Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sprickan i Alliansen över försvarsfrågan

Foto: Jens L'Estrade

Allianssprickan slår sig allt djupare ner i försvarsfrågan.

Karin Enström, M, står nu på sig mot FP:s Allan Widmans svidande kritik.

– Vi har stärkt den svenska försvarsförmågan sedan 2006, säger försvarsministern.

Allan Widman (FP)
Foto: Foto: Roger Vikström

På kort tid har försvarsminister Karin Enström, regeringen och statsminister Fredrik Reinfeldt fått utstå stark kritik från de egna leden. Förre försvarsministern Mikael Odenberg, M, tog bladet från munnen vid rikskonferensen Folk och försvar och beskyllde regeringen för att skönmåla verkligheten. I samma andetag tvivlade han på att regeringen klarar av ännu en valseger. Karin Enströms försvar har gått ut på att mycket hänt inom försvarspolitiken sedan 2007 då Odenberg avgick. Men kritiken förstärks, inte bara av tidigare moderatpolitiker, utan också av en nyckelperson inom svensk försvarspolitik, Allan Widman, FP.

– Helheten fortsätter tyvärr att nedgå, sade Widman till Expressen nyss hemkommen från Folk och försvar.

"Fattat en rad omfattande investeringsbeslut"

Efter en interpellationsdebatt i riksdagen svarar nu Karin Enström på kritiken.

– Försvarsmakten har återupptagit den nationella försvarsplaneringen, man har börjat återuppta krigsförbandsövningarna, regeringen har fattat en rad omfattande investeringsbeslut, allt ifrån uppgraderingar av stridsvagnar och stridsfordon, av stridsbåt 90 och naturligtvis den stora anskaffningen av nästa generation stridsflygplan. Vi har nu också en kompetent personalstock i och med att det nya personalförsörjningssystemet har börjat verka.

Enligt Allan Widman är det inte pengarna, utan bristen på styrning från regeringen som är problemet. Har han fel? 

– Det är ett stort och viktigt område och jag var tydlig i mitt tal att det finns områden som kan bli ännu tydligare i sin styrning. Det handlar bland annat om hur vi styr materielinvesteringsbeslut. Där har vi en utredning som är tillsatt som ska titta på hur regeringen kan bli ännu tydligare i sin strategiska styrning av materielinvesteringar. Vi ska komma ihåg att det här är en omfattande reform, och vi är inte färdiga.

Hur ser du på att en av alliansens viktigaste försvarspolitiker går ut och kritiserar dig så här öppet? 

– Vi har framgångsrikt kunnat samarbeta i alliansen, vi har varit överens om åtta budgetar och jag känner mig säker på att vi kommer överens i fortsättningen.

Även ÖB Sverker Göranson ber om tydligare krav från regeringen, kommer vi se en hårdare styrning framöver?

– Det är naturligtvis så att det hela tiden krävs utvärderingar och styrningar. Det är därför vi skriver regleringsbrev, det är därför jag i det här regleringsbrevet också varit tydlig med vilka övningar jag vill se.

Du säger att försvarsförmågan växer, din allianskollega säger tvärtom att den är på nedåtgående, är kritiken orättvis?

– Jag ser hur försvarsförmågan har utvecklats sedan 2006, samtidigt vill jag vara ödmjuk och säga att försvarsmakten genomgår just nu väldigt stora förändringar, säger Karin Enström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.