens L'Estrade

Sprickan i Alliansen över försvarsfrågan

Publicerad

Allianssprickan slår sig allt djupare ner i försvarsfrågan.

Karin Enström, M, står nu på sig mot FP:s Allan Widmans svidande kritik.

– Vi har stärkt den svenska försvarsförmågan sedan 2006, säger försvarsministern.

Allan Widman (FP)Foto: Roger Vikström
På kort tid har försvarsminister Karin Enström, regeringen och statsminister Fredrik Reinfeldt fått utstå stark kritik från de egna leden. Förre försvarsministern Mikael Odenberg, M, tog bladet från munnen vid rikskonferensen Folk och försvar och beskyllde regeringen för att skönmåla verkligheten. I samma andetag tvivlade han på att regeringen klarar av ännu en valseger. Karin Enströms försvar har gått ut på att mycket hänt inom försvarspolitiken sedan 2007 då Odenberg avgick. Men kritiken förstärks, inte bara av tidigare moderatpolitiker, utan också av en nyckelperson inom svensk försvarspolitik, Allan Widman, FP.

– Helheten fortsätter tyvärr att nedgå, sade Widman till Expressen nyss hemkommen från Folk och försvar.

"Fattat en rad omfattande investeringsbeslut"

Efter en interpellationsdebatt i riksdagen svarar nu Karin Enström på kritiken.

– Försvarsmakten har återupptagit den nationella försvarsplaneringen, man har börjat återuppta krigsförbandsövningarna, regeringen har fattat en rad omfattande investeringsbeslut, allt ifrån uppgraderingar av stridsvagnar och stridsfordon, av stridsbåt 90 och naturligtvis den stora anskaffningen av nästa generation stridsflygplan. Vi har nu också en kompetent personalstock i och med att det nya personalförsörjningssystemet har börjat verka.

Enligt Allan Widman är det inte pengarna, utan bristen på styrning från regeringen som är problemet. Har han fel?

– Det är ett stort och viktigt område och jag var tydlig i mitt tal att det finns områden som kan bli ännu tydligare i sin styrning. Det handlar bland annat om hur vi styr materielinvesteringsbeslut. Där har vi en utredning som är tillsatt som ska titta på hur regeringen kan bli ännu tydligare i sin strategiska styrning av materielinvesteringar. Vi ska komma ihåg att det här är en omfattande reform, och vi är inte färdiga.

Hur ser du på att en av alliansens viktigaste försvarspolitiker går ut och kritiserar dig så här öppet?

– Vi har framgångsrikt kunnat samarbeta i alliansen, vi har varit överens om åtta budgetar och jag känner mig säker på att vi kommer överens i fortsättningen.

Även ÖB Sverker Göranson ber om tydligare krav från regeringen, kommer vi se en hårdare styrning framöver?

– Det är naturligtvis så att det hela tiden krävs utvärderingar och styrningar. Det är därför vi skriver regleringsbrev, det är därför jag i det här regleringsbrevet också varit tydlig med vilka övningar jag vill se.

Du säger att försvarsförmågan växer, din allianskollega säger tvärtom att den är på nedåtgående, är kritiken orättvis?

– Jag ser hur försvarsförmågan har utvecklats sedan 2006, samtidigt vill jag vara ödmjuk och säga att försvarsmakten genomgår just nu väldigt stora förändringar, säger Karin Enström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag