TRE SIBETKATTER har dött av viruset.
TRE SIBETKATTER har dött av viruset.

Spred Sars-virus - nu dör sibetkatten i influensa

Publicerad
Uppdaterad
Fågelinfluensan har spridit sig till ännu en djurart. Tre sibetkatter - samma djur som spred det fruktade sars-viruset - har avlidit av viruset.
En sibethona och hennes två ungar avled i en nationalpark i Vietnam i juni i år. Laboratorietester bekräftar nu att djuren dog av fågelviruset H5N1, uppger BBC. - Vi vet inte hur de blev smittade, de föddes upp tillsammans med 20 andra sibeter och ingen av dem har blivit sjuk, säger Do Van Lap, föreståndare för nationalparken. Djuren har inte matats med något fågelkött. All personal i parken ska därför testas för att se om de bär på viruset. Just sibetkatter har stått i fokus tidigare angående smittsamma virussjukdomar. För två år sedan pekades arten ut som smittspridaren av lungsjukdomen sars.

Delikatess

Sibetkatten jagas i det vilda och anses vara en delikatess i Kina och Vietnam. Efter rapporter om att djuret bar på sars-smittan beslutade Kina att slakta 10 000-tals av landets sibetkatter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag