Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sprängmedel hittat på Ringhals kärnkraftverk

Kärnkraftverket Ringhals.
Foto: Åke Thim

Misstänkt sprängmedel hittades på Ringhals kärnkraftverk på onsdagseftermiddagen – men enligt polisen fanns det ingen risk för explosion.

Polisen söker igenom området med hjälp av bombhundar.

– Vi har höjt beredskapen, säger Ringhals kommunikationschef Gösta Larsen.


Ett första besked från SKL på torsdagsmorgonen gjorde klart att ämnet  man hittat på trucken inne på Ringhals verkligen var sprängämne.

Ett första besked från SKL på torsdagsmorgonen gjorde klart att ämnet man hittat på trucken inne på Ringhals verkligen var sprängämne.
Men några besked om typ, sprängverkan och liknande fanns inte, i varje fall inte så att polisen ville berätta om dem.
– Det är för tidigt att säga något om än, säger polisens presstalesman Ingmar Nilja till TT på morgonen.


Föremålet hittades vid en rutinkontroll på en truck som var på väg från industriområdet in till driftsområdet. Det var en bombhund som markerade vid fordonet, uppger polisen i ett pressmeddelande.

– Under det översta trappsteget på trucken sitter en brandsläckare, och på den låg det misstänkta medlet, säger Ringhals kommunikationschef Gösta Larsen till TT.

Statens Strålsäkerhetsmyndighet har informerats och polisens bombtekniker från Västra Götaland kom till kärnkraftverket.

De första preliminära provtagningarna tyder på att det rör sig om sprängmedel.

"Platsen runt fordonet är avspärrat och utrymt. Enligt bombteknikerna saknade föremålet antändningsanordning och därför finns ingen explosionsrisk. Bedömningen är att läget är under kontroll. Närmast ska ytterligare analyser göras av fyndet, skriver Lars Grimbeck, kommunikationschef vid Hallandspolisen i pressmeddelandet.

Förutom bombtekniker har Hallandspolisen haft flera polispatruller på plats.

Misstänkt sabotage

Under natten genomsöktes hela Ringhals industriområde av bombhundar. Hallandspolisens presstalesman Tommy Nyman bedömmer att det är ett område på hundra hektar.

En förundersökning är inledd och rubriceras som misstänkt sabotage.

Polisen har ingen misstänkt. Truckföraren har förhörts och polisen försöker nu utreda var och när det misstänkta sprängämnet sattes på trucken.

- Hon berättade att trucken rört sig inne på området, men hon är inte misstänkt för något brott. Fordonets rörelser blir nu en av utgångspunkterna i vår fortsatta utredning, säger Tommy Nyman.

Saknar antändningsanordning

Materialet har skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium för analys.

– Vi har haft poliser här med god kunskap om sprängämnen som säger att det med största sannolikhet är ett civilt sprängämne som används på byggarbetsplatser, säger Ringhals kommunikationschef Gösta Larsen till Expressen.se.

Hur tror ni att ämnet har hamnat där?

– Det tror vi ingenting om, det får polisen utreda, säger Gösta Larsen.

Misstänker ni någon form av sabotage?

– Det får polisen utreda.

Höjt skyddsnivån

Ringhals har höjt skyddsnivån till gul nivå och enligt Maria Stråhle på Strålsäkerhetsmyndighetens pressjour har samtliga kärnkraftverk i Sverige följt Ringhals exempel.

– De har också höjt skyddsnivån som en säkerhetsåtgärd, säger hon till TT.

Ringhals har fyra reaktorer och ligger cirka sex mil söder om Göteborg i Varbergs kommun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.