Det var den 13 januari som Liberalernas ledare Nyamko Sabuni gick ut i Expressen och krävde att regeringen drar tillbaka förslaget på en ny humanitär skyddsgrund.
Enligt Sabuni bryter förslaget mot Januariavtalet eftersom det skulle leda till en ökad invandring och därmed påverka kommande budgetar.
– Vi räknar med att de respekterar budgetsamarbetet och drar tillbaka den proposition som de planerar att lägga fram, sa Nyamko Sabuni.
Statsminister Stefan Löfven (S) gjorde dock klart att regeringen kommer gå vidare med förslaget, som förhandlats fram mellan S och MP, och som backas upp av Centerpartiet och Vänsterpartiet.
– Vi har hela tiden bjudit in också Liberalerna, men de har inte haft något sådant intresse, sa Löfven på en pressträff.
Lööf: ”Då finns inte avtalet längre”
Centerledaren Annie Lööf höjde den gångna veckan insatsen ytterligare. I en intervju i SVT gjorde hon klart att om Liberalerna gör verklighet av hotet att lämna samarbetet med regeringen, kommer hela januariavtalet att falla – och därmed grunden för Löfvens regering.
– Lämnar liberalerna januariavtalet. Då finns inte avtalet längre. Då blir det sannolikt regeringskris. Och då följer nog extra val tror jag, sa Annie Lööf.
Frågan är hur stor den risken är, och om det kan finnas en möjlig kompromiss i själva sakfrågan – om den humanitära skyddsgrunden.
Det hela kompliceras av att Liberalerna inte visat något som helst intresse av att lösa migrationsfrågan mellan enbart januaripartierna.
Ytterligare en faktor är att Socialdemokraterna bytt position under processens gång. Först var man överens med Liberalerna i Migrationskommittén, men sedan, för att undvika en regeringskris med Miljöpartiet, gick man fram med förslaget på en betydligt mer generös humanitär skyddsgrund tillsammans med MP.
L:s anklagelse mot regeringen
– Vi och Socialdemokraterna var överens om detta i Migrationskommittén, men sedan lägger regeringen fram en helt annan modell som är mycket bredare. Det innebär – om det här genomförs – att stora grupper människor kommer kunna stanna i Sverige trots att våra myndigheter bedömer att de inte har tillräckligt starka skyddsbehov, säger Fredrik Malm, och anklagar regeringen för att inte tala klarspråk om sin politik.
– Jag skulle säga att det förslag som regeringen lagt fram är mycket mer långtgående än vad de vill medge. Det innebär att vi får den mest generösa humanitära skyddsgrund på årtionden i Sverige.

Kritik mot regeringens förslag har också kommit från myndighetshåll. Migrationsverket har i sitt remissvar slagit fast att den nya mer generösa skyddsgrunden kan komma att omfatta ”fler grupper än de som det syftar till att omfatta”.
Enligt Fredrik Malm kommer regeringens förslag skapa starka incitament att hålla sig kvar i landet eftersom det innebär att den som levt sig i Sverige under lång tid och fått en särskild anknytning kan få stanna även om asylskälen upphört.
– Det finns ingen anledning att söka asyl i något annat land inom Schengen för man får inte stanna på så här generösa grunder. Då kommer man aktivt att välja Sverige igen, säger han.
Hirvonen: ”Tror inte det finns ärlig vilja”
Annika Hirvonen är gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen och satt också med i Migrationskommittén. Hon beskriver förslaget som oerhört viktigt för Miljöpartiet.
– Det här handlar om några av de mest utsatta människorna. Särskilt om barn som har vuxit upp i vårt land eller barn som är svårt sjuka och riskerar att utvisas till länder där de inte kan få vård. Det här är fallen som vi aldrig mer vill kunna läsa om i kvällstidningarna, säger hon.
Hur pass betydande är förändringen med regeringens förslag?
– Vi har inte lyckats få fram sådana siffror. Det beror ytterst på omvärldsfaktorer. Hur många människor som är i behov av skydd och som söker asyl. Jämfört med en snävare humanitär skyddsgrund är det så klart fler som kommer att få stanna men om det sedan leder till ökade kostnader eller inte har att göra med vår förmåga att integrera människor i samhället. Lyckas vi bra med integrationen är människor en tillgång, säger Annika Hirvonen.
Kan ni tänka er att ta upp detta till förhandling igen för att nå en kompromiss med Liberalerna?
– Under hela den här processen har jag verkat för att vi ska ha förhandlingar mellan januaripartierna, och Liberalerna har varit de som hårdast stängt dörren för sådana förhandlingar. De har inte varit intresserade och de säger fortsatt samma sak. Jag tror inte det finns en ärlig vilja att prata från Sabunis sida.

Enligt Hirvonen är ”dörren öppen” för Liberalerna, men hon gör samtidigt klart att frågan redan förhandlats.
– Vi är överens om en politik och Liberalerna tycker inte om den och har inte velat förhandla om den. Jag tolkar det här som ett desperat försök, i ett läge där man ligger dåligt till i opinionen, att hitta en ursäkt att lämna Januariavtalet, säger hon.
Även från Liberalerna menar man att frågan redan är färdigförhandlad, men man hänvisar då till en annan förhandling.
– Vi har förhandlat det här ett år i Migrationskommittén, och det ledde fram till att Miljöpartiets och Centerpartiets uppfattning inte fick stöd i kommittén. Istället ledde det fram till ett förslag som vi och S då stod bakom. Vi förväntar oss att regeringen lägger fram det förslaget, säger Fredrik Malm.
Liberalerna är splittrade internt, men enligt Fredrik Malm – som själv röstade för att ingå samarbetet med S efter förra valet, finns ett starkt stöd i partiet för den strid man nu tar mot regeringen om migrationen.
Misstro mot L i regeringen
Hur Stefan Löfven ska lösa ut situationen och hålla ihop sitt regeringsunderlag är högst oklart. En proposition från regeringen ska komma i april, och därefter ska frågan behandlas i riksdagens utskott.
Regeringskällor till Expressen uppger att man hoppas att Liberalerna ska öppna upp för förhandlingar, men det finns samtidigt en misstro mot Liberalerna. Flera centrala källor uppger att de tror att Liberalernas ledning redan bestämt sig för att lämna Januariavtalet.
– De har kunnat förhandla men har inte var intresserade. Vill de lämna är det inget vi kan göra, säger en regeringskälla.
Även från Centerpartiet görs en liknande bedömning.
– De försöker hitta ett sätt att dra sig ur. Jag tror tyvärr inte de är intresserade av en kompromiss, säger en tung källa i partiet.
Migrationsminister Morgan Johansson (S) har avböjt att kommentera.
LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Leissner om Sabunis ultimatum: ”Jag gråter”
LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Slutstrid i det liberala inbördeskriget
LÄS MER: Sabunis ultimatum till Löfven om migrationen – hotar lämna januariavtalet