Kärnkraftverket Ringhals. Foto: Åke Thim
Kärnkraftverket Ringhals. Foto: Åke Thim

Sprängmedel hittat på Ringhals kärnkraftverk

Publicerad

Misstänkt sprängmedel hittades på Ringhals kärnkraftverk på onsdagseftermiddagen – men enligt polisen fanns det ingen risk för explosion.

Polisen söker igenom området med hjälp av bombhundar.

– Vi har höjt beredskapen, säger Ringhals kommunikationschef Gösta Larsen.

 

Ett första besked från SKL på torsdagsmorgonen gjorde klart att ämnet man hittat på trucken inne på Ringhals verkligen var sprängämne.

Ett första besked från SKL på torsdagsmorgonen gjorde klart att ämnet man hittat på trucken inne på Ringhals verkligen var sprängämne.
Men några besked om typ, sprängverkan och liknande fanns inte, i varje fall inte så att polisen ville berätta om dem.
– Det är för tidigt att säga något om än, säger polisens presstalesman Ingmar Nilja till TT på morgonen.

 

Föremålet hittades vid en rutinkontroll på en truck som var på väg från industriområdet in till driftsområdet. Det var en bombhund som markerade vid fordonet, uppger polisen i ett pressmeddelande.

– Under det översta trappsteget på trucken sitter en brandsläckare, och på den låg det misstänkta medlet, säger Ringhals kommunikationschef Gösta Larsen till TT.

Statens Strålsäkerhetsmyndighet har informerats och polisens bombtekniker från Västra Götaland kom till kärnkraftverket.

De första preliminära provtagningarna tyder på att det rör sig om sprängmedel.

"Platsen runt fordonet är avspärrat och utrymt. Enligt bombteknikerna saknade föremålet antändningsanordning och därför finns ingen explosionsrisk. Bedömningen är att läget är under kontroll. Närmast ska ytterligare analyser göras av fyndet, skriver Lars Grimbeck, kommunikationschef vid Hallandspolisen i pressmeddelandet.

Förutom bombtekniker har Hallandspolisen haft flera polispatruller på plats.

Misstänkt sabotage

Under natten genomsöktes hela Ringhals industriområde av bombhundar. Hallandspolisens presstalesman Tommy Nyman bedömmer att det är ett område på hundra hektar.

En förundersökning är inledd och rubriceras som misstänkt sabotage.

Polisen har ingen misstänkt. Truckföraren har förhörts och polisen försöker nu utreda var och när det misstänkta sprängämnet sattes på trucken.

- Hon berättade att trucken rört sig inne på området, men hon är inte misstänkt för något brott. Fordonets rörelser blir nu en av utgångspunkterna i vår fortsatta utredning, säger Tommy Nyman.

Saknar antändningsanordning

Materialet har skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium för analys.

– Vi har haft poliser här med god kunskap om sprängämnen som säger att det med största sannolikhet är ett civilt sprängämne som används på byggarbetsplatser, säger Ringhals kommunikationschef Gösta Larsen till Expressen.se.

Hur tror ni att ämnet har hamnat där?

– Det tror vi ingenting om, det får polisen utreda, säger Gösta Larsen.

Misstänker ni någon form av sabotage?

– Det får polisen utreda.

Höjt skyddsnivån

Ringhals har höjt skyddsnivån till gul nivå och enligt Maria Stråhle på Strålsäkerhetsmyndighetens pressjour har samtliga kärnkraftverk i Sverige följt Ringhals exempel.

– De har också höjt skyddsnivån som en säkerhetsåtgärd, säger hon till TT.

Ringhals har fyra reaktorer och ligger cirka sex mil söder om Göteborg i Varbergs kommun.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag