Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sprickan i alliansen: Försörjningskravet

"Risken är att du hamnar i en situation där du splittrar barnfamiljer", säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) om en utökning av försörjningskravet, som Reinfeldts Moderaterna vill ha.

Försörjningskravet för invandrare fortsätter att splittra alliansen.

Moderaterna vill utöka kravet, men integrationsminister Erik Ullenhag, FP, säger nej.

– Risken är att du hamnar i en situation där du splittrar barnfamiljer, säger Ullenhag i Politik direkt, Svenska Dagbladets podcas.

För två år sedan infördes försörjningskravet som innebär att den som vill ta hit sin familj måste ha ett jobb och bostad. Men migrationsminister Tobias Billström, M, anser att lagen inneburit för många undantag.

– Ja, det är en på tok för liten grupp som i dag omfattas av det i förhållande till den stora mängden människor som kommer som anhöriginvandrare. Och försörjningskravet borde därför genomlysas, har Billström tidigare sagt till Ekot.

"Försörjningskravet bör breddas"

Han har lett en arbetsgrupp för att se över förändringar i försörjningskravet och förra veckan kom slutrapporten där ett krav är att "försörjningskravet bör breddas så att det omfattar fler. Genom att ställa krav på en ordnad försörjning och bostad underlättas integrationen, både för den som är på plats och för de som ska komma efter", står det i rapporten.

När regelverket med försörjningskrav infördes fick Moderaterna böja sig för Folkpartiet och Kristdemokraterna som inte accepterade att försörjningskravet skulle gälla barnfamiljer. Undantag gjordes också för bland annat flyktingar enligt Genèvekonventionen.

"Inte en väg framåt"

Varken Kristdemokraterna, Folkpartiet eller Centern har tidigare velat ändra undantagen från försörjningskraven – och det är tydligt att det återigen finns en spricka i alliansen.

I Svd:s podcast säger integrationsminister Erik Ullenhag bestämt nej till utökade krav.

– Nej, det tror jag inte är en väg framåt. Vi har öppnat för ett visst försörjningskrav, risken om man öppnar ytterligare är att du hamnar i en situation där du splittrar barnfamiljer, säger han.

Moderaternas nya förslag om att förbättra den samhällsinformation som ges till nyanlända får däremot stöd av integrationsministern.

Tanken med utbildningen är att alla nyanlända ska få "grundläggande information” om det svenska samhället.

– Jag stänger inte alls dörren för att vidareutveckla samhällsorienteringen och vad man ska lära sig första åren i Sverige, säger Erik Ullenhag till Svd.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!