Vändningen: Ska spåra tolkarna

Morgan Johansson: ”Ett mycket svårt och komplext jobb”.
Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling.
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerledaren Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven, S.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Flera partier har krävt att regeringen agerar för att ge skydd åt de afghanska tolkarna som har arbetat för Sveriges del i landet – och som nu är fast i en krigshärd. 

– Jag förutsätter att regeringen vänder på alla stenar, säger partiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling och får medhåll från Centerpartiets Annie Lööf.

På eftermiddagen meddelade regeringen att man nu inleder samtal för att kunna spåra tolkarna, uppger Sveriges Radio.

På måndagen gick Moderaternas migrations- och försvarspolitiska talespersoner ut och krävde att regeringen omedelbart agerar för att de tolkar och lokalanställda som bistått den svenska styrkan i Afghanistan ska få möjlighet till skydd i Sverige. 

Moderaterna får stöd från Socialdemokraternas regeringspartner, Miljöpartiet. 

– Sverige har en moralisk skyldighet att lösa det här – att erbjuda skydd till de personer som hjälpt det svenska försvaret på plats, säger Rasmus Ling, MP:s migrationspolitiske talesperson.

Pressas av C, M och MP

Rasmus Ling säger att han har förståelse för att det här är en fråga som kan vara juridiskt knepig att lösa, men att han utgår från att regeringen göra vad man kan.

– Jag förutsätter att ansvariga statsråd och departement arbetar för att få till en lösning, säger han.

Centerledaren Annie Lööf skriver på tisdagseftermiddagen att hennes parti vill se att de afghanska tolkarna som arbetat på uppdrag av Sverige i Afghanistan ska få skydd i Sverige – och det snarast.

”Situationen är extremt allvarlig och akut. Centerpartiet kräver därför att regeringen agerar skyndsamt för att hinna hjälpa de utsatta i tid. Det handlar om att rädda människoliv och att skydda de som deltagit sida vid sida med våra svenska soldater och gjort stora insatser för Sverige. Vi är redo att tillsammans med andra partier agera för att tvinga regeringen om de fortsätter att vara passiva. Det handlar om ansvar, det handlar om medmänsklighet.”, skriver Lööf på Facebook.

”Man får inte leta problem”

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson uppgav under måndagen i en skriftlig kommentar till Expressen att regeringen noga följer utvecklingen i Afghanistan och att det pågår ett arbete ”hos berörda myndigheter” med fokus på ”särskilt utsatta grupper” med kopplingar till den svenska Afghanistanstyrkan. 

På tisdagseftermiddagen har samtal mellan Migrationsverket och Försvarsmakten inletts för att kunna spåra tolkarna i Afghanistan, uppger Sveriges Radio.  

Regeringen har dock tidigare uppgett att man är förhindrad att agera då det skulle vara grundlagsvidrigt, något som Rasmus Ling starkt kritiserar.

– Man får inte leta problem, man måste leta lösningar, säger han och tillägger att gick det att lösa 2014 då ett antal tolkar fick skydd i Sverige, så borde det vara möjligt även nu.

Rasmus Ling är också kritisk till att Morgan Johanssons uttalande om att skulle Sverige ta emot alla tolkar och andra som arbetat för den svenska styrkan genom åren, med familjer, skulle det röra sig om upp emot 10 000 personer.

– Jag vet inte vilka kategorier han räknar in, men det rör sig om ett mer begränsat antal, säger han.

Se också:

”Man lämnar inte kolleger efter sig på slagfältet”
Andreas Stefansson, SAK: Konflikten trappas upp
44 män har dödats sedan 16 juli, enligt Human Rights Watch.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.