"Risken är att du hamnar i en situation där du splittrar barnfamiljer", säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) om en utökning av försörjningskravet, som Reinfeldts Moderaterna vill ha.
"Risken är att du hamnar i en situation där du splittrar barnfamiljer", säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) om en utökning av försörjningskravet, som Reinfeldts Moderaterna vill ha.

Sprickan i alliansen: Försörjningskravet

Publicerad

Försörjningskravet för invandrare fortsätter att splittra alliansen.

Moderaterna vill utöka kravet, men integrationsminister Erik Ullenhag, FP, säger nej.

– Risken är att du hamnar i en situation där du splittrar barnfamiljer, säger Ullenhag i Politik direkt, Svenska Dagbladets podcas.

För två år sedan infördes försörjningskravet som innebär att den som vill ta hit sin familj måste ha ett jobb och bostad. Men migrationsminister Tobias Billström, M, anser att lagen inneburit för många undantag.

– Ja, det är en på tok för liten grupp som i dag omfattas av det i förhållande till den stora mängden människor som kommer som anhöriginvandrare. Och försörjningskravet borde därför genomlysas, har Billström tidigare sagt till Ekot.

"Försörjningskravet bör breddas"

Han har lett en arbetsgrupp för att se över förändringar i försörjningskravet och förra veckan kom slutrapporten där ett krav är att "försörjningskravet bör breddas så att det omfattar fler. Genom att ställa krav på en ordnad försörjning och bostad underlättas integrationen, både för den som är på plats och för de som ska komma efter", står det i rapporten.

När regelverket med försörjningskrav infördes fick Moderaterna böja sig för Folkpartiet och Kristdemokraterna som inte accepterade att försörjningskravet skulle gälla barnfamiljer. Undantag gjordes också för bland annat flyktingar enligt Genèvekonventionen.

"Inte en väg framåt"

Varken Kristdemokraterna, Folkpartiet eller Centern har tidigare velat ändra undantagen från försörjningskraven – och det är tydligt att det återigen finns en spricka i alliansen.

I Svd:s podcast säger integrationsminister Erik Ullenhag bestämt nej till utökade krav.

– Nej, det tror jag inte är en väg framåt. Vi har öppnat för ett visst försörjningskrav, risken om man öppnar ytterligare är att du hamnar i en situation där du splittrar barnfamiljer, säger han.

Moderaternas nya förslag om att förbättra den samhällsinformation som ges till nyanlända får däremot stöd av integrationsministern.

Tanken med utbildningen är att alla nyanlända ska få "grundläggande information” om det svenska samhället.

– Jag stänger inte alls dörren för att vidareutveckla samhällsorienteringen och vad man ska lära sig första åren i Sverige, säger Erik Ullenhag till Svd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag