Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sprängningarna vid Slussen börjar

Nu inleds sprängningarna vid Slussen.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Tre gånger om dagen kommer det att smälla.

I morgon smäller det. Då börjar sprängningarna vid Slussen i Stockholm.

Gång- och cykeltrafiken kommer att stoppas tre gånger om dagen i åtta veckor.

– Det kan kännas lite obehagligt, en del människor tycker att det är obehagligt med sprängningar överhuvudtaget, säger Eva Rosman vid Slussenprojektet.

Ombyggnaden av knutpunkten Slussen i Stockholm är i full gång. Från och med i morgon tisdag den 10 januari drar sprängningsarbetet i gång och det ska pågå under de närmaste två månaderna.

Varje dag klockan 09.00, 12.00 och 15.00 smäller det.

"Blir stoppad av flaggvakt"

– De som bara passerar kommer väl inte att påverkas så mycket annat än just vid tidpunkterna för sprängsalvorna. Om man kliver ur tunnelbanan strax före klockan nio och vill gå upp på Katarinavägen så blir man stoppad av en flaggvakt, säger Eva Rosman, som är kommunikationsansvarig för Slussenprojektet.

Gång- och cykelbanorna kring arbetsområdet blir avstängda fem minuter innan varje klockslag. Då kan man inte heller gå på rampen mellan Slussen och McDonalds eller på gångbron från Mosebacke till Gondolen stängs också av, skriver Stockholmdirekt.se.

Kontroll efter varje sprängning

Efter varje sprängning kan det dröja en minut för att kontrollera att allt har gått bra innan man släpper fram gång- och cykeltrafiken.

– För de som arbetar och bor i området blir påverkan lite mer för de kommer ju att höra sprängsignalen tre gånger om dagen. Det är den som kommer att låta mest, antar vi. När man pratar med sprängarna säger de att det är otroligt små laddningar just för att det är i så stadsnära miljö. Salvorna kommer man inte höra så mycket av, men jag kan tänka mig att man kanske ändå kan känna någon vibration eller höra något dovt muller, och framför allt höra signalerna.

Här har man utsikt när det smäller

För den som har tid, och är extra nyfiken, kan man bevittna sprängnings- och byggarbetet. Det har byggts en utsiktsplats vid Södermalmstorg.

– Det är fönster ut mot arbetsområdet och då kan man på behörigt avstånd se, om man nu ser något i och med att det ligger gummimattor över, säger Eva Rosman.

Tunnelbanan ska överhuvudtaget inte beröras av sprängandet, som görs för att bereda plats för den nya brokonstruktionen vid nedre delen av Katarinavägen som ska förbindas med Gamla stan.

Sprängningarna återupptas sedan i maj-juni.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.