På onsdagseftermiddagen spärrade polisen av ett stort område och tog ännu en misstänkt bil i beslag i närheten av Brandkärr i Nyköping. Foto: Pontus Stenberg / TtPå onsdagseftermiddagen spärrade polisen av ett stort område och tog ännu en misstänkt bil i beslag i närheten av Brandkärr i Nyköping. Foto: Pontus Stenberg / Tt
På onsdagseftermiddagen spärrade polisen av ett stort område och tog ännu en misstänkt bil i beslag i närheten av Brandkärr i Nyköping. Foto: Pontus Stenberg / Tt
Explosionen inträffade i bostadsområdet Brandkärr i Nyköping. Foto: David Hårseth/Blåljus.seExplosionen inträffade i bostadsområdet Brandkärr i Nyköping. Foto: David Hårseth/Blåljus.se
Explosionen inträffade i bostadsområdet Brandkärr i Nyköping. Foto: David Hårseth/Blåljus.se

Sprängning i lägenhet i Nyköping

Publicerad

Två män dödades vid den kraftiga explosionen i lägenheten i Nyköping.

Polisen misstänker brott, och även Säpo följer utredningen.

– Det här var en händelse där vi initialt går upp på tå, för att säkert finnas med från början, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

Enligt Södermanlands Nyheter var de omkomna personerna kända av polisen för gängkriminalitet.

Explosionen skedde i bostadsområdet Brandkärr i Nyköping strax före 16-tiden på måndagen. 15.46 kom larmet till polis och räddningstjänst.

En person avled direkt i explosionen och hittades död i lägenheten, uppger polisen.

Ytterligare en person, en man, skadades allvarligt och fördes till sjukhus med ambulans, uppger Nyköpings lasarett. Men hans liv gick inte att rädda, uppger polisen, och han avled på sjukhuset.

Vad som orsakade explosionen är fortfarande oklart. Räddningstjänsten i Nyköping säger till TT att det är osannolikt att det finns någon naturlig förklaring till explosionen.

– Det är svårt att hitta någon naturlig orsak. Vi har ingen stadsgas eller någon gasol eller liknande i fastigheten, säger Tomas Ydrenius, räddningschef för beredskap vid räddningstjänsten i Nyköping.

Kända av polisen

På tisdagsmorgonen bekräftade polisen att de omkomna personerna är två män. De har dock ännu inte identifierats.

– Det är naturligtvis en prioriterad uppgift, säger polisens presstalesperson Tommy Thorgren.

Enligt Södermanlands Nyheter var personerna som omkom vid explosionen kända av polisen.

– Lägenheten var uthyrd i andra hand till två personer som är kända av oss sedan tidigare, säger en poliskälla till tidningen.

Båda männen ska ha förekommit i olika polisutredningar rörande gängkriminalitet, uppger källorna. Polisen arbetar nu på att klarlägga vilka nätverk de båda männen ingått i och undersöker om deras kopplingar till andra kriminella kan vara en förklaring till explosionen i bostadshuset.

Fredrik Wallén har tidigare inte velat kommentera om de omkomna personerna varit kända för polisen eller om det fanns någon hotbild mot dem.

– Det finns ingenting sådant som vi kan kommentera just nu, säger han.

Omfattande teknisk undersökning

Under tisdagen fortsätter polisen arbetet med den omfattande tekniska undersökningen av lägenheten.

– Vi har varit inne i den tidigare men nu ska vi på ett mer detaljerat sätt gå igenom bostaden rum för rum. Vi hoppas få en bättre bild av vad som har exploderat och varför, säger Tommy Thorngren.

Säkerhetspolisen (Säpo) följer Södermanlandspolisens utredning noga.

– Vi håller oss informerade genom polisen för att se om vi kan bistå med information eller expertis. Vi samarbetar nära, säger presschefen Sirpa Franzén och fortsätter:

– Det här är ett allvarligt brott. En mycket kraftig explosion där två personer omkommer, naturligtvis är det mycket allvarligt.

Utreder om terrorbrott

Mikael Backman, polismästare i Södermanland, säger att man på grund av det allvarliga brottet just nu bygger upp en särskild utredningsorganisation. Han bekräftar också samarbetet med Säpo.

– Det är naturligt för oss att söka samarbete, och Säpo är en sådan kanal, säger han.

Kan det vara ett terrorbrott?

Polisen misstänker brott i samband med den kraftiga explosionen. Foto: David Hårseth/Blåljus.se

– Vi utreder detta förutsättningslöst. Det får den fortsatta utredningen visa, säger Mikael Backman.

Flera fönster i den drabbade lägenheten är urblåsta, och bråte som sprängts loss ligger på marken.

– Det var tur att ingen gick på baksidan just då, för det är så mycket splitter, säger en granne.

Hon var hemma när lägenheten exploderade.

Kraftig smäll

– Jag bor inte i den trappen, men jag hörde det. Det var en kraftig smäll, säger grannen och fortsätter:

– Sedan började det välla ut rök.

Det är Nyköpingshem som äger fastigheten och vd Christer Gustavsson fanns på plats under eftermiddagen.

– Vi vet inte exakt vad som hänt, jag har precis kommit hit. Men helt uppenbart är det en större sprängladdning som har exploderat. Vi försöker bilda oss en uppfattning, säger han.

Stort område är avspärrat

Polisen har spärrat av ett stort område på båda sidor kring den sprängda lägenheten som ska undersökas av tekniker. Förundersökning som pågår rubriceras grov allmänfarlig ödeläggelse. Det finns ingen misstänkt person, och polisen vet inte heller vad som orsakade explosionen.

– Det här är en mycket allvarlig händelse i sig – två personer som är döda i en explosion, säger Fredrik Wallén.

För övriga boende i huset är händelsen chockartad.

– Det verkar ha lugnat ner sig nu, men man blir omskakad, säger en granne.

 

LÄS MER: Maria, 41, hjälpte offren i sprängda lägenheten.

 

Öppnar ett äldreboende

Nyköpingshem öppnade under måndagskvällen ett äldreboende i närheten för grannar till den sprängda lägenheten.

– Polisen ska spärra av på grund av att det fortfarande är sprängningsrisk. Då får vi ta hand om människor efter bästa förmåga, säger Christer Gustavsson, vd vid Nyköpingshem.

Även bombgruppen från Stockholm jobbar på platsen för explosionen under natten.

– De har jobbat där i flera timmar, och kommer att vara kvar, säger Fredrik Wallén på Södermanlandspolisen strax före klockan 22.

Polisen har under natten konstaterat att det inte finns någon risk för ytterligare explosioner och har till följd av det krympt det avspärrade området. Lägenhetsporten där explosionen är fortfarande avspärrad i väntan på ytterligare utredningsåtgärder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag