Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sprängdåden ökar kraftigt: ”Är en ny hänsynslöshet”

Boende reagerar efter att tre explosioner inträffat under en natt i oktober i Stockholm.
Stefan Hector, operativ chef på NOA.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT
Förödelsen efter bomben i Linköping.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Antalet sprängningar i Sverige har ökat enormt under 2019. 

Bara fram till sista november hade totalt 236 sprängladdningar detonerat – och utvecklingen tyder på ”en ny hänsynslöshet” inom kriminella kretsar, säger NOA-chefen Stefan Hector till SVT.

Ökningen av sprängdåd i Sverige gäckar polisväsendet. Under 2018 detonerade totalt 162 sprängladdningar under året – men redan 30 november i år var man långt över den nivån. Då hade 236 fall av sprängningar hanterats av polisen, enligt statistik från BRÅ som SVT tagit del av. 

Och tillvägagångssättet har förändrats, menar chefen Stefan Hector på polisens nationella operativa avdelning. 

– Tidigare såg vi att handgranater användes. Nu ser vi hur man i stället använder hemmagjorda laddningar som vapen i konflikter. Antingen för att skadas eller att skrämmas men med en ny hänsynslöshet där man spränger där allmänheten vistas och är likgiltig inför att de kan komma till skada säger han till SVT.

Polisen vet inte var sprängmedlen kommer ifrån

Enligt Hector vet man ännu inte var dessa sprängladdningar kommer ifrån. 

– Fenomenet med explosivämnen som vapen inom konflikter är relativt nytt. Det gör att vi har betydande ovisshet varifrån delarna till sprängladdningarna kommer ifrån, säger Stefan Hector till SVT.

Ett tjugotal personer skadades när en kraftig explosion inträffade utanför ett bostadshus i Linköping i juni.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I början av juni inträffade en av årets värsta explosioner. En sprängladdning som var fäst vid en lådcykel utanför ett bostadshus i Linköping detonerade och skadade stora delar av huset intill. Ett tjugotal personer skadades, men lyckligtvis dog ingen. 

Enligt en polisrapport efter händelsen innehöll bomben 15-20 kilo sprängmedel. 

I september skadades en 23-årig kvinna svårt efter att en explosion inträffat utanför en livsmedelsbutik som hon gick förbi. På en övervakningsfilm från platsen syns hur den kraftiga explosionen fäller kvinnan till marken och krossar rutorna till en intilliggande butik. Ingen person greps efter händelsen.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

Se en av de drabbades lägenhet efter explosionen:

Här är resultatet efter bomben.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.