Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sprängt Östermalmshus var överklassens knarkcentral

Narkotika levererades till ”lyxkunder”, enligt Expressens uppgifter.
I flera år har Gyllenstiernsgatan haft en knarkcentral där narkotika levererats till ”lyxkunder”, enligt Expressens uppgifter.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Polisavspärrningar efter explosionen på Östermalm den 13 januari.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Urblåsta fönsterrutor efter explosionen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

På ytan är gatan på Östermalm – där en sprängladdning exploderade den 13 januari – en välmående och fashionabel adress.

Men i flera år har Gyllenstiernsgatan haft en knarkcentral där narkotika levererats till ”lyxkunder”, enligt Expressens uppgifter.

– Det var något obehagligt över det hela, säger en person med insyn i Stockholms narkotikahandel och som själv köpt knark i bostadshuset.

Gyllenstiernsgatan är känd som en välmående gata på Östermalm med direktörer, pensionärer och barnfamiljer. 

Var tredje invånare röstar på Moderaterna, och om områdets valkrets ”Oscar 9” fick bestämma skulle Vänsterpartiet lämnat riksdagen vid det senaste valet, precis som vid valet fyra år tidigare. 

Ett kvadratmeterpris på över 100 000 kronor utesluter de allra flesta från att köpa en bostad här. 

Men i narkotikasammanhang har bostadshuset på den fashionabla adressen på ”öfvre” Östermalm varit välkänt långt innan en sprängladdning exploderade här i mitten av januari i år.

Bostadshuset har använts som knarkcentral och narkotika har på den vägen nått till ”lyxkunder”, enligt Expressens uppgifter.

Här har kunder från en av Stockholms rikaste stadsdelar kunnat förse sig med kokain, cannabis och annan narkotika. 

”Fick en portkod, gick in och ner i källaren”

En person med insyn i huvudstadens narkotikahandel säger att ett nätverk som langar knark på ”exklusiva adresser” i Stockholms innerstad bland annat har använt Gyllenstiernsgatan för sina affärer.

Personen har själv köpt knark där.

– Jag minns det så tydligt för det var ett så sjukt upplägg. Jag fick en portkod, gick in och ner i källaren där någon gjort en drop off, lagt grejerna där. Det var något obehagligt över det hela så jag köpte bara där en gång.

Enligt personen var säljarna flera stycken och ingick i ett nätverk som levererade narkotika i överklassområden.

– De här personerna är proffs. Det är inte någon som odlar hemma om man säger så. Man kan köpa olika grejer.

Genom att lämna narkotikan på en plats och därefter låta köpare hämta den på platsen är tanken att gentemot polisen skapa en bruten beviskedja, där överlåtelsen inte sker från hand till hand. 

Man dömd för narkotikabrott i huset

I samma bostadshus på Gyllenstiernsgatan finns det kopplingar till en man som förra året dömdes för grovt narkotikabrott.

Han greps i oktober 2018 på en adress i norra Djurgårdsstaden, en nybyggd stadsdel för Stockholms övre medelklass, och dömdes förra året till fängelse i fem år och sex månader för grovt narkotikabrott, för innehav av bland annat två kilo cannabis, ett kilo kokain samt amfetamin.

Narkotikabrottet är centrerat till just Östermalm och enligt polisens utredning har den 38-åriga mannen gömt narkotika på adresser som han har haft extranycklar till. 

Behöll extranycklar på Östermalm

Han har haft kopplingar till adresser på välkända gator på Östermalm som Kommendörsgatan, Sibyllegatan, Östermalmsgatan och Artillerigatan, och dessutom själv bott på Östermalm. Just Gyllenstiernsgatan förekommer dock inte i utredningen mot mannen.

Extranycklarna använde han sig av till trapphus och källarutrymmen för att kunna ta sig in och gömma narkotika. Han har vidare varit en mellanhand mellan personer som hyrt ut lägenheter och deras hyresgäster. 

Men själv har han behållit nycklarna, även efter att hyresgästen flyttat ut. 

Polisen prioriterar inte rika narkotikaköpare

Expressen har tidigare granskat hur Malmös överklass göder gängkriget i södra Sverige. Då framkom att det är i det närmaste riskfritt för köparna som får narkotikan levererad till sig. 

Det är säljarna som tar risken, och det är säljarna som blir skjutna och mördade.

Polisen har sällan spanare i Skånes överklassområden. Detsamma gäller här på Östermalm, i alla fall var det så före sprängdådet. 

En person med insyn i Stockholms narkotikahandel säger att ett nätverk som langar knark på ”exklusiva adresser” i innerstaden bland annat har använt Gyllenstiernsgatan för sina affärer.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

Polisens resurser mot narkotikan har sedan länge varit centrerade till Stockholms utsatta förorter, som Rinkeby, Tensta, Fittja, Alby och andra områden. 

Det är där de flesta mord har skett, och inte sällan har de mördade haft en koppling till något av Stockholms kriminella nätverk. 

Något större fokus på att gripa köparna i innerstan finns inte, uppger poliskällor.

Expressens uppgifter att porten på Gyllenstiernsgatan använts som knarkcentral vill polisen inte prata om:

– Det där låter inte som något vi vill kommentera, säger Anna Westberg på Polisens mediecenter. 

Polisen har gripit en man, med kopplingar till mc-gänget Bandidos, för brottet. Han är misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse, för sprängladdningen som detonerade på natten till måndag den 13 januari i år. 

Mannen kopplas till ett av två rivaliserande kriminella nätverk i Stockholm, och en konflikt som började 2013 med anklagelser om att en person i ett gäng stulit ett parti kokain från det andra gänget. 

Polisen beskrev explosionen på Gyllenstiernsgatan som en av de kraftigaste i regionen, någonsin. 

Här exploderar bomben på Östermalm

Träflisor flyger i luften – familjen Sjöströms balkongdörr slogs upp av smällen.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.